fbpx
Начало » Бакалавър » Oбразование в Ирландия – защо не?

Oбразование в Ирландия – защо не?

  • netpro
  • 20 май 2016
  •  Коментарите са изключени за Oбразование в Ирландия – защо не?
Ireland

Писателят Джеймс Джойс някога е казал, че в Ирландия няма непознати, а само приятели, които все още не си срещнал.

С цели 36% от населението на възраст по 25 години, почти няма съмнения, че лесно ще намерите приятели щом кацнете, за да започнете образованието си там. Държавата може и да е малка, но ще ви предостави възможности както за академично и професионално развитие, така и за пътувания и развлечения.

Учебни заведения

Висшето си образование в Ирландия може да получите от няколко различни типа институции: университети, технически институти и частни независими колежи. В зависимост от учебното заведение и специалността, които изберете, от вас ще се изискват различни резултати на предходните ви квалификации и ниво на владеене на английски.

Техническите институти не предлагат само технологични предмети, а и много програми като здравеопазване, фармация, медия, текстил, маркетинг и други.

Всички седем публични университета в страната са в топ 650 според QS World University Rankings® 2015/16.  В Ирландия има и седем частни, различни по големина, колежа.

За европейски граждани кандидатстване за бакалавърски програми най-често става през Central Applications Office. Oт там ще ви предоставят цялата необходима информация за кандидатстването, а самите кандидатури могат да се пратят и онлайн.

Познания по английски

Нивото на английски, което се изисква за повечето програми е резултат от поне 6.0-6.5 на IELTS; C на Cambridge Proficiency in English, или А на Cambridge Advanced.

Такси

Higher Education Authority (HEA) плаща таксите за бакалавърски програми на граждани на Европейския съюз, ако това е първият ви бакалавър и не повтаряте семестър.

Ако се възползвате от “безплатните” такси, ще трябва да платите еднократно €3,000, за да се покрият услуги, които не се включват в нормалните такси като явяване на изпити, различни помощни услуги в университета и издръжката на различни спортни клубове и общества.

Направление

Такси

Медицина

€3,800 – €21,000

Инжинерство

€5,500 – €9,000

Наука и технологии

€5,000 –  €10,000

Изкуства и хуманитарни науки

€4,400 – €9,600

Бизнес

€6,000 – €30,000

Университетите в Ирландия предлагат изключително много възможности за извънкласни дейности. Разберете какви клубове и общества предлага институцията, която сте избрали и се включете активно в дейността им – това е чудесен начин да намерите нови приятели и да опознаете местната култура.

Живота в Дъблин

 

Концентрацията на университети и колежи в ирландската столица е много висока – това е и една от причините защо Дъблин се смята за един от най-добрите градове в света за студенти. Градът едва ли ще ви позволи да скучаете, тъй като предлага много различни неща за правене през свободното – независимо дали предпочитате да се любувате на красивата старинна архитектура или опознавате историята, със сигурност наоколо има нещо подходящо за вас. Една от атракциите на Дъблин е и пивоварната на Guinness, където се правят и туристически обиколки. Градът се слави като скъпа дестинация, а стандарта на живот е по-висок от този на другите места в Ирландия, но въпреки това той далеч не е най-скъпата дестинация за образование в света.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top