fbpx
Начало » Конкурси и стипендии » 61 лекари специализанти получиха стипендии БЛС

61 лекари специализанти получиха стипендии БЛС

  • netpro
  • 18 дек. 2015
  •  Коментарите са изключени за 61 лекари специализанти получиха стипендии БЛС
Tuition fees

Българският лекарски съюз (БЛС) даде стипендии на 61 млади лекари – специализанти. Това стана на специална церемония в Първа градска болница в София. Целогодишно те ще получават по 400 лв. месечно.

Стипендиантите са от всички специалности, каза д-р Юлиян Йорданов – председател на Акредитационния съвет при БЛС, той е и хирург в болницата. Искаме младите лекари да останат тук, държавата има нужда от тях, а ние сме потенциалните им пациенти, каза още д-р Йорданов.

Той обясни, че не само заплащането е водещият мотив те да напускат страната. Голям процент от тях посочват, че заминават заради проблемите, които има в системата на здравеопазването. Те споделят, че искат искат да работят в системата на съвременно и развито здравеопазване, както и да имат възможност за кариерно развитие.

Трябва да се замислим как младите лекари могат да получат това, което искат тук, в България, добави д-р Йорданов.

Най-предпочитана от тях е Германия, тъй като там специализациите са безплатни, малките градове в източните провинции веднага ги назначават на работа дори и без специалност. Едва след това в предпочитанията им следва Великобритания и Ирландия, а от две години младите ни медици вече се ориентират и към Скандинавските страни.

От БЛС отчетоха като тревожен фактът, че за чужбина заминават и лекари с по две медицински специалности, които вече са изградени, а страната ни ги губи като потенциал и професионалисти. Най-често напускат хирурзи, акушер-гинеколози и анестезиолози.

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков каза, че към 1 декември 1052 са специализантите, като 700 от тях са завършили сега медици.

От БЛС пък обявиха, че от януари до сега сертификати за чужбина са си извадили 509 лекари, но не е ясно колко от тях наистина са напуснали страната.

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top