Начало » Бакалавър » 5 начина да направите писането на курсова работа по-лесно

5 начина да направите писането на курсова работа по-лесно

  • netpro
  • 24 ян. 2017
  •  Коментарите са изключени за 5 начина да направите писането на курсова работа по-лесно
student

Тъй като за повечето студенти по време на семестъра ученето не е приоритет, сесията се оказва едно натоварено време, в което най-често задаваният въпрос е „Кое по-напред“. Разбира се, не е лесно в рамките на 20ина дни да подготвите материал и да се явите на 7-8-10 изпита, че и да ги вземете с минимум 3. Хубавото е, че много преподаватели се съгласяват изпитът да бъде под формата на курсова работа по избрана от вас тема- хубаво, дотолкова, доколкото не се налага да зубрите и по този предмет. И курсовата работа обаче изисква време, за да бъде подготвена и написана. Когато и тези задачи станат няколко, се връщаме пак на първия въпрос… За да спрем да обикаляме в кръг, ви предлагам няколко лесни за прилагане идеи:

1.      Преди да заявите тема, направете предварително проучване за източници на информация

Ясно е, че писането на курсова работа не е с цел да откриете топлата вода, а да попрочетете поне нещо от конспекта- тоест, семестърът за тази дисциплина да не е безвъзвратно изгубен. Във всеки конспект обаче има и по-лесни, и по-трудни теми- от гледна точка на намирането на информация имам предвид. Когато решите, че искате да пишете за нещо, направете си труда да проучите за 5 минути (няма и толкова с бързия телефон с интернет, който носите в джоба си) къде и какво можете да намерите. Нямам предвид пуснете ключовите думи в гугъл или търсете в уикипедия- по-скоро проверете електронните каталози на библиотеките. Обърнете внимание и колко екземпляра има от книгите, необходими за вас, защото, ако не сте достатъчно бързи и остане един, няма да можете да го вземете вкъщи и да пишете на спокойствие- ще се наложи да ползвате книгата само в библиотеката или да ксерокопирате нужните ви страници.

2.      Разпределете си задачите по различните учебни предмети и следвайте графика си

От вас зависи дали ще отделяте в рамките на 1 месец по 15 минути на ден за работа по дадена дисциплина или една седмица ще пишете по 3 часа на ден например. Важното е като си обещаете нещо да го направите. Ако решите да отделяте повече от час на дадена задача, правете почивка на всеки 50-60 минути, но не прекалявайте все пак- работата няма да се свърши сама. 10 минути пауза са достатъчни, но е важно да ги има- така няма да се преуморявате. Предвидете поне 30 минути почивка между различните задачи, за да имате време да се отпуснете, да се пренастроите и да се концентрирате отново. За да сте по-мотивирани, определете си дребна награда за всяка изпълнена точка от графика.

3.      Направете план на курсовата работа

Дори и темата да ви се струва лесна, не е трудно да се объркате, ако имате само едно голямо заглавие. Разделете не само на големи части (увод, теория, хипотези, емпирична част, заключение), а и на по-малки единици (уводът да се превърне в избор на тема и мотивация, теорията- в изясняването на 5те най-важни понятия за дадената тема и т.н.). Това ще ви помогне да добиете по-ясна представа за конкретната информация, която трябва да намерите и да включите в курсовата работа. На колкото по-малки точки разбиете голямото заглавие, толкова по-лесно ще ви е.

4.      Използвайте таблици, диаграми, снимки

Визуалните материали ви помагат по два начина. Първо, заемат място- така нужният брой страници ще бъде запълнен по-лесно. Разбира се, това не означава да напишете няколко реда и на всяка страница да имате голяма снимка или графика- балансът тук е изключително важен (например- ако цялата курсова работа е 12 страници, 3 общо могат да бъдат визуализации- около ¼ от обема). Направете диаграмите цветни, за да е по-лесно и за вас самите. Казахме, два начина- ето го и вторият- когато „защитавате“ курсовата работа, лесно ще се ориентирате по визуализациите, дори и да забравите някой факт от написаното.

5.      „Разменете“ с колега по една точка от курсовите си работи

Факт е, че курсовата работа се очаква да е авторски труд (доколкото е възможно, предвид, че вече уточнихме основната й цел), но не мисля, че ще навреди на някого да напишете няколко изречения от проекта на колега, а във вашия да има малко негов труд. Защо да направите това- за да се разсеете, да погледнете малко информация по друга тема, да се разконцентрирате от вашата за момент, за да придобиете по-общ поглед над дисциплината. И защото, поглеждайки чуждата свежа мисъл по вашата тема, могат да ви хрумнат още по-добри идеи.

Материал на Ева Дончева

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top