fbpx
Начало » Бакалавър » 13 британски университета запазват по-ниските такси за българи

13 британски университета запазват по-ниските такси за българи

13 английски университета са потвърдили по-ниски такси за чуждестранни студенти от ЕС за академичната 2021-2022 г., сподели Николай Харизанов, мениджър висше образование в „Интеграл“. Българските студенти, които започват следването си след лятото на 2021 г., няма да имат достъп до държавно гарантирани студентски заеми, както е сега, но част от вузовете вече обявиха, че ги подпомагат със стипендии или ще „замразят” таксите за обучение.

Така за родните първокурсници след реален Брекзит таксата ще се запази на 9250 паунда, вместо очакваните между 14 000 паунда и 18 800 паунда годишно, които сега заплащат чуждестранните студенти извън ЕС.

Сред университетите със „замразени“ такси е един от най-популярните за българи University of Portsmouth, който е водещ на Острова за специалности като архитектура, туризъм, биология, фармация и фармакология, екология и криминология. Старите такси за европейци ще предложи и разположеният в Саутхемптън Solent University, силен в спортните специалности, право, журналистика, маркетинг и реклама. По-ниски такси за европейци предоставят и два лондонски университета – Brunel University London и Royal Holloway, които са предпочитани заради локацията си. Coventry University и Университетът De Montfort (DMU) в Лестър също са обявили преди коледните празници, че ще намалят таксата до 9250 паунда.

В други вузове пък обучението няма да излиза толкова солено благодарение на стипендии. Университетът Нотингам Трент (NTU) и Университетът на Кардиф ще отпускат стипендия, с която таксата пада до 9250 паунда. Отстъпка в таксата под формата на стипендия за студенти от ЕС от 7700 паунда ще отпусне и University for the Creative Arts, с която таксата за нашенци пада до 9250. По 5000 паунда за всяка година от обучението на студенти от ЕС ще отпусне университетът в Есекс, а само за българи през първата година ще предостави и допълнителна стипендия от 2000 паунда. Така студентите, които започнат обучението си през септември, ще имат такса около 9000-10 000 за първата година от следването си. „Има раздвижване, това е добър знак да се включат и други. Възможно е още университети да оставят същите такси за европейците“, допълни Харизанов.

Освен старите такси остава и възможността за студентски кредит за кандидат-студентите, които изберат зимен прием от януари/февруари и започнат обучението си преди август 2021. Този вариант обаче е подходящ за кандидати, завършили своето средно образование, които не са кандидатствали или не са успели да запишат желаната специалност. „Има кандидати, които вече са приети и започват след Нова година. Те също ще могат да се възползват от финансирането“, допълни Харизанов. Той даде пример и с университета в Ковънтри, които имат прием през април и също има възможност за заем.

Всички, които ще започнат обучението си през следващата академична година, ще трябва да кандидатстват за визи. Студенти от ЕС, които са стартирали обучението си тази есен, но поради дистанционното обучение не са били във Великобритания преди 31 декември, също задължително кандидатстват за студентска виза преди пристигането си. Кандидатите за студентска виза ще е необходимо да заплатят имиграционна здравна такса в размер на 470 паунда за година, освен таксата за разглеждане на заявлението им. Великобритания обаче може да улесни процедурата и да не се налага да се доказват доходите за семейството и кандидата.

Консултантът в „Интеграл“ посочи, че има лек отлив на кандидати, но това е очаквано. Крайните данни ще станат ясни след края на кампанията на 15 януари.

източник: politika.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top