fbpx
Начало » Бакалавър » Академични и приложни университети в Холандия – каква е разликата?

Академични и приложни университети в Холандия – каква е разликата?

  • bobi
  • 06 юли 2018
  •  Коментарите са изключени за Академични и приложни университети в Холандия – каква е разликата?

Всички вече знаят, че университетите в Холандия се делят на два вида – университети по приложни науки и академични/класически университети. Kаква всъщност е разликата между двата типа? Немалко кандидат-студенти биват грешно информирани, което впоследсвие оказва влияние на избора им. Затова тази статия цели да изясни тези разлики, както и да разкаже каква е разликата между обучение в голям град и обучение в малък град в Холандия.

Приложните университети в Холандия или Universities of Applied Sciences (UAS) са институции за висше образование с практическа насоченост.

Дипломата, която получават студентите, завършвайки университет по приложни науки, е абсолютно равностойна, с тази от теоритичните университети. Въпреки това, с диплома от университет по приложни науки е по-лесно да си намериш работа след завършване. Няколко са причините за това:

  • В обучението е включена работа по реални проекти за реални компании и институции, което създава пряка връзка на студентите с бизнеса.
  • Бакалавърските програми са 4 години, а в теоритичните университети са само 3 години.
  • В бакалавърската програма има включен стаж по специалността от минимум 6 месеца.

Начините на обучение в двата типа университети са много различни. В университетите по приложни науки, всичко което се учи, се прилага и на практика. Това е най-ценното от образователната система в Холандия. Приложните университети предлагат модерно образование и иновативни методи на преподаване. Един от тях се нарича Problem Based Learning. Това е метод на обучение, който предизвиква студентите да работят върху реални проекти към реални компании. От студентите се очаква да са активни и да взимат участие. Това означава, че трябва много повече да мислиш, вместо просто да изкопираш материал, тъй като от теб се очаква да допринесеш с идеи или решение на даден проблем. Повечето лекции протичат като презентации и дискусии, за разлика от България, където професорът води монолог.

В приложните университети не карат студентите да зубрят, а да мислят и да създават. Не само да мислят, но и да бъдат креативни, иновативни, различни. Много често неща, които са се случили на предишния ден в новините, се дискутират на следващия ден в класните стаи и студентите са поставяни в ролята на управители, които трябва да дадат решение на актуалните проблеми.

Последните проучвания на университетите сочат, че 95% от студентите, завършили университети по приложни науки, намират работа по специалността до два месеца след дипломиране. Голяма част от студентите, завършващи приложен университет, продължават да работят за компанията, в която е бил стажът им.

В Холандия има общо 39 университета по приложни науки и почти всички предлагат програми на английски език. Приложните университети са най-подходящи за програми в сферата на бизнес, икономика, туризъм, хотелиерство, ивент мениджмънт, медия, гейм дизайн и програмиране, инженерни науки, ИТ програми, арт, графичен дизайн, финанси, маркетинг и още много други. С диплома от университет по приложни науки може да се кандидатства за магистратура навсякъде по света.

Академичните университети или Research Universities са институции за висше образование съответно с академична насоченост. Известни са като теоритичните университети. През 1575 година е бил отворен първият такъв университет. Академичните университети са с дългогодишни традиции и история в сферата на образованието в Холандия. В тези университети са завършили редица политици, дипломати, лекари, адвокати, учени и носители на Нобелова награда.

Бакалавърските програми в тези университети са само 3 години и са изцяло теоритично насочени. Всеки студент трябва да прецени сам за себе си кой от двата типа университети му допада повече и е за него. Най-лесно се взима решение като си отговориш на въпроса дали предпочиташ теорията или практиката. Обучението в тези университети е свързано основно с теория, изпитите са под формата на “класически изпити”, за които трябва много да се учи, а за всяко едно задание трябва да се изчетат академичните трудове. Правилото в тези университети е, че не може да имаш мнение, без то да е подкрепено с факти от науката, която е създадена преди това.

За разлика от университетите по приложни науки, изследователските университети се фокусират повече върху магистърските програми, предлагани на английски език. Броят на бакалърските програми на английски език в тези университети е по-малък, а магистратурите на английски език са в изобилие. Специалности като Право, Медицина, Психология, Фармация, Философия, История и Социология е най-добре да се изучават в така наречените “класически” университети.

Срещнете се с представители и студенти от двата типа университети на специализираното изложение Холандски дни или Дни на Образованието в Холандия, което ще се проведе в София на 21.04, Варна на 22.04, Бургас на 23.04 и Стара Загора на 24.04.  За повече информация www.unify.bg.

Каква е разликата между обучение в голям град и в малък град в Холандия?

Много често българските студенти избират университета си въз основа на града, в който се намира той. Това обаче не е съвсем правилна формула, тъй като в световен мащаб най-добрите университети се намират в малки градове. Помислете за университети като Харвард, Кембридж, Оксфорд – всичките те се намират в малки градчета. Малките градове са много по-удобни за студентите, а университетите там имат обособени кампуси. Има няколко причини за това:

  • По-ниски наеми за квартири и стаи, отколкото в големите градове. В Холандия наемите в градове като Бреда, Венло, Енсхеде, Влисинген са около 300-350 евро, докато в градове като Амстердам и Ротердам може да скочат и до 500-600 евро.
  • Разстоянията са по-малки и може да се спести много време, както и разходи за транспорт. Това значи, че сутрин като се успиш за лекция, може да стигнеш по-бързо 🙂
  • В един малък град студентите наистина могат да се почустват като общност, която пък в големият град се губи. Учейки в малък град, студентите лесно се разпознават и много по-лесно се сформира студентско общество.
  • В Холандия малките и големите градове са еднакво добре развити. Шансът да си намериш почасова работа като студент в малък град е сравнително по-голям, тъй като няма толкова емигранти, колкото в големите градове
  • В малките градове е по-спокойно за учене, но едновременно с това има достатъчно забавления. Животът в тези градове далеч не е скучен. Има безброй студентски организации във всеки университет, които се грижат за свободно време на студентите и организират всевъзможни партита, концерти, спортни събития и екскурзии.
  • В Холандия е много по-престижно, безопасно и уютно да живееш в по-малък град.

За повече информация и отговори на всички останали въпроси относно образованието, кандидатстването, университетите и живота в Холандия може да се обърнете към UNIFY – единствения специализиран консултант за образование в Холандия.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top