fbpx
Начало » Бакалавър » Предимствата на руското висше образование

Предимствата на руското висше образование

  • bobi
  • 20 ное. 2020
  •  Коментарите са изключени за Предимствата на руското висше образование

Безспорен авторитет в целия свят с изключителна адаптивност на класическо и съвременно образование. Министерството на образованието и науката на Руската Федерация и Россътрудничество всяка година от ноември до април провеждат кампания за подбор на чужди граждани и сънародници, живеещи зад граница, за безплатно обучение в над 500 водещи вуза на Русия по квота, предоставена от правителството на Руската Федерация за сметка на средства от федералния бюджет.

Дипломите от руските вузове се признават в повечето страни по света. Тази процедура е облекчена благодарение на междуправителствените споразумения на Русия с над 60 страни. Освен това много от руските вузове реализират съвместни програми с чуждестранни университети, издават на своите випускници двойни дипломи. Т.е., докато учат в Русия, студентите могат да получат и руска диплома, и, например, диплома от европейски университет.

Безплатно образование в Русия може да се получи както по основните образователни програми (бакалавър, специализация, магистратура, докторантура), така и по програми за допълнително професионално образование (повишаване на квалификацията).

Квотата, определяна за България, се увеличава с всяка изминала година. Ако през 2013 година тя наброяваше 50 души, то през 2019 година достигна 225. Всяка година броят на желаещите да се обучават в Русия превишава квотата, а това потвърждава високото ниво на руското образование и нарастването на интереса на българите към обучението в Русия.

Програмата се реализира от 2013 година и към днешна дата в Русия се обучават или вече са завършили над 800 български граждани. Програмата действа без всякакви задължения на кандидата след края на обучението, както и без изисквания към нивото на владеене на руски език. Руски език може да се научи в интензивните курсове в Руския културно-информационен център или в подготвителните факултети във вузовете в Русия.

Специалности 

Предлагат се над 650 специалности във сферата на естествените, инженерни и хуманитарни науки. Кандидат-студентите имат засилен интерес към ИТ технологиите и кибербезопасност, електроника, медицина, психология и международни отношения.

Русия е известна със своите силни научни и академични школи в областта на физико-математическите, естествените, инженерните и хуманитарните науки. Русия е признат световен лидер в подготовката на математици, физици, химици, геолози, инженери, програмисти, филолози, историци, лекари и специалисти от другите естественонаучни области. Това се потвърждава от позициите на руските вузове в международните рейтинги.

Изисквания и процедура по кандидатстване 

Не са нужни никакви специфични изпити, с изключение на кандидатите в областта на изкуството и културата, които трябва да се явят на творчески изпитания в университетите в Русия, в които са кандидатствали. Останалите се класират по критерии, които са определени от специална комисия. Също така, се дава възможност за безплатно изучаване на руски език в Русия преди кандидатите да започнат тяхното обучение.

На кандидата се предоставя правото самостоятелно да избере от три до шест вуза в Русия (не повече от два в един федерален окръг на РФ, както и в  Москва, и Санкт-Петербург).

От 2016 година процедурата за подаване на заявки за обучение в руските вузове по квота е улеснена. Сега кандидатът трябва да се регистрира на портала RUSSIA.STUDY, да приложи необходимите документи и да чака одобрение от страна на университета.

Документи за кандидатстване

  • Попълнена анкета на портала RUSSIA.STUDY
  • Копие на паспорта (валиден не по-малко от 18 месеца след датата на началото на обучение на кандидата).
  • Копие на медицинското заключение, в което е посочено, че няма противопоказания за обучение в Руската Федерация.
  • Копие на документите за образование, в което са посочени изучаваните предмети и получените по тези предмети оценки. Учащите се в училища или вузове представят академична справка от институцията, в която се обучават, с оценките за времето на обучението си през последните 3 години.
  • Списък на публикуваните научни работи и (или) реферат (за кандидатстващите докторантура).

Всички документи трябва да са преведени на руски език, нотариално заверени и качени на сайта на RUSSIA.STUDY в електронен вид. 

Възможностите за стипендии за български кандидат-студенти

  • Осигурява се безплатно обучение
  • Отпуска се общежитие на по-ниска цена
  • Осигурява се безплатна учебна виза за периода на обучение
  • Всеки приет кандидат получава стипендия, независеща от успеха му

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top