fbpx
Начало » Бакалавър » Кандидатстване Бакалавър » Специалност психология предлага разнообразни възможности за реализация

Специалност психология предлага разнообразни възможности за реализация

  • Елвира Юрукова
  • 10 авг. 2018
  •  Коментарите са изключени за Специалност психология предлага разнообразни възможности за реализация

Ива Димова e управител на българския офис на международната агенция за маркетингови проучвания Ипсос. Изследователската й кариера започва през 2002 година, като от тогава работи за различни локални и международни компании. През последните 10 години успешно заема ръководни позиции в Synovate, SEERC и понастоящем – в Ипсос. Ива е завършила Софийски университет Св. Климент Охридски с две магистърски степени, съответно по „Клинична и консултативна психология“ и „Трудова и организационна психология“.

 

Завършили сте две магистърски степени по психология. Какво ви даде това?

Като цяло следването в специалност психология дава различна гледна точка. Не мисля, че ценното за тези пет години беше количественото натрупване на знания. Това, което със сигурност всеки студент в тази специалност може да вземе от обучението си обаче, е качествено различното възприемане на света – зачитане на гледната точка на другия, засилване на чувството на емпатия, много по-осъзнатата комуникация с различни хора.

В България много млади хора записват психология. Защо тази специалност е толкова привлекателна?

Мисля, че повечето студенти по психология тръгват с романтична нагласа и реално не си дават сметка колко трудна е работата на психолога. Положителното в случая е, че поради високия интерес в тази специалност, поне във водещите университети, се влиза трудно. По тази причина всеки, който записва специалност психология, е мотивиран да учи именно това, което само по себе си е предпоставка и необходимо условие за по-нататъшна успешна реализация. Истината е, че университетското образование е само началото, а истинското обучение започва след като един психолог започне да практикува.

Мислите ли, че психологията по-скоро се записва, за да разбереш себе си, а не за да работиш по специалността?

Абсолютно съм убедена, че това е водещата мотивация, дори и да не е напълно осъзната. Едва ли някой кандидатства в специалност психология, мотивиран от бъдещо финансово благополучие. Което не означава, че подобни възможности липсват. Напротив. Възможности има много, но изискват много повече от диплома.

Както споменах, много хора записват и респективно завършат психология. Но има ли реализация за всичките по специалността?

Специалност психология предлага разнообразни възможности за реализация. Поради естеството на специалността, дипломираните експерти могат да се реализират в разнообразни професионални сфери – можеш да си практикуващ психолог в различни институции, можеш да стартираш частна психотерапевтична практика, да се отдадеш на академична кариера, да работиш в различни компании като специалист човешки ресурси, а можеш да започнеш работа и в агенция за маркетингови проучвания. Това, разбира се, са само част от възможностите за реализация, но уменията, придобити по време на следването могат да помогнат на практика във всяка професионална сфера, която предполага общуване с хора.

Към този момент вие управлявате над 200 човека. Можем ли да кажем, че психологията ви помага и в какъв аспект?

В момента в Ипсос работят над 280 човека, но екипът, който ръководя оперативно се състои от малко над 20 човека. Разбира се, че психологията помага. Тя е важен елемент не само в професионалната сфера, но и във всяка ситуация, в която се налага да общуваш с различни хора. Организационната психология е особено полезна за осъзнаване на динамиката в и между екипите.

Защо реализацията в България е толкова трудна? Има ли значение кой университет е завършил въпросният кадър?

Реализацията е трудна, защото образованието само по себе си не гарантира бъдеща кариера. Много по-важно е доколко наясно си с това какво и къде би искал да работиш, какви умения притежаваш, доколко мотивиран си да успееш и колко усилия си склонен да инвестираш. Това важи за всички специалности, не само за психологията. За мен университетът е важен дотолкова, доколкото успява да внуши чувство на уважение и усещане за принадлежност. Няма да забравя респекта, с който минавах покрай Софийски университет “Св. Климент Охридски”, преди да стана част от него.

Какво е важно да научат младите хора, които се чудят дали да изберат тази специалност?

Важно е да прекарат периода на следването си, потапяйки се в тема, която представлява интерес за тях, да са малко по-осъзнати и да не забравят, че инвестират в бъдещето си. Периодът на следването е много важна част от професионалното развитие и може коренно да промени посоката, в която ще се развие по-нататък кариерата на човек, затова е добре да контролират този момент от живота си. В университета имах колеги, които се бяха прехвърлили от друга специалност и в момента, благодарение на психологията, са много успешни в професионалния път, който са поели. Съветвам младите хора, които не са успели да влязат в желаната специалност, да не се отказват и да търсят възможности да реализират плановете и мечтите си.

Вашето послание към бъдещите психолози?

Бих препоръчала на студентите по психология да участват активно в различни стажантски програми по време на следването си. Ако не им се предлагат подобни опции, нека самостоятелно да започнат да правят опити да се свържат с различни институции или фирми и да си осигурят възможности да прекарат известно време в съответната организация. Особено подходящ за стартиране на стажантска програма е периодът трети-четвърти курс. Най-добрият начин да решат къде и как биха искали да се реализират през личния опит. В идеалния случай стажът може да прерасне в постоянна заетост и професионалната реализация да започне още по време на самото следване.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top