fbpx
Начало » Бакалавър » DELE vs SIELE – сертификати по испански език

DELE vs SIELE – сертификати по испански език

 • bobi
 • 24 юни 2022
 •  Коментарите са изключени за DELE vs SIELE – сертификати по испански език

Признаване и значение

Тестът DELE датира от 1989 г. и е известен по целия свят. DELE е първият и най-предпочитан тест за ниво на испанси език, който моментално идва на ум на почти всеки, който иска да научи испански език.

Въпреки това SIELE изглежда бързо наваксва, благодарение на това, че се провежда онлайн. Изпитът е по-лесен за разбиране от учениците, тъй като измерва кандидатите само до ниво C1. Той е подобен на тестовете по английски език IELTS или TOEFL, докато DELE съответства на изпитите на Cambridge.

Кой провежда изпитите?

Институтът Сервантес, провежда теста за дипломи DELE в цял свят. Той изпълнява задълженията си от името на испанското правителство, представено от Министерството на образованието, културата и спорта.

Институтът Сервантес, Университетът в Саламанка и Университетът в Буенос Айрес популяризират и сертифицират изпита SIELE. Можете да се регистрирате за изпита SIELE онлайн, като посетите уебсайта. Предлага се целогодишно.

Изпитна процедура

Можете да полагате изпита DELE само в изпитни центрове. Той е само на хартиен носител. Изпитът се провежда на ограничени дати и интервали от една година. Също така, изпитният център DELE е ограничен до няколко места по света.

Ако изпитвате затруднение, най-доброто, което можете да направите, е да се запишете за по-гъвкавия и удобен тест SIELE. Тестът SIELE е най-добрият вариант, тъй като е испански онлайн тест, което означава, че можете да го вземете по всяко време, когато сте избрали. Все пак ще трябва да се регистрирате поне 48 часа преди изпита. След като приключите с регистрацията си, не се колебайте да изберете датата и леснодостъпния център SIELE, който искате да се явите на изпита и модулите, които искате да вземете.

Ако полагате тест DELE, ще трябва да се свържете с администрацията в центъра в близост до вас и да поискате да знаете кога предстои следващият изпит и да изчакате датата, която ще ви дадат.

DELE Vs SIELE – Модулите и структурата

Модулът SIELE има четири различни части. Това са:

Четене с разбиране (RC) – 60 минути.

Слушане с разбиране (LC) – 55 минути.

Писмено изразяване и взаимодействие (WEI) – 50 минути.

Устно изразяване и взаимодействие (SEI) – 15-20 минути.

Можете свободно да ги съчетаете и да ги смесвате, за да решите кой от модулите смятате, че си струва да се тества на определения ден. Има 15-минутна почивка между писмения и устния изпит. Като се замислите, можете също да изберете SIELE Global, който ще ви позволи да положите всичките четири модула за около 3 часа.

DELE има шест нива – A1 (пробив), A2 (Waystage), B1 (праг), B2 (Vantage), C1 (ефективна оперативна компетентност) и C2 (майсторство). Всяко от изпитните нива включва четири аспекта на испанския език:

 • Четене с разбиране (времетраене: 90 минути; брой задачи – 5).
 • Слушане с разбиране (времетраене: 50 минути, брой задачи – 4).
 • Интегрирани езикови умения; слушане и четене с писмено изразяване (времетраене: 80 минути, брой задачи – 2).
 • Устно изрязване и взаимодействие (Времетраене 20 минути, плюс още 20 за подготовка, брой задачи – 3).

Кандидатите не са длъжни да тестват за всяко ниво. Можете да пропуснете различни нива и да се положите директно по-високо. От 100 точки явил се кандидат трябва да получи минимум 60, за да премине.

Цена на изпита

Цени за DELE

 • DIPLOMA A1: 105 лв.
 • DIPLOMA A2: 110 лв.
 • DIPLOMA В1 (inicial): 130 лв.
 • DIPLOMA В2 (intermedio): 180 лв.
 • DIPLOMA C1: 190 лв.
 • DIPLOMA С2 (superior): 210 лв.

Цени за SIELE Global, което вклюкчва всичките компоненти е 155 Евро.

Тестови центрове

Съществуват повече от 900 изпитни центъра DELE в над 100 страни по света. Датите варират в зависимост от мястото. Проверете за най-близкия DELE център до вас. Институтът Сервантес провежда самостоятелно или чрез сътрудничество изпита DELE. Изпитите DELE към момента се провеждат в различни образователни институции в шест български града. По един изпитен център има във Варна, Велико Търново, Бургас, Пловдив и Русе, а в София са разположени два. Обърнете внимание на факта, че не всички са активни и за четирите сесии. В Русе и Пловдив, например, изпити се провеждат само през май и ноември.

SIELE има над 80 асоциирани университета в 20 страни от Централна и Южна Америка. Можете да изберете изпита SIELE, като изберете един от 1000 тестови центъра в 85 държави.

 Дължина на валидността на сертификата

Колко време е валиден сертификатът SIELE и DELE? Дипломата SIELE ви дава петгодишна валидност в усвояването на испански език от момента, в който получите резултатите си. Петте ръководни органа връчват дипломата по целия свят. Причината за ограничението за валидност е, че владеенето на езика на един човек може да намалее с течение на времето, ако той не използва езика.

Испанското министерство на образованието е отговорно за връчването на дипломата DELE. Сертификатът е валиден за цял живот. Това означава, че не е нужно да се явявате отново на изпита след известно време, за да докажете знанията си. Ако искате да изучавате испански език, за да продължите кариерата си, DELE има предимство.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top