fbpx
Начало » Бакалавър » 5 грешки, които се допускат с класациите на университетите

5 грешки, които се допускат с класациите на университетите

  • netpro
  • 03 ян. 2017
  •  Коментарите са изключени за 5 грешки, които се допускат с класациите на университетите
klasaciq

В нашата медия често правим справки с най-популярните световни и български класации за качеството на висшето образование. Това са независими проучвания, които безспорно помагат много на младите хора да се ориентират в морето от информация, обяви и мнения. Но – както и с всеки друг инструмент – трябва да умеете да боравите с тях, за да постигнете желания резултат. Възможни са няколко грешки:

1. Не гледайте на класацията като на съдебно решение

Университетът Х е класиран с едно място пред университета Y, който толкова искахте? Ужас! Сега трябва да промените всичките си планове, да проверите какви са изискванията… Ами – не. Дишайте спокойно. Нищо драматично не се е случило. Ако сте избрали един университет – не бързайте да се отказвате от него, само заради класацията. Ако изборът ви дотук е бил информиран и добре обмислен, то вероятно е правилен.

2. Обръщайте внимание на близките резултати

Да кажем, че университетът Х e на първо място, а Y на далечното седмо или десето или нещо такова. Това означава, че между двете висши училища има много сериозна разлика в качеството, нали? Не е задължително. Много често университетите са с много близки резултати и разликите помежду им се дължат на особености в методологията, които редовия студент не усеща. Разбира се ако дистанцията е чувствителна, нещата са други, но при близки резултати “качеството” е практически идентично.

3. Не забравяйте, че методологията и личните Ви приоритети са нещо различно

Замислете се дали най-добрият университет, според класацията (дори и да е най-добрият абсолютно безспорно) е най-добър точно за вас. Какво очаквате от висшето си образование? Най-често чувам следните неща: Запознаване с нови хора, идеи и култури; Придобиване на повече самостоятелност; Успешен старт в кариерата. Това обаче са различни неща и не могат да влязат в една и съща класация. А междувременно класацията е изчислила броя цитирания на професорите в академични журнали…

4. Не подценявайте собствения си университет, ако не е класиран добре

Ако вече сте студент и отриете, че собственият ви ВУЗ не е добре класиран, не бързайте да се отчайвате. Не сте съсипали живота си. Университетът не е място за пасивно учене, като училището. Навсякъде е важно да сте проактивни и да се самообразовате. Марк Твен има известна мисъл: “Никога не съм позволявал на училището да пречи на образованието ми”. Правете по същия начин. Човек може да постигне много повече с упоритост, отколкото с лъскава диплома.  

5. Не забравяйте да проверите класациите по предмети

Да се върнем към любимия ни университет Х. Той може да е на първо място в класацията като цяло. Но ако погледнете към класацията за специалност Биология, изведнъж се оказва, че Y е далеч по-напред. Затова много класации вече започнаха да правят само класации по предмети. Тази на Министерството на образованието например е такава, но авторитети като QS World University Rankings имат и обща. Не че няма полза и от нея, но са възможни обърквания.

Mатериал на Йордан Карапенчев

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top