fbpx
Начало » Езиково обучение » Езиков курс » Какво да изберете – IELTS или Cambridge English: Advanced (CAE)?

Какво да изберете – IELTS или Cambridge English: Advanced (CAE)?

  • netpro
  • 12 май 2015
  •  Коментарите са изключени за Какво да изберете – IELTS или Cambridge English: Advanced (CAE)?
taking exam

След като сте решили да кандидатствате за обучение в чужбина, вие най-вероятно сте изправени пред необходимостта да представите документи пред някой университет, за да може да бъдете приети. Наред с другите неща, които обикновено са необходими, кандидатите, които не са местни англоговорящи трябва да представят доказателство за владеене на английски език. И това е мястото, където трудния избор идва: който международен изпит е по-добре да се вземе? Единия по-лесен ли е от другия? Нека да разгледаме най-често срещаните британски изпити: IELTS и Cambridge English: Advanced (CAE):

IELTS (International English Language Testing System) оценява четири от вашите умения по английски език – четене, писане, слушане и говорене. Това е най-популярния академичен изпит по английски език. Всяка година близо 2 милиона души се явяват на изпита.

CAE е международен изпит по английски език, разработен от Кембридж. Той също се състои от четири раздела: четене, ползване на английски език, писане, слушане, говорене.

И в двата изпита, оценката от секцията по говорене се провежда с учител, а останалите задачи са индивидуални (на компютър или на хартия) и се проверяват по-късно.

Въпреки че тези два изпита могат да изглеждат подобно на пръв поглед, има доста разлики между тях, които са обяснени по долу и които ще ви помогнат да вземете решение, кой изпит е за вас:

1) Срокът на валидност

IELTS – две години, CAE – безсрочен. Затова, ако планирате да използвате вашите резултати от изпита по-късно от две години, или просто не искате да се явявате отново на изпита, CAE може да бъде по-добрия избор за вашите нужди.

2) Продължителност на изпита

IELTS продължава около 3 часа, CAE – около 5 часа.

3) Резултати

Невъзможно е да се провалите на изпита IELTS – накрая просто да получавате сертификат с резултат от 4.0 до 8.9. Сертификат за CAE се издава само ако изкарате 60% или повече. 

От решаващо значение е да изберете изпита, който отговаря на вашите нужди и предпочитания. Въпреки това, ако нивото на английския ви език е високо и сте готови да положите достатъчно усилия в подготовката си за теста, в края на краищата вие ще успеете без значение кой изпит сте избрали.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top