fbpx
Начало » Бакалавър » Интересувате се от образование във Франция?

Интересувате се от образование във Франция?

  • Milena Uzunova
  • 28 авг. 2017
  •  Коментарите са изключени за Интересувате се от образование във Франция?
Как да направите проучване в Интернет
Франция, като държава отстояваща твърдо националната си идентичност, се е погрижила за приобщаването на хората към франкофонската идея чрез различни институции. В България има френски езикови гимназии и френски паралелки в езикови гимназии, които освен научаването на езика, чрез преподавателите могат да дадат и първите насоки на учениците в пътя им към продължаващо обучение във Франция. По този път съдействие можете да потърсите и от Френския културен институт и Франкофонския институт по администрация и управление. За тези, които биха се разровили в Интернет, мястото е /www.campusfrance.org/, сайтът на Националната агенция за популяризиране на френското висше образование в чужбина, порталът за образование във Франция, който напълно покрива спектъра от възможни информационни търсения в тази насока.

В България вече традиционно се организира изложение на френските висши училища, което е шанс лице в лице да проучите опции за следване в конкретно висше училище. Разбира се, варианти за проучване и съдействие има и в лицето на консултантските фирми, а личните ви контакти и персоналните съвети от приятели, съученици, колеги или роднини, които притежават дипломи от френски висши училища, могат да са изключително ценни.

Нека се върнем към сайта с главно „с”, когато ще правите проучване в Интернет. На www.campusfrance.org ще намерите обширна информация от общ и по-конкретен характер за образованието във Франция, спецификата на френските образователно-квалификационни степени и за това с какво са различни френските висши училища.

На разположение пред вас е информация за живота във Франция, езикови курсове, възможности за финансова помощ и стипендии, обменни програми, общи условия за прием и, разбира се, пълен достъп до всякакъв вид програми, селектирани по учебни заведения, области в науката, образователна степен и език на преподаване.

Този тип сайтове са характерни за почти всяка от т.нар. развити и образователно атрактивни държави, и са най-прекия път към бърз опознавателен поглед, с който да добиете представа къде, какво и как съществува като вариант за вашата бъдеща диплома за висше образование.

Подобно на редица други държави, във Франция можете да кандидатствате директно и свободно във всяко висше училище, а можете да използвате услугите на сайта www.campusart.org, който администрира приема /при определени условия/ в няколко образователни институции за степените Licence (Bachelor), Master 1 и Master 2.

От около две години на http://www.campusfrance.org/fr/d-catalogue/index_en.htm се намира пълен каталог от програмите във френските висши училища. Ето как при наличието на време, компютър с интернет достъп и владеенето на френски, английски или испански език, ще можете да направите самостоятелно проучване за обучението във Франция.

Често се случва така, че търсещият къде да кандидатства човек знае места за намиране на информация в Интернет, но споделя, че трудно се ориентира. Нека погледнем практично на нещата. Ако приемем, че сега завършвате училище, това значи, че търсите първа степен във висшето образование. На сайта ще намерите секция find your course, а после select level. В графата Licence /бакалавър/ ще научите, че опциите са: Licence (Bachelor), Licence professionnelle (Professional Bachelor), University diploma in technology (DUT), Higher technical certificate (BTS). Вече знаете каква степен можете да получите. Влизате в каталог на програмите до тази степен. Въвеждате област на обучение: архитектура, инженерни науки, право, медицина, икономика и прочее. Избирате, а ще имате опция да конкретизирате още повече за желаната от вас област. Ще излезе пълен списък с програмите и образователните институции, които ги предлагат. Вдясно има допълнителна информация с различно ниво на подробност: продължителност, адрес за кореспонденция, директен линк към програмата в конкретния вуз и т.н.

По същия начин има отделна секция с програмите преподавани на английски език, МВА програми, докторски програми.

И понеже темата е проучване в Интернет, ще посочим още няколко сайта:

http://www.studyabroaddirectory.com/France.cfm

http://www.studyabroad.com/france.html

http://www.justfrance.org/france/work&study.asp

http://www.education.gouv.fr/

http://www.educationenfrance.com/

Във всеки един от тези сайтове може да намерите нещо интересно или полезно, но помнете, че сайтът на Националната агенция за популяризиране на френското висше образование в чужбина www.campusfrance.org е ключът към проучването на опции за образование във Франция.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top