fbpx
Начало » Бакалавър » Кулинарни Изкуства – Всичко, което трябва да знаете

Кулинарни Изкуства – Всичко, което трябва да знаете

  • bobi
  • 24 юни 2022
  •  Коментарите са изключени за Кулинарни Изкуства – Всичко, което трябва да знаете

Кулинарните изкуства набират изключителна популярност през последните години, освен в световен мащаб, така и у нас. Няма човек, който да не е чувал за Гордън Рамзи, например. Но, ако симпатизирате на него или на друг тип такава личност, то вие се нуждаете от кулинарно училище.

На първо място е важно да знаете какво точно искате и от какво образование се нуждаете.  Някои от курсовете по кулинария са от по няколко месеца, други – по цяла година, а образованието за бакалавър – цели 8 семестъра.

В много от кулинарните училища, освен, че ще получите диплома, то вие ще изкарате и стаж в ресторант или хотел и ще придобиете международен опит. Често след този стаж ще имате възможност да стартирате и работа по специалността.

България

Въпреки, че кулинарията се развива с бързи темпове, в България все още не е достатъчно разпространено обучението. Да, има академии, в които може се обучавате и да получите сертификат, но има само един университет, който би ви предложил акредитирано образование със степен „бакалавър“. И това е „Висше училище по мениджмънт – Варна“.

Висше училище по мениджмънт – Варна

ВУМ предлага 3 специалности, акредитирани от Националната агенция за оценяване и акредитация.

„Гастрономия и кулинарни изкуства“ – изцяло на английски език, а студентите получават две дипломи – българска от ВУМ и британска от Cardiff Metropolitan University. Специалността се отличава с иновативност, засилено практическо обучение, изследователски елементи и новаторски подход към кулинарията. Обучението е в рамките на 3 години и студентите провеждат задължителни практически стажове с обща продължителност до 12 месеца.

„Хотелиерство и кулинарни изкуства“  – отново образованието е изцяло на английски език и студентите получават две дипломи – българска от ВУМ и британска от Cardiff Metropolitan University. Тук ще изучавате специалността 4 години за придобиране на „бакалавър“ и отното има задължителни практически стажове с обща продължителност до 12 месеца.

„Кулинарни науки и технологии“ – нова специалност, която съчетава научен подход с практически умения и предоставя знания и компетенции в три области – технология на храните, кулинарни изкуства и бизнес умения. Това е уникална за българския и европейски пазар програма, която предоставя научни познания с фокус върху кулинарните процеси. Отличнителното при тази специалност е богатата мрежа от повече от 200 активни международни партньори, където студентите могат да проведат предвидения в учебния план задължителен практически стаж. По този начин те получават реална възможност да създадат контакти, да почерпят умения и опит в реална среда и да положат основите на бъдещата си успешна бизнес реализация.

Кулинарни академии в България:

  • Кулинарна академия HRC

Това е водещият кулинарен институт в Източна Европа. Намира се в центъра на София и на площ от 2500 квадратни метра са разположени 6 кухненски лаборатории. На разположение на студентите има шоколадова работилница, пекарна, демонстрационен ресторант, топла и студена кухня, сладкарска лаборатория и още. В учебната винарска изба, компютърна зала и най-голямата кулинарна библиотека в България студентите могат да подобряват теоретичната си подготовка на тема кулинария, храни, напитки и всичко свързано с тях. В демонстрационния театър с близо 100 места те могат да се учат от едни от най-добрите готвачи в света.

Академия HRC предлага двугодишна програма по „Кулинарни изкуства“ и програма по „Управление в ресторантьорството“, която се провежда в рамките на три семестъра. Програмите са разработени от лидери в образованието и индустрията. Академия HRC предлага професионална и модерна база, инструктори с богат международен опит и програма разработена изцяло на английски език!

Обучението в Кулинарна Академия HRC е признато от Комисията за Акредитация на Американската Кулинарна Федерация като отговарящо на международните стандарти за 2-годишно кулинарно образование.

След успешно завършване на четирите интензивни семестъра в Кулинарна академия HRC, получавате акредитирана диплома по кулинарни изкуства.

  • Pastry Academy

Това е академия свързана единствено със сладкарското изкуство. Намира се отново в София и е основана от шеф Ради Стамболов. Идеята на академията е да разпространи кулинарното изкуство и да изгради навици за добро хранене.

Освен редица курсове, академията предлага и специални тиймбилдинги и събития, на които наистина може да се почувствате като част от една голяма общност. Сред обученията може да избирате между:

  • Обучения в областта на сладкарство, хлебарство и кулинария на място и в Академията
  • Организация и управление на сладкарско производство
  • Корпоративни уъркшопове и тиймбилдинги
  • Подбор, развитие и обучение на персонал

МЕТРО Академия

МЕТРО Академия отваря врати в началото на 2012 година. Оновната цел е обогатяването на кулинарната култура в България както сред професионални готвачи, така и сред любители и деца. За тази цел организират разнообразие от кулинарни събития като:

  • Кулинарни курсове с разнообразни тематика и степен на трудност, водени от доказали се професионалисти от страната и чужбина.
  • Тиймбилдинги под формата на креативни кулинарни занимания за вашия екип.

Кулинарно училище МЕНЮ

Тук се предлагат избрани курсове за непрофесионалисти, които разкриват кулинарни тънкости и тайни, дават нови идеи за вкусна и красива храна и запознават със съвременните тенденции в готварското изкуство. Това е място за кулинарно вдъхновение, в което шеф-готвачи и преподаватели разкриват пред участниците в курсовете тайните на готварското и сладкарското изкуство.

