Хранителното инженерство е част от хранително-вкусовата промишленост. В основата на тази специалност е прилагането на инженерство към производството и дистрибуцията на хранителни продукти. В днешния свят производството на храни е наболял въпрос. Хранителните инженери играят важна роля в този процес.
Производството и преработката на храни трябва да спазва стриктно здравните стандартите за безопасност, за да гарантира, че те няма да са вредни за консумацията. Инженерите по технологии на храните контролират здравето и безопасността на производството на храни чрез проектиране и експлоатация на заводи за преработка на храни. Те също така се включват в управлението на отпадъците и генетичната модификация на храните. Хранителните инженери обикновено работят за фирми за производство на храни, но могат да работят и във фармацевтичната и здравната индустрия.
Видове специализации
- Технология на виното и пивото
- Технология на млякото и млечните продукти
- Консервиране и хладилна технология
- Технология на месото и рибата
- Технология на зърнените, фуражните, хлебните и сладкарските продукти
- Биотехнология
- Технология на захарта, захарните изделия, нишестето и нишестените хидролизати
Обучение в България
Университетът по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив има богата, над шестдесетгодишна история и забележителни традиции. Той е един от най-важните центрове в България в областта на хранителната наука и технологиите, единственият по рода си на Балканския полуостров.
Днес УХТ е специализиран национален образователен и научен център за подготовка на кадри с висше образование в областта на технологиите, техниката и управлението на хранително-вкусовата и биотехнологичната промишленост, храненето и туризма. Университетът има три факултета: технологичен, технически и стопански. В тях се провежда обучение в трите образователно-квалификационни степени: бакалавър, магистър и доктор.
Технологичният факултет на университета предлага обучение по бакалавърски програми в три направления. Обучението е в срок от 4 години, като завършилите получават професионална квалификация „инженер-технолог“:
- Технология и качество на храни със специализации:
Технология на месото и рибата
Технология на млякотo и млечните продукти
Технология на продуктите от плодове и зеленчуци
- Технология и дизайн на храни и ароматно – вкусови продукти със специализации:
Технология на зърнените, хлебните и захарните изделия
Технология на козметиката, маслата и тютюневите изделия
Технология на виното и пивото
- Анализ, контрол и екология на храните със специализации:
Анализ и контрол на храните
Химия и микробиология на храните
Екология и контрол при производството на храните
Биотехнологии
Обучение в чужбина
Специалност „Хранително инженерство“ в чужбина може да срещнете под различни наименования: Food Engineering, Food Science & Technology, Food Process Engineering. Обичайно преобладават бакалавърските програми, за които е необходимо 4-годишно обучение. Съществуват и специализации в магистърска степен, за които се изисква обичайно бакалавър по инженерна специалност.
Тъй като специалността е доста нестандартна, международните университети, които имат подобни програми са по-малки и са специализирани в инженерните науки. Ако трябва да определим къде е най-престижно да се изучава хранително инженерство в чужбина, то отговорът ни не може да бъде категоричен. Със сигурност обаче можем да ви насочим към редица технически университети в Европа, както и водещите университети във Великобритания и САЩ. Нашият съвет е, ако сте насочили към тази специалност, да направите предварително проучване. Не подценявайте факта какви възможности за стажантски програми и практика ще ви предложи университета, за който бихте кандидатствали.
Ето и подреждането на университетите според международната класация на Shanghai Ranking‘s Global Ranking of Academic за 2017 година:
Място | Университет | Страна |
1 | University of Wageningen | Холандия |
2 | Jiangnan University | Китай |
3 | China Agricultural University | Китай |
4 | South China University of Technology | Китай |
5 | Ghent University | Белгия |
6 | University of Campinas | Бразилия |
7 | University of Sao Paulo | Бразилия |
8 | Zhejiang University | Китай |
9 | University of California, Davis | САЩ |
10 | University of Copenhagen | Дания |
Източник: Shanghai Ranking’s Global Ranking of Academic Subjects 2017 – Food Science & Technology
Кариерна реализация
Възможностите за кариерна реализация в сферата са значително доста, като започнем от различните отрасли на хранително-вкусовата промишленост. Задълбочените подготовка и познания в областта на хранителните технологии, дават възможност на завършилите специалност „хранително инженерство“ успешно да осъществяват производствено-технологична и организационно-управленческа дейност в съответните подотрасли на хранително-вкусовата промишленост:
- Зърносъхранение;
- Зърнопреработване;
- Хлебопроизводство;
- Производство на сладкарски и макаронени изделия;
- Месодобив и месопреработка;
- Изкупуването и преработката на мляко в млечни продукти и тяхното съхранение;
- Обработката на хранителни субпродукти;
- В хладилното дело и в търговската сфера;
- Производството на стерилизирани плодови и зеленчукови консерви;
- Производството на сокове, концентрати и сушени плодове и зеленчуци.
Дипломираният инженер-технолог може да изпълнява ръководни и изпълнителски функции в съответните фирми от хранителната индустрия, в хладилното стопанство и в търговската мрежа; да контролират и управляват качеството на суровините, материалите и готовата продукция при производството на храни.
С развитието на биотехнологии и новите технологии, които са приложими и в хранително-вкусовата промишленост пред специалистите се разкриват все повече перспективи за развитие.
Материал на Любина Панайотова