fbpx
Начало » Бакалавър » Как да кандидатствате за университет във Великобритания

Как да кандидатствате за университет във Великобритания

  • Lyubina Panayotova
  • 14 окт. 2019
  •  Коментарите са изключени за Как да кандидатствате за университет във Великобритания

Много хора мечтаят да учат във Великобритания. Това е великолепен начин да подобрите перспективите си за бъдещето и същевременно да се потопите в нова културна среда, да срещнете хора от цял свят и да подобрите езиковите си умения. В Обединеното кралство има университети, които системно се нареждат сред най-добрите в света, като предлагат огромно разнообразие от международно признати академични степени и специалности. Независимо какво искате да учите там ще намерите университет, който го предлага – от архитектура до зоология. Вероятно затова чуждестранните студенти в Обединеното кралство са близо половин милион. Тук ще очертаем въпросите, които трябва да си зададете, ако искате да станете един от тях.

 

Какво искате да учите?

 Изключително важно е да направите проучване, за да решите какво точно искате да следвате. Дори да сте сигурни за избраната от вас област, отделете малко време да се информирате и за други възможности. Например, ако желаете да учите психология, дали ще се насочите към психология на образованието или имате по-голям интерес към клиничната психология?

В Обединеното кралство първата степен, която можете да получите, обикновено е бакалавърската, а тя има две форми – BA (Bachelor of Arts) и BSC (Bachelor of Science), от които втората е с по-конкретна и практическа насоченост. Някои университети могат да предлагат и двете форми за една и съща дисциплина; затова направете необходимото да се запознаете с програмата на курса, за да разберете какво искате.

 

Бакалавър, магистър или…?

Ако тепърва ще започвате да учите в университет, вероятно ще се насочите към бакалавърска степен на образование, може би с желание след време да се дипломирате като магистър или да вземете следдипломна квалификация. Процесът на кандидатстване за двата типа дипломи е различен.

За пълен курс на обучение за получаване на образователна степен бакалавър ще трябва да кандидатствате чрез централна система, наречена UCAS.  Чрез уебсайта на UCAS (съкратено от Universities and Colleges Admissions Service), както и на уебсайта на Британски съвет study-uk.britishcouncil.org можете да търсите в база данни от различни университети и курсове, както и да намерите огромно количество полезни материали със съвети откъде да започнете. След като откриете това, което ви интересува, добре е да посетите и уебсайта на конкретния университет, за да получите повече информация за курса, както и за самия университет и града, в който се намира. Чрез UCAS можете да кандидатствате за максимум 5 курса, като те могат да бъдат един и същ курс в различни университети или няколко различни курса в един и същ университет, или комбинация от двете.

 

Какво е необходимо, за да кандидатствам?

След като сте решили какво точно искате да учите, ще трябва да минете през процедурата на кандидатстването. Ако кандидатствате чрез UCAS, там има шест раздела – лични данни, избрани курсове, предишно образование, работен опит и, най-важното от всичко – вашето лично заявление (personal statement). Ще ви помолят да предоставите и препоръки от човек, който е запознат с академичните ви постижения (в идеалния случай преподавател). Един от проблемите, с които се сблъскват чуждестранните студенти, е как да обяснят академичните си квалификации, които са очевидно различни от британските. Можете да намерите информация за това онлайн в уебсайта www.naric.org.uk, но ако имате съмнения, най-добре се свържете направо с университета, за да проверите. Ако кандидатствате за следдипломен курс, ще ви трябва общо взето същата информация (включително документи за получените вече степени) и пак ще трябва да напишете лично заявление.

Личното заявление е тази част от кандидатстването, където наистина можете да направите впечатление, но внимавайте – есето ви не бива да надхвърля 4000 символа. Добре е да изложите причините да кандидатствате за курса, който сте избрали, и разбира се, като чуждестранен студент да посочите защо толкова много искате да учите в чужбина. Придържайте към кратък и ясен стил на писане – добре е да се обърнете към някой преподавател по английски с молба да прегледа есето, за да сте съвсем сигурни, че няма никакви правописни или граматични грешки.

