fbpx
Начало » Конкурси и стипендии » Стипендии за обучение в Русия

Стипендии за обучение в Русия

 • bobi
 • 29 ное. 2017
 •  Коментарите са изключени за Стипендии за обучение в Русия

Ако обмисляте обучение в най-голямата държава в света, която има 55 университета, попадащи в първите 250 на престижната световна класация QS University Rankings BRICS за 2016 година, следващите редове ще са ви от полза. Представяме ви селекция от стипендии за международни студенти в Русия:

Държавни стипендии за обучение в Русия

 • Government of Russian Federation Scholarshipsразнообразие от държавни стипендии за чуждестранни студенти в Русия. Те покриват таксата за обучение, разходите по настаняване и джобни в размер на 1,200 рубли. През 2015 година са раздадени 15,000 такива стипендии. Необходимо е да се свържете с руското посолство, за да ви дадат информация колко стипендии за предвидени за България. За да кандидатствате, са ви нужни стандартни документи (диплома за предишно образование, паспорт, сертификат за владеене на руски език). Процесът по кандидатстване се извършва онлайн на адрес https://russia.study/registration. Имате право да изберете и подредите по желания до 6 университета в Русия, които участват в програмата. За кандидатите, които не говорят руски език, в повечето университети е предвидена подготвителна година, която съчетава езиково обучение и други предмети, свързани с бъдещата програма. Накрая на подготвителната година се държи изпит и само кандидатите, които го преминат, имат право да се възползват от получената възможност за безплатно образование.

Неправителствени стипендии за обучение в Русия 

 • The School of Russian and Asian Studies (SRAS)– стипендии за обучение в Русия и други държави от бившия Съветски съюз;
 • BP in Russia Research Scholarships – стипендии в размер на 15,000 – 35,000 рубли на месец (450 – 1000 лв) за студенти, които учат програми в областта на енергията и икономиката в един от партниращите руски университети. Кандидатите трябва да покажат отличен академичен потенциал и добри оценки. За студенти в бакалавърски програми стипендията е в размер на 15,000 рубли месечно, за магистърски програми – 20,000 рубли, а за докторски – 35,000 рубли. Кандидатстването за бакалаври е през февруари и март, а за магистри и доктори – през август и септември.
 • American Councils Scholarships – стипендии за изследователска дейност в Русия. Те включват програмата Title VIII Research Scholar Program – стипендия за докторантури за 3 до 8 месеца в избрана държава от Централна Азия или Източна Европа, включително и Русия. Размерът на стипендиите е от 5,000 до 25,000 долара и включва покриване на самолетни билети, месечна издръжка, здравна застраховка.

Специализирани стипендии за обучение в Русия

 • Saint Petersburg Polytechnic Universityвъзможности за стипендии в Политехническия университет в Санкт Петербург. Стипендии се отпускат за магистърски програми на английски език. Те покриват таксата за обучение за един семестър или разходите по настаняване в студентското общежитие.
 • Tomsk State Universityстипендии за чуждестранни студенти в магистърски програми;
 • Vladivostok State University Economics and Service (VSUES)университетът отпуска 4 стипендии, които са в размер на 3,000 рубли на месец за международните студенти в магистърски програми;
 • Ural Federal University (UrFU)Уралският федерален университет има „златна” стипендиантска програма за магистърски студенти. Стипендиите на 65 на брой всяка година и са предназначени за новите студенти. Покриват пълната такса за обучение в двугодишни магистърски програми, преподавани на английски език. Университетът има и „сребърна” стипендиантска програма, която отпуска 50 стипендии за магистратури, но те покриват само първата година на обучение.
 • Russian International Olympic University – програмата за олимпийски стипендии отпуска 20 стипендии за обучение в областта на спортния мениджмънт и администрация. Стипендиите са за магистърски програми и покриват таксата за обучение, разходите по настаняване и живот и месечна сума джобни пари. Бюджетът за тези стипендии е 30 милиона рубли годишно.

Материал на Милена Узунова

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top