fbpx
Начало » Бакалавър » 5 френски думи, които трябва да научиш, ако ще следваш във Франция

5 френски думи, които трябва да научиш, ако ще следваш във Франция

  • netpro
  • 22 ное. 2016
  •  Коментарите са изключени за 5 френски думи, които трябва да научиш, ако ще следваш във Франция
French-Facts4

Французите са пословично известни със своята слабост към чуждите езици. “Слабост” не е фразеологизъм в този случай. Имам предвид буквална слабост. Всеки, които смята да живее във френската република, трябва да се подготви с добри познания по френски език. Можем да ви предложим 5 словосъчетания, основни понятия за френската образователна система, с които да започнете.

1. Université

Университет – вероятно и сами те разгадали тази дума. Френските университети имат някои особености, за които трябва да знаете. Да започнем с имената – много нямат такива. Наричат се просто по името на града. Ако се повтарят – добавят се цифри. Университетите са научни центрове и, освен с образование, се занимават и с изследвания. Езикът на преподаване традиционно е френски, но има и програми на английски.

2. Grande école

Висшите училища (или в буквален превод – великите училища) във Франция са с доста дълга история. Терминът ‘Grande École’  се използва от 1794, непосредствено след Френската революция. Те се радват на широка академична автономия и голям престиж в обществото. Много от тях са свързани с държавни институции и осигуряват много добра реализация на випускниците си. Не е пресилено да се каже, че те са елита на френското образование. Няма строгo определени критерии, които отделят университета от висшето училищепо-скоро водещи са исторически традиции.

3. DALF (Diplôme approfondi de langue française)

Добре де, това е акроним, а не дума, но все пак е достатъчно важен. Езиковият сертификат DALF е своеобразен билет към френската образователна система. Има няколко степени на този изпит, но за да кандидатствате във френски университет ще ви трябва такъв, който отговаря на нивa B2, C1 или C2 по Общоевропейската езикова рамка.

4. Campus France

Преместването в друга страна винаги е голямо предизвикателство. Откъде да започне човек? Избор на университет, учебна програма, документи квартири… Може да е плашещо. Затова, ако ще учите във Франция, е практически задължително да се запознаете с услугите на Campus France. Разгледайте внимателно официалния сайт на организацията (http://www.campusfrance.org/) и със сигурност ще сте по-запознати с правилата и с това, което можете да очаквате.

5. Licence и Master

 

“Лиценз” е френският еквивалент на бакалавърска степен, а професиоанален лиценз – съответно на професионален бакалавър. Стандартните програми продължават по 6 семестъра – или общо 3 години. За да завършите успешно трябва да натрупате от 180 кредита от различните учебни дисциплини. (Всяка носи различен брой кредити). Master означава магистър и за него ще ви трябват още 120 кредита. С други думи – повечето магистърски програми отнемат 2 години. 

 

Автор: Йордан Карапенчев

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top