 

Дали езиковите ми умения са на ниво?

Като чуждестранен студент почти със сигурност ще поискат от вас някакво удостоверение за нивото, на което владеете английски. Повечето британски университети очакват международно признат документ като резултат от изпита IELTS (те ще уточнят какво ниво е необходимо), а някои може да приемат и сертификат на Кеймбридж – C1 Advanced или C2 Proficiency. Обикновено имат изискването тези удостоверения да са актуални, например да са получени през последните две години. Това е нещо, за което непременно трябва да помислите, преди да кандидатствате за даден курс, за да не провалите шанса си да учите точно каквото искате, заради липсата на сертификат по английски.  Естествено, английският ви ще се подобри по време на следването, но е задължително да имате добро основно ниво още в началото.

 

Британски съвет предлага подготвителни курсове за IELTS в учебния си център в София, където експертите им ще ви помогнат да научите необходимите изпитни техники за максимално добър резултат. Можете да използвате и множеството алтернативни варианти, разработени от Британски съвет за подготовка за изпита, като например онлайн курса Road to IELTS, безплатните онлайн пробни тестове, видео-серии, мобилните приложения “IELTS WordPower”, “1001 ways to speak English”. Самият изпит пък се провежда всеки месец, в различни градове в България, а регистрацията за него става онлайн. Всичко необходимо за IELTS ще намерите на уеbсайта на Британски съвет в България www.britishcouncil.bg/ielts.

 

Колко пари ще ми трябват?

Ученето в чужбина може да се окаже скъпо, затова включете в предварителните си сметки всички разходи. Ще трябва да помислите не само за таксите за обучение, но и за квартира, книги, храна и развлечения (ще имате нужда и да се забавлявате от време на време!). Почти със сигурност ще трябва да си изработите бюджет и да се съобразявате с него! Все пак не се плашете от високите разходи за следване в Обединеното кралство – проверете възможностите за стипендии и финансиране в уебсайта на Британски съвет: study-uk.britishcouncil.org.

 

Къде ще живея?

Що се отнася до настаняването, възможностите също са много. Повечето университети предлагат квартири за студенти, в кампуса или в близките райони. Това понякога е добра възможност да се срещнете с нови хора и да се приобщите към университетския живот. Друг вариант е да наемете стая в апартамент, който да делите с други хора. Ако съквартирантите ви са британски студенти, това ще бъде чудесен шанс да подобрите езиковите си умения. Избраният от вас университет сигурно ще може да ви даде по-конкретни съвети относно възможностите за настаняване.

Доста трябва да се потрудите, за да ви приемат в британски университет, а когато това стане, очевидно ще ви очаква още усилена работа. Резултатът обаче си струва – не само ще повишите квалификацията си, но и ще придобиете социални, езикови и културни умения, които със сигурност ще ви бъдат полезни в бъдеще, независимо в коя област и къде по света ще се реализирате.

 

Ще има ли промяна заради Брекзит?

Образователният сектор в Обединеното кралство е един от най-интернационалните в света. Студентите и преподавателите от страни-членки на Европейския съюз и другите държави са повече от добре дошли.

Кандидатите от ЕС, които започват обучението си през 2020-21 академична година, ще продължат да ползват статут на местни студенти по отношение на таксите за обучение (home fee status). Това означава, че ще заплащат същите такси като тези на студентите от Великобритания.

Това се отнася за пълния период на съответния курс на обучение, дори той да приключва след като Обединеното кралство вече е напуснало ЕС.

Още полезна информация за студентите от ЕС можете да намерите на сайта на Британски съвет в България www.britishcouncil.bg.

 

Елате на изложението Study UK в София на 19 октомври (събота) от 10:00 ч. до 18:00 ч. в Централен дом на архитекта, за да се срещнете с някои от най-добрите британски университети. Научете директно от източника всичко, което ви е необходимо за висшето образование в Обединеното кралство и различните академични степени – бакалавър, магистър и докторантура. Повече информация за участниците и програмата на събитието ще откриете на уеб сайта на Британски съвет в Българияоттук.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top