fbpx
Начало » Бакалавър » Ивент мениджмънт: сериозната страна на забавния живот

Ивент мениджмънт: сериозната страна на забавния живот

 • bobi
 • 19 ян. 2018
 •  Коментарите са изключени за Ивент мениджмънт: сериозната страна на забавния живот

Ако сте креативни и иновативни, вълнувате се от планиране и логистика, а работата зад бюро не е за вас, то добра идея е да обмислите развитие в една наскоро нашумяла сфера: т.нар. събитиен мениджмънт, по-познат като ивент мениджмънт (от английски:  event-събитие).

Какво се изучава:

Икономика и управление (мениджмънт)

Бизнес комуникация и протокол

Организационно поведение

Маркетинг

Ресторантьорство

Хотелиерство и туризъм

Човешки ресурси

Планиране и организиране на събития

Логистика

Фотография

Реклама и ПР

Култура и предприемачество

8 причини да уча Ивент мениджмънт:

 1. Разнообразни модули– обучението по ивент мениджмънт обхваща много различни дисциплини – от икономика и логистика до фотография и култура.
 2. Гъвкавост – разнообразието и гъвкавостта стоят в основата на организирането на събития. Един ден може да сте част от пищна сватба, а на следващия да организирате важна бизнес конференция.
 3. Голям избор на поле за изява – ивент мениджмънтът далеч не се изчерпва само с организирането на голямото разнообразие от събития. С такова образование може да се насочите към маркетинг и ПР отдела на всяка компания, както и към сферата на хотелиерството, ресторантьорството и туризма.
 4. Свобода – организирането на събития е една от професиите, които лесно могат да ги подтикнат към създаването на свой собствен бизнес или работа на свободна практика. Разбира се, винаги съществува възможността да се присъедините към агенция, където в екип да научите много неща за спецификата на професията.
 5. Развитие навсякъде по света – може да започнете кариера в областта на събитийния мениджмънт навсякъде и да я пренесете навсякъде – в България, в Европа и по света.
 6. Всеки ден е различен – едно от нещата, които да очаквате от кариерата на ивент мениджър, е липсата на рутина. Всеки нов проект ще се различава от предишния и ще работите под променяща се обстановка. За целта трябва да излезете от зоната си на комфорт и да сте готови да се сблъсквате с предизвикателства.
 7. Мрежа от контакти – едно от основните предимства на събитийната сфера е огромния брой различни хора, които ще срещате. Създаването на контакти и подобряването на комуникационните умения са ценни преимущества.
 8. Добра платена професия – работата в сферата на събитията и в България, и в чужбина е добре платена. По западен образец и в родната страна все по-често се организират всякакъв тип събития за всякакви поводи, затова и броят на агенциите за събития непрекъснато нараства.

Обучение по ивент мениджмънт в чужбина

Обучението по ивент мениджмънт в чужбина е с продължителност 3 или 4 години и обхваща широк спектър от изучавани специалности. Държавите, които предлагат най-престижно обучение в тази сфера, са САЩ, Швейцария, Великобритания, Холандия. Дoста често наименованието на програмата може да варира и освен като събитиен мениджмънт (Event Management) може да бъде определено като Leisure Management, Entertainment Management, както и обединени специалности: Sports, Culture and Event Management, Public Relations, Protocol and Event Management, Business Tourism and Events и още много други. Обучението в областта може да бъде и част от програмите по хотелиерство и туризъм. Едно от основните предимства на обучението в чужбина са възможностите за стаж в международни компании и събития от световно ниво. Голяма част от университетите предоставят опции за практика по време на обучение, а в някои от тях това дори е задължителна част от програмата.

Ето и университетите с най-добри програми в областта на събитията и туризма според класациите QS World University Rankings by Subject 2017 и The Guardian University Guide 2018.

Топ 5 университета в Европа

Място Университет Резултат
1. Ecole hôtelière de Lausanne 88.7
2. Les Roches International School of Hotel Management 77.9
3. University of Surrey 77.2
4. Swiss Hotel Management School 71.5
5. HTMi – Hotel and Tourism Management Institute Switzerland 70.3

Източник: QS World University Rankings 2017

Топ 5 университета във Великобритания

Място Университет Резултат
1. Univeristy of Surrey 100
2. Coventry University 99.7
3. Glasgow Caledonian 96.7
4. University of Sunderland 93.8
5. Oxford Brookes 88.9

Източник: The Guardian University Guide 2018

Топ 5 университета в САЩ

Място Университет Резултат
1. University of Nevada – Las Vegas 92.1
2. Virginia Polytechnic Institute and State University 73
3. Pennsylvania State University 72.1
4. Purdue University 71
5. Cornell University 70.7

Източник: QS World University Rankings 2017

Кандидатстване в чужбина

Процесът по прием в програмите по ивент мениджмънт в чужбина е стандартен. Документите, които ще са ви необходими, са:

 • Диплома за средно образование или завършен бакалавър (за магистърски програми);
 • Сертификат за владеене на английски език (TOEFL, IELTS, CAE) или друг чужд език
 • За американските университети: SAT
 • Препоръки, мотивационно есе

Важният фактор при кандидатстването в чужбина е ранната подготовка на документите. Процесът по прием в чуждестранните университети винаги е преди този в българските, затова е небходимо да се ориентирате отрано в избора си на специалност и университет.

Ивент мениджмънт в България

Българските университети не предлагат специализирано обучение по събитиен мениджмънт. Ще откриете програми, свързани с реклама, пиар, бранд мениджмънт: специалности, които могат да ви квалифицират в организирането на събития. Някои международни и частни институции предлагат по-специализирано обучение. Например, МБВУ (Международно висше бизнес училище) предлага дистанционна магистърска програма по Ивент мениджмънт. Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) също има магистърска програма, наречена Бизнес, маркетинг и ивент мениджмънт в туризма. Международният факултет на University of Sheffield в София пък предлага бакалавърска програма по Бизнес науки със специализация Хотелиерство.

Обучение, фокусирано изцяло върху организирането на събития, провеждат академиите по професионално обучение като IT step и M3 College. За да се запишете на курс там, не са ви необходими определени квалификации и документи.

Възможности за кариерна реализация 

В кои сфери мога да се развия?

 • Събития
 • Хотели
 • Ресторанти
 • Маркетинг
 • Пиар
 • Реклама
 • Туризъм
 • Култура

Изборът на образование в сферата на събитийния мениджмънт не означава, че след като се дипломирате, ще можете да се ориентирате единствено към организирането на рождени дни и сватби. Това е обширна сфера, която дава поле за изява в маркетинга и ПР-а на всяка малка и голяма компания. Възможно е да се специализирате в проджект мениджмънта, логистиката, техническите условия за инсталиране на сцени и щандове. Уменията за продажби и убеждение, както и рекламните подходи могат да ви насочат към отделите по бизнес развитие. Ако все пак събитията са вашата страст, ще имате възможност да се сблъскате с предизвикателствата при организиране на различни събития във всяка една индустрия – промоционални  кампании, корпоративни събития, конференции, изложби, концерти. Не на последно място, квалификацията на ивент мениджър ще ви отвори вратите към кариера в хотелиерската индустрия и ресторантьорството.

Материал на Милена Узунова

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top