Кулинарно Училище Amuse Bouche

Буквално преведено от френски „Амюз Буш“ означава „удоволствие за устата“. Вдъхновени от идеята, че храната сплотява, кулинарно училище „Амюз Буш“ има за цел да превърне готвенето в удоволствие, независимо по какъв повод се налага.

Школата е основана от шеф-готвач Ангел Димитров, който впоследствие заминава на обучение в Англия. Предлаганите курсове (минимум пет и максимум девет участници) са доста разнообразни като съдържание и продължителност. „Как да оцелеем в кухнята“ например е ориентиран към начинаещите и от него често се възползват млади хора, които ще заминават за чужбина и трябва да готвят за себе си.

Кулинарни училища в Европа и света

Ако трябва да категоризираме, най-добрите кулинарни училища са в САЩ – поне класациите показват това. Но и Европа не отстъпва, особено с институции като Le Cordon Bleu. Нека не забравяме, че главните готвачи, критици на ресторанти и автори на редица рецепти и книги са изучавали предимно изкуството на готвенето в държави като Франция, Италия и Швейцария.

Топ 5 кулинарни училища в света

Място Училище Място
1.        Culinary Institute of America at Hyde Park САЩ
2.        Institute of Culinary Education  САЩ
3.        International Culinary Center  САЩ
4.        Auguste Escoffier School of Culinary Arts САЩ
5.        L’Academie de Cuisine САЩ

 Източник: https://thebestschools.org/                    

Culinary Institute of America at Hyde Park

Основан през далечната 1946-та година Кулинарният институт на Америка в едно най-високо ценените (да не кажем и най-ценетото) кулинарно училище в света. То е със седалище Хайд Парк, Ню Йорк. Институтът има и на още няколко места кампуси, като има дори и в Сингапур.

Учебното заведение е частно и фокусирано единствено върху кулинарното образование. Завършилите там имат отлично реноме и са изключително търсени на пазара на труда. Предлага се бакалавърска степен още от далечната 1991-ва година, когато в много части на света кулинарията не се е славела с нуждата от специализирано образование.

Институтът предлага различни бакалаври, като ви позволява да специализирате в области като кулинари със сладкиши, деликатеси, главни готвачи с 5 звезди или дори да изучавате управление на хранителния бизнес и да се научите как точно да дирижирате собствени ресторант.

Хубавото на такива места за изучаване на кулирания е, че може да започнете тотално от 0-та, не се изискват специализирани изпити, защото има подготвителни курсове и ускорени програми, които ще ви подпомогнат в образованието.

Имайте предвид, че много от завършилите веднага започват работа и то на реномирани места, защото са предвидени редица стажове и най-често след стажа оставате да работите на даденото място.

Таксата за обучение е около 50 000 долара на година, като има и стипендии, които могат да покрият значителна част от сумата.

Institute of Culinary Education

Институтът за кулинарно образование е най-голямото независимо училище в САЩ с модерни кампуси в Ню Йорк и Лос Анджелис. Основано е през 1975-та година и може да се похвали с едни от най-добрите готвачи и лидери в кулинарната индустрия. Училището предлага разнородни дипломи по кулинарни изкуства, сладкарство, хотелиерство и ресторантьорство, декорации и много други. Тук не се взима бакалавърска степен, а получавате диплома, но все пак си заделете поне 1 година интензивна работа в кулинарния институт при интензивен график.

Над 14 000 човека са завършилите до този момент и най-често редица от тях работят с най-добрите ресторанти или са под друга форма в хранителния бизнес.

През 2016-та година Институтът за кулинарно образование е обявено за „Най-доброто кулинарно училище в Америка“.

Таксата много зависи от това каква специалност точно искате да запишете и колко време ще продължи обучението ви. Може да избирате между 8, 11 и 12 месеца, като цената варира от 35 000 долара до 42 000 долара за цялата година.

International Culinary Center

Международният кулинарен център е частно кулинарно училище намиращо се Ню Йорк.

Кампусът се намира в един от най-луксозните квартали – Сохо. Основан е през 1984-та година и се слави като високоачествено кулинарно училище, което обучава едни от най-добрите готвачи в света.

Курсове има почти целогодишно, а специалностите са многобройни. Може да специализирате, както в кулинарните изкуства, така и в сладкиши, печене или дизайн на торти. Има дори образование за сомелиери с възможност за изпити и диплома.

Образованието е структурирано в 200 часа, а от вас зависи как точно ще ги разпределите. Цената е 39 000 долара.

Le Cordon Bleu

Основана във Франция през далечната 1895 г., Le Cordon Bleu е най-голямата световна институция за кулинария. С повече от 50 училища на пет континента, съоръжението обучава около 20,000 ученици годишно, като готварството е един от основните му фокуси.

Въпреки че оригиналният кампус Le Cordon Bleu в Париж е чудесен избор, има също така свързани училища в Лондон, Мадрид, Истанбул, Токио, Австралия, Канада, Мексико и други страни.

Академията за кулинарни изкуства в Швейцария

Академията за кулинарни изкуства в Швейцария е една от най-уважаваните кулинарни институции в света. Основана е през 1991 и има офиси в Люцерн и Льо Бувре.

Разполага с модерни кухни и работи с различни професионалисти в бранша. Програмата се фокусира както върху кухненските умения, така и върху знанията, необходими за успешното предприемачество.

Едно от най-големите предимства е, че се предлагат стажове от експерти в бранша като Ritz Paris и Ritz Escoffier.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top