fbpx
Начало » България » „Академия Градът” – конкурс за български студенти и млади професионалисти

„Академия Градът” – конкурс за български студенти и млади професионалисти

  • Даниела Стоянова
  • 20 февр. 2015
  •  Коментарите са изключени за „Академия Градът” – конкурс за български студенти и млади професионалисти

Второто издание на „Академия Градът”амбициозна инициатива на ГРАДЪТ Медиа Груп, е конкурс за иновативни проекти и идеи, предназначен за български студенти, обучаващи се в България и чужбина, както и млади специалисти в областта на архитектурата и техническите науки на възраст до 30 години. 

Стартирала успешно през 2014 г., „Академия Градът” има за цел да предостави платформа за комуникация между поколенията професионалисти, създаващи съвременните градове и сгради у нас и по света.

След анализи и дискусии с партньорите, менторите и участниците в пилотното издание, проектът се трансформира в международен конкурс, в което освен възпитаници на български университети ще могат да се включат и българи, обучаващи се зад граница.

Участниците в „Академия Градът” 2015 представят свои идейни проекти в три категории – Градове на бъдещето (решения за градска среда, зони за отдих и развлечения)Сгради на бъдещето (жилищни и офисни сгради, среда за обитаване и работна среда)Инфраструктура на бъдещето (градска транспортна инфраструктура, магистрали, пътища, тунели, мостове).

Проектните идеи могат да бъдат разработени от един или от група участници, като е нужно всяка група да излъчи лидер, на когото ще бъде връчена наградата, в случай че проектът бъде отличен. Всеки участник или група може да представи от 1 до 5 проекта, като отделните проекти могат да се състезават в повече от едно направления.

От 10 февруари всеки, който има желание да участва в „Академия Градът” 2015, може да заяви интереса си на сайта на инициативата: http://thecityacademyawards.bg.  Регистрацията на самите проекти е безплатна и протича от 1 май до 15 юни изцяло онлайн.

 Събития в рамките на „Академия Градът” 2015

Първото събитие от тазгодишната Академия – THE CITY ACADEMY FORUM I: „ГРАДОВЕ, СГРАДИ И ИНФРАСТРУКТУРА – МИНАЛО И НАСТОЯЩЕ – ОПИТЪТ ГОВОРИ” ще се състои на 28 април 2015 г. в Sofia Event Center, София. Форумът ще включва едночасови панели по категории, с участието само на партньори и ментори от трите категории. В рамките на 15-минутни обръщения те ще отправят посланията си към участниците в конкурса и ще обсъдят най-важните неща при създаването на проекти в конкретната категория. Запис на събитието ще бъде качен на сайта на конкурса и ще бъде достъпен за всички заинтересовани.

Ментори и жури в The City Academy Awards 2015 са доказани професионалисти, архитекти, строители, инженери, инвеститори, както и представители на компании – партньори на инициативата, лидери в съответната област на индустрията – EuroAliance, Planex GP Group, PlH, ORT, AMF,  ALUKÖNIGSTAHL, Etem.

Двуседмичният период на онлайн журиране приключва с номинация на най-добрите проекти, които ще бъдат представени от авторите си и наградени на официална церемония.Критериите за оценяване на проектите са иновативностреализируемост (стъпки за реализация на проекта)визуализация и аргументация при презентиране.

На 15 юли отново в Sofia Event Center ще се състои и второто събитие в рамките на инициативата – THE CITY ACADEMY FORUM II: „ГРАДОВЕ, СГРАДИ И ИНФРАСТРУКТУРА НА БЪДЕЩЕТО – ГОВОРИ БЪДЕЩЕТО”. Форумът ще бъде разделен на панели, съответстващи на категориите в конкурса, в които номнираните участници ще презентират своите проекти, а менторите и спонсорите ще обсъждат качествата на техните разработки и принципите за проектиране и реализиране на обекти в конкретната категория, на базата на представните проекти.

Непосредствено след всеки панел менторите и партньорите ще определят победител на категорията, който ще бъде награден на официална церемония в края на форума.На церемонията ще присъстват всички финалисти в отделните категории, като запис от нея ще бъде достъпен за всички на сайта на конкурса и неговата Фейсбук страница.

За отличените проекти във всяка една от трите категории са предвидени парични награди от по 1000 лв. и 500 лв., и стажове в компании – партньори на инициативата.Инициативата среща подкрепа от всички български университети в областта на архитектурата и техническите науки – УАСГ, ВСУ „Любен Каравелов”, Варненски свободен университет „Черноризец Храбър”, „Нов български университет”, Висше транспортно училище „Тодор Каблешков”, Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски”Лесотехнически университет – София, Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”.

С разширяването си тази година проектът има за цел да привлече български студенти, млади професионалисти и ментори от редица университети в Европа и САЩ.Конкурсът бе представе на най-голямото консултантско изложение за кандидатстване в чужбина „Световно образование“ на 14 и 15 февруари в хотел „Балкан“ с участието на над 70 образователни институции от Великобритания, Холандия, Дания, Белгия, Италия, Швейцария, Полша и др.

Управителят на „Интеграл”, организатор на изложението, Ирина Христова представи „Академия Градът“ като партньорски проект, като подчерта, че той е особено значим заради усилията си да интегрира българските студенти, обучаващи се в чужбина, към действителността на пазара на труда у нас.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top