fbpx
Начало » Бакалавър » Junior Achievement ще връща млади хора към работа и образование

Junior Achievement ще връща млади хора към работа и образование

  • bobi
  • 28 ян. 2019
  •  Коментарите са изключени за Junior Achievement ще връща млади хора към работа и образование

Проблемът с така наречените NEETs – младежи между 18 и 29 години, неангажирани с образование, обучение или работа, е наболял в цяла Европа от финансовата криза насам. В България малко под 20% от младежите в групата се считат за NEETs. Образователната организация Junior Achievеment (JA България) планира проект, който ще се опита да ангажира 400 българи в групата с професионални обучения и лекции, както и с ограничено количество професионални стажове в партньорски компании.

Начало на NEETs in Entrepreneurship

JA България откри проекта „NEETs in Entrepreneuship“, чиято цел е да ангажира млади хора, които нито учат, нито работят, в икономиката чрез обучения, лекции и стажове. Той е в начален стадий, като JA търси заинтересовани партньори сред бизнеса и институциите. Веднъж започнал, той ще обхване 400 младежи в България (и 1600 на международно ниво). От тези 400, 125 ще могат да се надяват на осигурени от програмата професионални стажове в партньорски компании. В същото време проектът ще предлага и обучения за предприемачи, като организаторите му се надяват някои младежи да създадат собствен бизнес. Проектът е финансиран от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм.

NEETs в България

Младежите, неангажирани с образование, обучение или работа, са малко под 20% от българите между 18 и 29-годишна възраст, показват данни на UNICEF. Въпреки фрапиращото число, България не е най-лошо представящата се държава в Европа, като проблемът е още по-изразен в държави като Румъния, Италия, Испания и Гърция. България също регистрира определен положителен прогрес през последните години. Изпуснатите икономически възможности от този неработещ и неразвиващ се сегмент от обществото обаче не са за подценяване.

Преждевременното прекратяване на образованието е особен проблем в ромската общност – младите роми са в четири пъти по-голям риск да изпаднат в категорията NEETs. В България също се наблюдава и силна географска детерминация, като липсват професионални или обучителни възможности за хората по селата. Някои младежи, които може да имат средно или по-рядко – дори висше образование, са напълно обезкуражени и не знаят какви възможности съществуват за тях на пазара. Не на последно място са и хората с увреждания, за които интеграцията в пазара на труда е особено трудна поради липсата на адекватни институции или правилни стимули.

Цели и етапи на проекта

Целта на проекта на JA ще бъде да се предоставят над 300 часа както физически, така и онлайн обучения и съвети. Голям фокус ще бъде превенцията на изпадане в подобна ситуация, като ще се набляга на вече успешния ко-проект на JA с Coca-Cola HBC „Дай старт на успеха“. Според организаторите от JA е изключително важно младежи в рискови райони да знаят, че има възможности, обучения и ментори, към които могат да прибягнат, за да не се стига до напълно изпадане от образованието и икономиката.

Проектът на Junior Achievement ще се състои в 3 фази, като първата, която протича в момента, включва консултация с всички заинтересовани лица и организации и търсене на бизнес партньори. Във втората ще се създаде бизнес хъб, предлагащ на обучаващите се специализирани модули, създадени от партньорите на организацията. В третата фаза – до 2021 г., трябва да се изработи мобилното приложение, възможността за директна работа с бизнес и обещаните 125 места за стаж.

Според Пламен Петков, дългогодишен бизнес ментор в програмите на JA и присъстващ на откриването, най-важната цел на програмата ще бъде да подготви тези млади хора за реалността, да им даде някаква финансова култура и да ги запознае с хора с прилична работа и реализация, които са преодолели препятствия. Петков смята, че програмата трябва да даде инструментите за успеха на тези рискови групи, вместо да ги обгрижва.

Източник: https://www.karieri.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top