fbpx
Начало » Бакалавър » Clearing 2018: 6 неща, които трябва да знаете

Clearing 2018: 6 неща, които трябва да знаете

  1. Какво е Clearing?

Clearing е процес по прием в британски университети, шанс за кандидатите, които по някаква причина не са получили оферта от програмата, в която са кандидатствали (заради по-ниски от предвидените резултати или изпуснат срок за кандидатстване чрез официалната платформа UCAS). Clearing дава възможност за прием в подобна или същата програма, ако местата за нея не са запълнени. Университетите позволяват тази опция, защото не биха искали учебната година да започне с незаети места. Според UCAS през 2017 година над 60,000 студенти са се записали в британска програма чрез Clearing процеса. Това означава, че една десета от приетите кандидати са започнали обучение благодарение на този втори шанс, който не е за изпускане. Затова, ако по някаква причина все още не сте приети в университет във Великобритания, не се отчайвайте – все още имате реална възможност.

  1. Как мога да участвам в Clearing?

След кандидатстване университетите изпращат условна оферта за прием. Обикновено офертата е валидна при условие, че покриете определени резултати. В Clearing могат да участват кандидатите, получили по-ниски оценки от необходимите. Това е най-честата причина за участие в Clearing процеса, но има и други:

  • Ако сте променили мнението си за желаните програми искате да кандидатствате в друг университет;
  • Кандидатствали сте преди 30 юни, но не сте получили никакви оферти;
  • Кандидатствали сте след 30 юни – тогава автоматично участвате в
  1. Кога е Clearing?

Clearing започва през месец юли всяка година, но по-голямата част от местата се освобождават през август и по-конкретно след 16 август тази година, когато излизат официалните резултати от A levels. Ако откриете възможност, която ви допада преди това – действайте. Крайният срок да се възползвате от Clearing e 23 октомври 2018.

  1. Не всички университети участват в Clearing

Някои университети не взимат участие в този процес – това са престижните Оксфорд и Кеймбридж, както и някои от университетите от групата Ръсел, имащи репутация на високо селективни. Много от най-известните и конкурентни програми по медицина например също не участват в Clearing, тъй като обикновено напливът за тях е огромен и местата са заети от много време.

 

  1. Свържете се директно с университетите

Ако статутът ви е такъв, че можете да участвате в Clearing, ще трябва директно да се свържете с университетите чрез телефонен разговор. Обикновено те имат специален телефонен номер, предназначен за процеса. Платформата за кандидатстване UCAS показва обновени данни за всички програми и свободни места в тях.

  1. Бъдете подготвени за разговора

Неизменна част от Clearing е телефонното обаждане. Когато се свържете с даден университет, разговорът може да включва само потвърждение на оценките ви. От друга страна, обаждането може да бъде обърнато в интервю, в което от офиса по прием проверяват доколко сте подходящи за свободното място в програмата. Затова е добре да се подготвите с отговори на въпроси като защо сте избрали точно този университет, какви са интересите ви и т.н. Съветваме ви да посетите сайтовете на университетите и да имате информация относно тях и избраните програми. Добре е да имате под ръка данните ви – UCAS номера и оценките ви. Ако потвърдят приема ви (често направо по телефона), обикновено ще имате 24 часа да приемете или откажете. Имайте предвид, че в натоварения Clearing период бихте могли да срещнете трудност в свързването с университета. Не се отчайвайте – имайте търпение и опитайте по-късно.

 

Материал на Милена Узунова

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top