fbpx
Начало » Бакалавър » 5 професии, които можете да упражнявате, докато следвате

5 професии, които можете да упражнявате, докато следвате

o-JOB-STUDENT-facebook

Докато следвате, родителите винаги ще бъдат готови да ви помогнат с издръжката- независимо дали става дума за плащане на семестриалната такса или за джобни за месеца. Словосъчетанието „беден студент“ обаче все още е на дневен ред и ще продължава да бъде, докато българският учащ не свикне с идеята, че студентските години са не само 1460 дни купон, а и време за самоусъвършенстване и опитване на нови неща.

Предлагам ви 5 професии, които, независимо че сте студенти, спокойно можете да упражнявате докато учите, а защо не и след това?

1. Статист. В последните години много холивудски продукции се снимат в България, а и родното кино преживява известен възход. Ето защо има и по-голяма нужда от статисти за масовите сцени, които спокойно могат да бъдат студенти. Снимките не могат да бъдат съобразявани с вас, но пък вие спокойно можете да се регистрирате в една или няколко кастинг агенции и да участвате тогава, когато сте свободни от лекции.

2. Оператор в кол-център. Така нареченият аутсорсинг, с други думи, експлоатацията на евтина работна ръка в България, предлага не само целодневни, а и почасови смени. Служителите там често са учащи и графикът може да бъде съобразяван със заетостта ви в университета.

3. Търговски представител. За тази позиция е хубаво да имате шофьорска книжка. Малко са продуктите, за които се иска специализирано образование (лекарствата са единственото, за което се сещам в момента), а работното време е гъвкаво- определя го самият представител.

4. Промоутър. Големите супермаркети и моловете често организират промоции или други събития, в които можете да се включвате почасово в свободното си от лекции време. Тази работа може да бъде и изключително забавна, защото често включва работа с деца и превъплъщаване в различни приказни герои (добър пример е събитието Приказките оживяват, което предлага на децата възможността да се срещнат с най-популярните приказни принцеси).

5. Аниматор. Детските кътове, клубове и партита също са забавна възможност за почасова работа. Графикът се прави спрямо вашите лекции, екипите обикновено са от млади хора, а всяко парти е различно и за един ден можете да бъдете Дарт Вейдър, клоун и зомби например. Тъй като все пак става дума за заведения, имате възможност да получите и бакшиш, но, имайте предвид, че може да ви се наложи да изтърпите доста взискателни родители и недотам възпитани деца.

Независимо дали ще изберете някоя от тези професии или ще предпочетете шеста, седма или десета, не забравяйте да използвате студентските години, за да търсите себе си. Понякога от работата по време на следването остават само забавните спомени за разказване, но останете отворени и за възможността това, което сте правили, за да си помагате, да се превърне и във ваша професия в по-дългосрочен план.

Автор: Евелина Дончева 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top