fbpx
Начало » Бакалавър » Кандидатстване Бакалавър » 5 полезни съвета преди заминаването ви в Холандия

5 полезни съвета преди заминаването ви в Холандия

Периодът на подготовка за заминаване в чужбина е не по-малко важен от самото кандидатстване и има много важни неща, които не трябва да се изпуснат. Доста често в този период първокурсниците се чустват объркани, тъй като им предстои нещо непознато. Това е съвсем нормално състояние, тъй като ви предстои да се сблъскате с нова среда. UNIFY – единственият и специализиран консултант за образование в Холандия дава няколко полезни съвета, базирани на личен опит, които трябва да ви помогнат в тази ситуация:

 

Как да си намерим квартира?

 

Повечето студентски стаи в Холандия не са в общежитие, а са в къщи, в които всеки студент има собствена стая, но дели общите помещения с други студенти. За съжаление в Холандия няма толкова много общежития, както например в България. Може да си намерите такава стая сами, през агенция или през групи за студенти във Фейсбук. Най-добри резултати ще получите ако си отделите няколко дена предварително, за да отидете на място да си намерите, запознаете с хазяин, говорите с агенции и подпишете договор. Съветваме ви да търсите колкото се може по-рано, тъй като стаите доста често се изчерпват и в много студентски градчета има сериозен недостиг на квартири.

 

Кога и как да си купим самолетен билет най-изгодно?

 

Добрата новина тук е че до Холандия оперират полети на цели три нискобюджетни компании.  Те доста често имат изгодни цени на полети, промоции, така че ви съветваваме редовно да преглеждате сайтовете им, а най-добре да се абонирате за техните новини. По принцип при резервирането на самолетен билет действа правилото колкото по-рано, толкова по-добре. Колкото по-рано успеете да си купите билет, толкова по-достъпна ще бъде неговата цена.

 

Как да си платим студентската такса?

 

В Холандия има няколко възможности за плащане на таксата – плащане наведнъж, плащане на вноски и теглене на студентски заем. При плащането на вноски цялата такса за годината се дели на определен брой вноски. За целта трябва да имате холандска банкова сметка, която е нужна и при тегленето на студентски заем. Съветваме ви да определите възможно най-рано как точно ще платите таксата си, защото това ще ви помогне да изградите по-добре точен план за подготовка.

 

Как да изтегля студентски заем?

 

Студентският заем в Холандия покрива само таксата за обучение. Той може да се изтегли от всеки български студент в бакалавърска програма, ненавършил 30 години. Заемът е много удобен, тъй като има много малък процент лихва и срокът му за изплащане е доста голям – до 15 години след завършването на студента. За да го изтеглите трябва имате отворена банкова сметка в холандска банка, няколко копия на личните си документи и попълнена бланка за кандидатстване за заема.

 

 

Няколко полезни съвета за адаптация от екипа на UNIFY, които са бивши студенти в Холандия и са минали по този път:

 

  • Запознавайте се и заговаряйте възможно най-много хора. Това ще ви помогне да се приспособите по-бързо и да не се чувствате сами.
  • Не носете предрасъдъци със себе си, нито расистки и сексистки убеждения. В една интернационална среда, както е в Холандия няма място за такива неща, ако искате да си намерите приятели.
  • Не се срамувайте да заговаряте първи някого. Сигурно сте чували, че по-северните общества понякога са малко по-затворени.
  • Не късайте връзката с България. Редовно се обаждайте на семейството ви, тъй като те най-вероятно се притесняват и преживяват много за вас.
  • Поддържайте добра връзка с други българи, които учат в университета, но се старайте те да не са ви единствените контакти. Ако се обградите само с българи, то тогава пропускате едно от най-хубавите неща на образованието в Холандия – международната среда, в която можеш да станеш приятел с някой от противоположния край на света.

 

Важен момент е да предвидите достатъчно време за подготовка за новия ви живот. Не отлагайте неща за последния момент, отметнете колкото може повече по-рано, тъй като доста често изникват непредвидени въпроси, които трябва да се разрешат моментално. Всички студенти, кандидатсвали с UNIFY в Холандия получават безплатна помощ и подкрепа при заминаването си и са поканени на специална подготовителна среща. Пожелаваме ви попътен вятър към Холандия 🙂

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top