fbpx
Начало » Бакалавър » 72% по-малко българи са кандидатствали да следват във Великобритания

72% по-малко българи са кандидатствали да следват във Великобритания

  • bobi
  • 22 февр. 2023
  •  Коментарите са изключени за 72% по-малко българи са кандидатствали да следват във Великобритания

Огромен спад в броя на европейците кандидатствали да следват бакалавърски степени във Великобритания се наблюдава тази година, а понижението е най-голямо сред българските студенти.

Статистика обобщаваща броя на кандидатите за бакалавърски степени до юни беше публикувана от UCAS, институцията, отговорна за приема на студенти в страната. Според информацията едва 28 400 студенти от Европейския съюз са кандидатствали за учебната 2021/2022 година. За сравнение през изминалата година броят им е бил 49 650. Най-голям е спадът на кандидати от източна Европа.

Колко студенти от България са кандидатствали тази година?

Спадът на броя на кандидат-студенти от България е най-голям – с 72% по-малко са кандидатствалите тази година. 68% по-малко пък са бъдещите студенти от Латвия и 65% – от Румъния. Спадът в страните от западна европа е значително по-малък – кандидатите от Испания и Германия например са с по 33% по-малко.

Кандидатите от България през  са били едва 520, почти четири пъти по-малко от предходната година, когато 1870 българи са кандидатствали. Тази година 240 от кандидатурите са от мъже, а 280 от жени.

През януари беше крайният срок за кандидатстване за повечето университети, но желаещите да учат в Оксфорд или Кеймбридж трябваше да изпратят документите си още през октомври. Статистиката от кандидатстването тогава показва, че 90 българи са кандидатствали за двата най-елитни университета на Острова – почти два пъти по-малко от предната година, когато те са били 170.

Ефектите от Брекзит

Спадът не е изненадващ, предвид Брекзит и увеличението на таксите за следвана на европейски студенти и спирането на достъп до държавно финансиране чрез програмата Student Finance. Промените влизат в сила за първи път през настъпващата учебна година, затова и спадът е толкова осезаем чак няколко години след референдума, на който Великобритания реши да излезе от Европейския съюз.

Какво мислят бъдещите студенти?

Проучването Brexit temperature check от февруари тази година показва, че потенциалните възможности за намиране на работа и приветливата среда са два пъти по-важни за кандидат студентите от колкото притеснения свързани с коронавирусa. Цената и качеството на обучение пък са двата най-важни критерия при избирането на дестинация за обучение в чужбина.

Повишените такси за следване и стандарт на живот притесняват 72% от бъдещите студенти. Повече от половината студенти се притесняват и от административните процеси, като например визови такси. 45% се страхуват, че животът и културата във Великобритания ще станат по-малко атрактивна след като всички последици от Брекзит станат реалност.

Кандидат-студентите се притесняват и от вероятността да имат по-малко възможности след като завършат образованието си във Великобритания – един от тревожните факти е,  че ще са им необходими визи, за да останат в страната след дипломирането си, за разлика от досега, когато нямаше подобни изисквания. Една трета от кандидатите пък се страхуват, че качеството на образованието може да падне – Великобритания вече не е част от програмата Еразъм, спират се и други европейски програми, които до сега финансираха изследователска дейност в страната; освен това се очаква в следващите години да намалее и броят на преподаватели от страни членки на Европейския съюз, които в момента са движеща сила на много катедри във Великобритания.

Какви са новите правила?

От тази година студентите от Европейския съюз, които пристигат в страната за първи път, ще заплащат по-високи такси за обучение и няма да имат право на студентски заем. Ако вече живеете във Великобритания и имате статут на уседналост, ще може да се възползвате от старите условия.

Размерът на таксите за обучение в Англия зависи както от университета, в който се обучавате, така и от специалността, която сте избрали. Обикновено те се движат между 10 хиляди и 30 хиляди паунда годишно. Очаква се някои университети да предлагат стипендии за европейски студенти. Проучете дали университетите, които сте избрали, са сред тях.

До момента студенти от страни от Европейския съюз заплащаха около 9 хиляди годишно и имаха право да кандидатства за студентски заем, който да започнат да изплащат едва след като започнат да работят и изкарват добра заплата.

Какво означава това за университетите?

Много университети вече са в затруднена финансова позиция заради спада на чуждестранни студенти вследствие на световната пандемия. Промените в правилата за прием на студенти от Европейския съюз също ще се отразят негативно на много висши учебни заведения.

По-високите такси за студенти от страни членки на ЕС, разбира се, донякъде ще компенсират значителния спад в броя на студентите. Това обаче далеч няма да е достатъчно за повечето университети.

За всеки випуск повечето университети ще загубят около 1.6 милиона британски лири. Победителите тук безсъмнено са Оксфорд и Кеймбридж, които се очаква да получат повече от 8 милиона паунда за всеки випуск.

Международните студенти се увеличават

В същото време броят на студенти от страни извън ЕС, желаещи да учат във Великобритания се е увеличил, достигайки своя най-висок брой в последните 10 години (периодът, за който данните са достъпни на сайта на UCAS) – 102 000, в сравнение с 89 130 през 2020 година).

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top