fbpx
Начало » България » Министър Танев ще развива колежанското образование

Министър Танев ще развива колежанското образование

  • netpro
  • 24 мар. 2015
  •  Коментарите са изключени за Министър Танев ще развива колежанското образование
T Tanev1 final

Министерството на образованието и науката (МОН) иска въвеждането на 4-степенна структура на образователната система, обяви на пресконференция в понеделник образователният министър проф. Тодор Танев. Промяната включва създаване на колежанска степен след средното образование и Центрове за върхови постижения като краен етап.

Това е една от първите конкретни идеи на проф. Танев за реформа в образователната система. „Сега вече мога да говоря за реформи“, заяви днес министърът – повече от четири месеца след началото на новия кабинет. „Искаме образователна система без отпадащи, без насилие, без дистанция между център и периферия, без вторична неграмотност, без безработни висшисти, без износ навън на подготвени висшисти и на кандидат-студенти“, изреди целите на реформата проф. Танев. И допълни още, че наука не трябва да се произвежда без иновации и технологии, а средствата от бюджета и европейските фондове трябва да се усвояват ефективно.

Един от проблемите според Тодор Танев е двустепенната структура на сегашната образователна система, която създава „вакуум на връзката между образование и производство, както и между образование и наука“. Затова министерството предлага да се въведат два нови образователни етапа. След завършване на предучилищната и училищната степен учениците ще мога да изберат дали да получат диплома за майстор (за 2 години) или специалист (за 3 години) в колеж. Този вид образование е необходим на бизнеса, аргументира се проф. Танев. Завършилите колеж ще могат да продължат и във висше училище, ако желаят.

Екипът на министерството планира да инвестира в първите нови колежи в Северозападна България, където проучванията са показали, че има нужда от институции за продължаване на образованието, но това не трябва да са непременно университети.

Във висшето образование МОН предлага по-активно участие на департаментите, които да получат повече възможности за въздействие. В момента основните структурни звена, които имат голямо влияние при взимането на решения, са факултетите.

Четвъртата степен на системата ще са Центровете за върхови постижения, които съчетават образованието, науката и прозиводството. Изграждането им трябва да се случи по новата оперативна програма за наука и образование, като плановете са да бъдат финансирани три до четири подобни центъра.

Източник: capital.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top