fbpx
Начало » Бакалавър » Актуализирани са списъците със защитени специалности за учебната 2019-2020 г.

Актуализирани са списъците със защитени специалности за учебната 2019-2020 г.

  • bobi
  • 03 ян. 2019
  •  Коментарите са изключени за Актуализирани са списъците със защитени специалности за учебната 2019-2020 г.
Към утвърдените 29 защитени специалности от професии за настоящата учебна година са добавени 14 нови с фокус върху секторите машиностроене, електроника и автоматика, моторни превозни средства и транспортни услуги

Списъците със защитените специалности от професии и специалностите от професии, по които в бъдеще се очаква да има недостиг от специалисти на пазара на труда, за учебната 2019-2020 година са допълнени, актуализирани и одобрени от правителството.

Към утвърдените 29 защитени специалности от професии за настоящата учебна година са добавени 14 нови с фокус върху секторите машиностроене, електроника и автоматика, моторни превозни средства и транспортни услуги.

Списъкът със специалности от професии, по които е на лице очакван недостиг от специалисти на пазара на труда, е актуализиран с добавянето на три търсени специалности – машини и системи с цифрово-програмно управление, промишлена електроника и технология на органичните вещества.

Така броят на специалностите в него става 57.

Новите специалности и в двата списъка са предложени от отрасловите министерства и организациите на работодателите, като са разгледани и приети от междуведомствена комисия. С добавянето им към списъците се създават условия за прецезиране на държавния план-прием и насочването му за организиране и провеждане на качествено професионално образование и обучение на кадри за приоритетни икономически сектори, в които е налице слаб интерес от страна на учащите.

Новите специалности създават и възможности за изпълнението на регионални програми и проекти, както и за обучение по специалности в нови или високотехнологични сектори.

Актуализирането на списъците допринася за преодоляване дефицита от подготвени кадри по специалности от професии с важно значение за пазара на труда и за икономическия растеж на националната икономика.

С акта се приемат критериите за определяне на специалности от професии от Списъка на професиите за професионално образование и обучение за такива, по които е налице очакван недостиг от специалисти на пазара на труда.

Предложена е промяна, с която е гарантирано правото на учениците да завършат обучението си при условията и по реда, по които са го започнали, при изключване на специалност от професия от някой от актуализираните списъци със защитените специалности от професии и със специалности от професии, по които е на лице очакван недостиг от специалисти на пазара на труда.

Източник: http://www.desant.net

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top