fbpx
Начало » България » Как да изберете правилното образование за успешна кариера

Как да изберете правилното образование за успешна кариера

Няколко съвета за всеки ученик, студент или търсещ кариерно преориентиране

 

Почти няма младеж или възрастен, който да не е имал нужда от кариерно ориентиране в живота си. Дори по няколко пъти. А за младежите на възраст между 15 и 22 години то е ключово – спестява лутане, изгубено време и енергия, но най-вече загуба на мотивация и вяра, а често и отказване да се преследват цели и мечти. Тук предлагаме 4 много прости съвета, които ако тези младежи следват неотлъчно, със сигурност ще бъдат по-успешни и по-удовлетворени в кариерата си. Те могат да дадат „храна за размисъл“ и на хора, които търсят кариерно преориентиране. Но предупреждение – макар че съветите са прости и доказано работят, следването им не е толкова просто, изисква дисциплина и отдаденост – защото никоя промяна и голяма цел не се постига за един ден. 


Как да избера „моята специалност“?


Много младежи не знаят към какво образование да се ориентират и често причината за това е, че имат повече от един интерес (често дори нямащи нищо общо помежду си, като авиация и спорт например). Най-сигурният начин да изберете специалност, която е „вашето нещо“ е през услуги за кариерно ориентиране, които не случайно са неразделна част от много топ училища (за съжаление не и в България), чиито ученици са успешни. 

Но има и други начини – например предизвикателството за четири седмици. Разчиташ на себе си, не на консултант или експерт, но пък победите постигнати самостоятелно дават увереност и самочувствие. 

Седмица 1:

Отделяй 30 минути на ден, за да записваш интереси и силни страни. В последния ден от първата седмица, избери 2 интереса – един, който е най- силен, и един, който присъства от най- дълго време.
Така, на края на първата седмица имаш:

– 1 интерес, който е най-силен (например много искаш да програмираш)
– 1 интерес, който присъства най – дълго (от пети клас искаш да станеш писател)

Седмица 2: 

Открий всички специалности, които отговарят на интересите ти. Питай приятели и познати, родители. Отново, направи списък, но не повече от 8 специалности. 

Седмица 3: 

Провери всяка специалност – какво точно съдържа учебната програма и какво правят хора, които са я завършили, какви възможности дава. Направи проучване за списъка – каква е програмата на всяка специалност (какво се учи), какво можеш да работиш след това, какво прави сега някой, който е завършил тази специалност. 

Седмица 4:

След като знаеш повече за осемте специалности, отдели тези, които са реалистични. Aко някоя специалност е в частен университет с много висока такса и не предлага никакви стипендии, може да отпадне. От тези, които останат избери две. Това е добро начало и със сигурност тези четири седмици ще ти дадат много ценна информация и насоки.

Как да избереш само две специалности?

 

Тук идва истинското предизвикателство – двете специалности, които отговарят и на интересите, и на силните ти страни от Седмица 1. Тук няма рецепта, важно е да следваш интуицията си. Всъщност много иновативни компании вече признават интуицията като умения, а то просто се развива – колкото повече ти се налага да взимаш решения самостоятелно, толкова повече я развиваш. Експериментът ще ти помогне да развиеш и умения като справяне с неизвестно или креативност.


Ами, ако направя грешка?


Няма нищо страшно или грешно, ако установиш, че това не е твоята специалност. Това може дори да ти е от полза. Повечето добри професионалисти комбинират успешно знания и умения от няколко области. Ако запишеш финанси например, но решиш да се занимаваш с дизайн, финансите могат да са полезни когато откриваш собствен бизнес, или математическото мислене да направи почеркът на дизайнер уникален. 

Създай си навици да учиш, да превръщаш наученото в умения и да знаеш кога да се откажеш. Каквото и да запишеш, положи усилия да развиеш уменията в тази специалност и ги приложи на практика – в проект, стаж, доброволчество – поне веднъж. Така от една страна ще бъдеш сигурен доколко тази област не е за теб, а от друга сухата теория ще се е превърнала в умение. И помни, че няма безполезно умение – мозъкът ни работи така, че надгражда над всяко вече развито умение, все едно тренираш мускул. 

Следващата стъпка? Не оставяй нещата, които си прочел само „за информация“. Действай и ги тествай и на практика. 

Източник: karieri.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top