fbpx
Начало » Бакалавър » АУБ: изцяло онлайн, чак докато прекрачиш прага на университета

АУБ: изцяло онлайн, чак докато прекрачиш прага на университета

  • Lyubina Panayotova
  • 21 май 2020
  •  Коментарите са изключени за АУБ: изцяло онлайн, чак докато прекрачиш прага на университета

Избор на силни кандидати, но без изискване за матура

 

Университетите очакват своите студенти в съвсем нова ситуация. Но много неща са непроменени и най-важното – тази образователна степен остава неимоверно значима за младия човек. Кои ще бъдат приятелите ни, в каква професионална насока ще поемем, от кои държави ще имаме близки и познати, кои ще бъдат бъдещите ни бизнес партньори – всичко това зависи от избора на университет и от средата, която той ще ни предложи.

Тук обичаме да казваме, че Американският университет в България е място, където хората се „заразяват“ от идеите на околните, имат възможност да споделят и развиват собствените си идеи и да намират стимул за конкуренция и развитие“, посочва Боряна Шалявска, директор отдел „Прием на студенти“ на АУБ. Отделът, който тя ръководи, има отговорната задача да подбере отлични студенти, които в бъдеще ще потвърдят реномето на висшето учебно заведение, където обучението се провежда изцяло на английски език. АУБ е водещ в рейтинга на университетите у нас, а неговите випускници имат впечатляващ кариерен успех не само в България, но и в цял свят. Тези забележителни резултати са функция на американската образователна система liberal arts, която поставя студента в центъра на обучението, и на живота в модерния кампус, в който живеят и учат млади таланти от над 40 страни.

 

Онлайн прием в няколко стъпки

Относно приема на студенти АУБ следва най-добрите световни практики. Дигитализацията тук е на високо ниво и със или без предизвикателствата на пандемията кандидатстването се извършва 100% онлайн. Всички документи, включително тези за финансово подпомагане се прилагат във формуляра, наличен на интернет страницата на университета. Така младите хора могат да кандидатстват даже от телефона си. Целият процес е съпроводен с помощ от личен координатор, достъпен на телефон, имейл и различни социални медии. Координаторите по прием осигуряват помощ и съвет за сроковете за кандидатстване, за необходимите документи и тяхното попълване, видовете стипендии и как се кандидатства за тях, какво представлява обучението в университета и какъв е животът в динамичната среда на кампуса. „Кандидатстването може да става поетапно – не е необходимо да се прилагат всички документи едновременно“, пояснява г-жа Шалявска и допълва: „Кандидат-студентът може да работи със своя личен координатор, а също и да проследява своя онлайн профил. Не се изисква положена матура – така постигаме равнопоставеност на нашите кандидати, които идват от над 40 страни. А дипломата е необходима при записването в университета, едва в края на август. Решението за прием се взима на базата на академични справки от последните три години от училище“.

При оценката на желаещите да следват в АУБ се разглеждат всички характеристики на кандидат-студента – оценки от училище, резултат от езиков тест, препоръките от учители и ръководители на проекти, есето на кандидат-студента, автобиографията с интереси и извънкласни дейности и постижения, резултати от интервю, което цели да определи мотивацията и готовността за обучение в университет.

 

Личен почерк във всичко

Създаването на добро есе при кандидатстването е чудесен шанс бъдещият студент да се отличи. Препоръката е то да бъде лично, написано от самия кандидат, а не просто преработка на текст от безбройните източници в интернет. „Ние сме обявили две теми, като за мен лично интерес представлява едната от тях – цитирам – „Разполагате с 650 думи. Рискувайте!“, казва Боряна Шалявска и допълва: „Какво очакваме от кандидат-студентите в тази ситуация? – да ни изненадат. С размисъл на тема, която ги интересува; с разказ на история, която им е повлияла; с оригинално творчество.“ Есето е наистина важен елемент от процеса на кандидатстване и от голямо значение за комисията по прием, защото казва много за самите студенти, за техните преживявания, очаквания, планове и мечти.“ Директорът отдел „Прием на студенти“ на АУБ обръща внимание и на изискваните препоръки от преподаватели от училище или проект, по който са участвали кандидатите. Добре е да се изберат хора, които ги познават добре и могат да опишат техните постижения. Важното е да се споделят конкретни качества. Добре е да се избягват общи описания, валидни за всеки добър ученик. Университетът приема студенти с най-висок среден успех в цялата страна, затова при кандидатстването младите хора трябва да могат и да се отличат. Кандидатите подават също автобиография и портфолио с допълнителни постижения в училище и участие в извънкласни дейности. Идеята е да изброят своите участия в състезания, доброволчески инициативи,  хоби, таланти и умения. Това помага на комисията да номинира студенти за  различни видове стипендии, които подпомагат финансирането в университета.

 

Многолики, готови за лидерство

Боряна Шалявска се затруднява да назове типичния студент в АУБ, защото те са ярки личности. Любознателни, трудолюбиви, творци, спортисти, оратори, доброволци, математици, физици, историци, философи, балерини, пишат поезия, пеят, танцуват, спасяват бездомни животни, печелят медали в олимпиади, състезания, ходят на кино и на програми за научен обмен, обичат да рискуват и да носят отговорност. „Кандидат-студентът в АУБ е амбициозен, активен, с поглед към бъдещето млад човек, който по време на интервюто си за прием в университета казва: „Аз искам да променя света“, сподели в заключение директорът отдел „Прием на студенти“ на АУБ.

 

За повече информация и въпроси към отдел „Прием на студенти“ на Американския университет в България вижте: ТУК!

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top