fbpx
Начало » Бакалавър » 90% от студентите не искат да учат дистанционно, а в университетите

90% от студентите не искат да учат дистанционно, а в университетите

  • bobi
  • 10 сеп. 2020
  •  Коментарите са изключени за 90% от студентите не искат да учат дистанционно, а в университетите

Учебната година в УНСС започва на 14 септември. За по-големите потоци се въвежда хибридно обучение – една седмица ще учат студенти с четни факултетни номера, другата с нечетни – присъствено.

„А пък останалите, които не трябва да бъдат в университета, за да намалим бройката на хората, които присъстват, ще наблюдават лекциите онлайн, както правихме миналия семестър, само че за всички студенти“, каза пред БНР ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров.

Около 20 000 студенти учат в УНСС, преподавателите са около 1000.

„На университетите беше дадено известно право да предприемат собствени мерки, но в рамката, която е определена на национално ниво“, допълни Димитров.

От няколко месеца е въведен термоконтрол на входа на УНСС, охраната проверява всеки. Ще бъдат купени терморамки, които ще показват кой е с по-висока температура.

Над 90 на сто от частните университети у нас ще започнат новата академична година изцяло онлайн, съобщи председателят на Националното представителство на студентските съвети в България Даниел Парушев.

„Като прави впечатление – Бургаският свободен университет, където обучението ще бъде присъствено само за първи курс, Варненският свободен университет ще бъде онлайн, като се разработват варианти до 15 човека в малки групи, евентуално по проекти“, коментира той.

Смесената форма на обучение ще бъде приложена предимно в големите университети, където в една зала често се налага да бъдат 200 души. По тази причина тези висши училища разработват механизъм за организация на учебния процес съобразно факултетните номера на студентите.

„Факултетните номера, които са четни, да присъстват на лекциите през четните седмици, а нечетните факултетни номера да присъстват през нечетните седмици“, каза Парушев.

Смесена форма на обучение ще бъде приложена и в медицинските университети.

„Упражненията, които са важни, практическите занятия, за самите курсове, те ще се проведат присъствено, но иначе лекциите ще се провеждат онлайн“, допълни Парушев.

90 на сто от студентите у нас са „за“ присъствено обучение, показва допитване сред тях на Националното представителство на студентските съвети в България.

„Онлайн обучението беше наистина добро решение предвид пандемията, но няма как да заместим преподавателя, който стои на трибуната отпред, няма как да се заменят обясненията на самия преподавател и самият социален контакт между колеги, който има в самата зала. Присъственото обучение е в пъти по-добро и в пъти по-ползотворно за студентската общност“, каза той.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top