fbpx
Начало » Бакалавър » 1 милион по-малко записани студенти в САЩ от началото на пандемията

1 милион по-малко записани студенти в САЩ от началото на пандемията

  • bobi
  • 18 ян. 2022
  •  Коментарите са изключени за 1 милион по-малко записани студенти в САЩ от началото на пандемията

2021-ва година не беше най-добрата в САЩ по отношение на студентите. Въпреки, че икономиката на Америка все пак отново се „завъртя“, много младежи останаха далеч от колежите и университетите. За съжаление, 2021-ва година има рекорден брой на Незаписани.

Броят на студентите е намаляла с 2.7%, което е дори по-голям спад от 2020-та, когато спадът е 2.5%. Изводът е ясен – почти 1 милион по-малко учащи.

По-интересното в случая е, че ако спадът през 2020-та година се дължи на обществени двугодишни колежи (които дават бакалавърска степен), то през 2021-ва година вече става въпрос за частни и то доста успешни четиригодишни университета.

Ако пък се фокусираме само над държавните висши учебни заведения, то ще видим, че има 3% спад, което е почти 250 000 студенти. Записването пък в частни четиригодишни университети с нестопанска цел е намаляло с 1.6% или 125 000 студенти.

Ако говорим най-общо за записали се студенти в бакалавърски програми – процентът е 3, 1. Говорейки в брой студенти – имаме 463 000 по-малко, като общият брой през 2022-та година на учащите е бил 14 906 540 човека.

Смятайки от началото на пандемията общо процента, той е доста плашещ, а именно 6.5%. Това е един цял милион учащи. Такова нещо досега не е имало. По тази тема говори и Дъг Шапиро, който е изпълнителен директор на изследователския център във Вирджиния – NSC.

„Тези 2 години представляват най-големият спад на студенти в САЩ през последните 50 години. Това е много притеснително, защото има студенти, които или спират или се отказват или дори не започват. Това е голяма потенциална загуба за бъдещите доходи на населението на САЩ и може да ни повлия негативно през следващите години.

Единственото увеличение на студенти е в тъй-наречените селективни училища или именно – университети като Принстън или университетът в Чикаго. При повечето държавни спадът е наистина голям и е започнал още през 2019-та година.“

Има и други държавни колежи, които са свързани само със занаяти – като дърводелтство. Те са почти 1000 в страната и там се записват по-бедни или въпреки, че са завършили училище, някои младежи не са готови за 4 годишно обучение. Тогава се записват младежите за 2 години там и ако решат – тогава се прехвърлят в друго учебно заведение, като им се признават кредитите на първите 2 години. Но и в тези колежи спадът не е малък или е общо 4.5%. Повечето от младежите или остават вкъщи и родителите им ги гледат или започват ниско платена работа и шансът отново да направят стъпка към висше образование става все по-малък.

От NSC излизат и с още една интересна статистика, а именно, че спадът на незаписалите се е по-голям при жените – 6.8%, като при мъжете е 5.1%. Ако трябва да бъдем максимално точни, учебните заведения са се лишили с почти 300 000 жени (спрямо 2020-та година) през 2021-ва.

Част от спада може да се дълги и на това, че са вече майки или тъй наречените „самотни майки“ и няма кой да гледа децата им. Други пък се грижат за болни роднини и отново не успяват да се запишат да учат.

Според директора на NSC недостигът на жени в образователната система е сериозен удар върху цялото общество, защото това ще се отрази върху техните доходи и ще засили неравенството в обществото.

Като глобални цифри можем да кажем, че от 50-те щата цели 46 са с спад в записването. Като най-потърпевщ е чата Ню Йорк, където процентната загуба на студенти е цели 9.3%. Калифорния пък за последните 2 години е загубил почти 250 000 студента.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top