fbpx
Начало » Бакалавър » 5 причини да се върнеш в България

5 причини да се върнеш в България

  • netpro
  • 15 ное. 2016
  •  Коментарите са изключени за 5 причини да се върнеш в България
shutterstock 128447267

Винаги покрай избори в България почва да се върти една и съща шега. Има два изхода от сегашното положение: Терминал 1 и 2. За съжаление, много млади хора мислят именно така. Подтиквани от родители и от обществено мнение, те гледат на обучението в чужбина като на “бягство” към по-добър и по-справедлив начин на живот. Дали обаче всичко е толкова черно в България? Нека погледнем към фактите:

1. България е страхотно място за стартиране на нов бизнес.

Добре, България не е перфектна. Не можем да гарантираме, че някой корумпиран чиновник някъде няма да си поиска нещо. Но това може да се каже за всяка страна. Трябва да се отбележи, че тук имаме добра данъчна система (с едни от най-ниските данъци в целия ЕС) и относителна стабилност на икономиката (за справка – вижте какво става в съседна Гърция).

2. В България има работа, но няма хора.

Свърши времето, в което се говореше за проблем с безработицата у нас. Сега кризата е друга – липсват достатъчно подготвени кадри. Има и хора без работа, но те нямат нужните квалификации и възможност (или желание) да ги придобият. За човек, който е завършил успешно в чужбина, ще се намери позиция. Като започнем от инженерните науки и стигнем до педагогиката – места има за всички, стига да има желание.

3. Можеш да си гражданин на света и тук.

Благодарение на новите технологии имаш възможност да работиш на свободна практика за компании от цял свят. Така се издържат много програмисти, дизайнери, копирайтъри и т.н. Всичко, което ти трябва е достъп до Интернет. Най-хубавото е, че можеш да получаваш чуждестранна заплата с добри размери и да си я харчиш в България, където животът е по-евтин.

4. Тук има сигурност.

България е по-малко застрашена от тероризъм и вътрешни междуособици. Колкото и проблеми да сме имали у нас, никога не се е стигало до насилие в обществото ни. За съжаление, много голяма част от Запада в момента седи върху буре с барут. Интеграцията на мюсюлманите се проваля системно, евроинтеграцията буксува, а САЩ взеха завой към леееееека форма на фашизъм (и то отпреди да изберат Тръмп). Не искам да плаша никого, но… тук изведнъж започна да изглежда по-добре.

5. В чужбина винаги ще си чужденец.

 

Колкото и университети да завършиш, колкото и добре да говориш езика, колкото и да се интегрираш… за някои винаги ще бъдеш чужденец. Особено сега, когато се надигат настроения срещу “различните” в много части на света, ще трябва да полагаш още повече усилия от местните, за да се реализираш успешно. Великобритания и Брекзит са показателни за тези настроения. 

 

Автор: Йордан Карапенчев 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top