fbpx
Начало » България » Бизнесът в България казва „Има място и за теб“ на сънародниците ни зад граница

Бизнесът в България казва „Има място и за теб“ на сънародниците ни зад граница

  • Milena Uzunova
  • 16 авг. 2017
  •  Коментарите са изключени за Бизнесът в България казва „Има място и за теб“ на сънародниците ни зад граница

Да се върнеш в Българияслед като си учил или работил в чужбина, е трудно решение. Не защото е знак, че там си се провалил. Или защото не си сигурен, че тук ще се чувстваш добре. Едно от притесненията на хората с опит в чужбина е, че не са сигурни дали у нас ще попаднат на точното място в точното време. Ще имат ли големия избор за професионална реализация, който биха имали навън? Ще се развиват ли достатъчно бързо в компания, базирана в България? Ще се чувстват ли полезни и удовлетворени? И още много подобни въпроси. 

„Да, има място и за теб“,  което имат нужда да чуят всички, които се колебаят дали да се върнат в България, за десета поредна година ще бъде споделено на форум“Кариера в България. Защо не?” на 5 септември 2017 година в Интер Експо Център София. Юбилейното издание на най-големия кариерен форум за българи с опит в чужбина тази година е под изключителния патронаж на Европейския парламент. Всеки с опит зад граница, може да присъства като се регистрира безплатно на сайта на форума.

Разбира се, като на всеки форум досега, и тази година най-ценното за участниците ще бъдат контактите. “Голяма част от участниците ни традиционно са и такива, които вече са започнали работа в България, но идват на форума за да търсят нови възможности, да сравнят опита си с други българи, върнали се от чужбина, или да намерят съмишленици за интересни стартъп идеи,” разказват организаторите – сдружение Тук-Там и фондация „Идентичност за България, които през 2008 организират първото издание.

Както и във всички предишни издания на форума, и тази година основният акцент ще бъде възможността на всички участници да се срещнат лично с близо 100 работодатели и да получат информация от първа ръка за това как, колко бързо и в каква посока се развиват кариерните възможности в България. “Това е безценна информация, която българите с опит в чужбина иначе трудно биха получили,” споделят организаторите на форума Сдружение “Тук-Там” и Фондация “Идентичност за България”. “Посланията, които сънародниците ни в чужбина получават от различни източници в България, са доста разнопосочни. Ако четат новини, по-скоро биха се отчаяли. Ако слушат роднините си, по-вероятно е да предпочетат да останат в чужбина. От приятелите си може би ще чуят “в България е супер”, но няма как да им повярват преди да се убедят, че тук наистина има огромни възможности за кариерно развитие от представителите на самите компании, които имат офиси в страната ни.“

Не на последно място събитието  ще има и силна семинарна програма, поставяйки си за цел да представи секторите с потенциал в България, страната ни през погледна на чужденците, българските иновации и възможностите за стартиране на собствен бизнес.

По време на Форум “Кариера в България. Защо не?” всеки ще може да получи и безплатна консултация от професионален HR за това как да подобри CV-то си и какво да очаква от интервютата с работодатели в България.

Форум “Кариера в България. Защо не?” в цифри:

9753 българи с опит в чужбина са посетили форума за 9 години.

Участници с опит от 85 държави в цял свят.

Най-много са българите от с опит от Англия – 26%, Германия – 22%, САЩ  – 11%, Холандия – 8% и Франция – 5%.

Над 400 компании са имали свои щандове на изложението.

Секторите, в които се засилва интереса на кандидатите през последните години са  неправителствения сектор, образованието и производството.

Българите с опит в чужбина се интересуват най-много от позиции в областта на мениджмънта – 43%, маркетинг и ПР – 36%, консултантски услуги – 35%, IT – 25%, финанси и одит – 21% и продажби – 20%.

Над 57% от участниците във форума вече са се върнали, 24% се колебаят дали да се върнат, а 18% твърдо да решили да се върнат.

Форум “Кариера в България. Защо не?” ще се проведе за десета поредна година в Интер Експо Център на 5 септември, 2017.

Безплатната, но задължителна регистрация за всички участници вече е отворена наwww.karieravbulgaria.com/forum-2017

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top