fbpx
Начало » Бакалавър » Япония – Качествено образование и изключителен професионализъм

Япония – Качествено образование и изключителен професионализъм

  • myotova
  • 29 апр. 2022
  •  Коментарите са изключени за Япония – Качествено образование и изключителен професионализъм

Страната на Изгряващото слънце винаги е впечатлявала със своите древни традиции и специфични културни особености, както и с постиженията си в сферата на високите технологии. Сред по-младото поколение в България са добре познати японските анимета, манга, поп културата и продуктите за онлайн игри.

Голяма част от най-големите компании в света стартираха в Япония, преди да създадат клонове на други места. Всъщност 90% от централите на тази комапнии в момента са в Япония. Добър пример е Hyundai.

Нека не забравяме, че Япония е един от трите световни лидери по отношение на икономическото развитие. Въпреки малката си площ, липсата на природни ресурси и постоянната сеизмична активност, тази страна постигна изключителни успехи в икономиката.

Като не на последно място, високият жизнен стандарт на хората, усъвършенстваните технологии, отличната медицина и инфраструктура са днешните реалности на държавата. Огромна роля за постигането на успех е и в хората, завършили японските университети.

Образователна система

Образователната система на Япония има много характеристики, които са чужди за нашето възприятие. Именно те правят процеса наистина уникален и позволяват обучение на истински специалисти в своята област. Докато прогимназията и гимназията предоставят на детето основните знания, необходими за навършване на зряла възраст, висшето образование в Япония го прави истински професионалист в своята област.

По-голямата част от висшите учебни заведения в страната са частна собственост и само около 20% се издържат от бюджета на страната. Днес в Япония функционират над 780 университета.

Броят на студентите в Япония е приблизително 2,5 милиона, което най-добре описва значението на висшето образование. Повечето от този брой посещават малки частни институции с брой места, които не надвишават 1000 души. В същото време има и огромен брой много малки университети с не повече от 250-300 студенти. По правило такива университети не гарантират работа и дипломите за завършването им не се считат за престижни. За да влезете в държавна институция, трябва да издържите два изпита: „Общ тест за постижения от първо ниво“ и изпит в самия университет. За да влезете в частна институция, трябва само да се явите на тест в университета.

Образование

През първата и втората година студентът получава само основно обучение преди професионално. Изучават се литература, история, езици, философия. Освен това студентът може да слуша специални курсове в избрания профил.

Първите курсове позволяват на студентите да се запознаят с професията, която са избрали, а на преподавателите – със студенти и техния потенциал въз основа на науката. Чак след първите две години на обучение студентът има право да избере специализацията.

Периодът на обучение е четири години преди получаване на бакалавърска степен. За студентите по медицина, изучаващи стоматология и ветеринарна медицина, периодът на обучение е с две години по-дълъг.

Език

Страната на изгряващото слънце е единствената, при която преди време висшето образование за чужденци не предвиждаше език на обучение, различен от държавния. Вече нещата не са така и има много специалности и предмети на английски език. Изследванията показват, че международните студенти се чувстват по-добре в университети, които преподават на езика на Шекспир. Следователно най-основните университети в Япония с преподаване на английски език са Университетът в Токио, Университетът Кюшу, Университетът Васеда и Университета Нагоя.

Такси

Образованието в Япония е платено. По-голямата част от чуждестранните студенти плащат за обучението си сами. Средните цени за висше образование могат да бъдат поставени приблизително между сумите от 3000 евро до 8000 евро. Значително предимство за самофинансиране са всички видове програми за стипендии и стипендии. В Япония са предвидени както държавни програми за стипендии, така и частни, осъществявани от недържавни фондове и организации.

Стипендии за бакалаври

Българите, които заминават в Япония след завършване на гимназиалното си образование или като студенти от първи или втори курс, преминават едногодишен курс на обучение по японски език, след което постъпват в японски университет за 4-годишен период (за студентите от специалностите медицина, фармация и ветеринарна медицина този период е 6 години). Дипломират се като бакалаври. Тези от студентите, които вече имат познания по японски, както и тези, които желаят да се обучават в университет, където преподаването не се провежда на японски език, имат възможност да постъпят директно в университет, без предварително изучаване на езика. Досега с държавни стипендии по тази програма са заминали 116 души според посолството на Япония в Република България.

Разходи за живот

Разходите зависят от града и региона на страната. За жилища под наем в Токио или друг мегаполис ще трябва да плащате 800-1200 долара на месец. В същото време животът в хостел ще струва значително по-малко и ще възлезе само на 400-450 долара.

Най-добрите 10 университета в Япония

Място Университет Място в света
1. The University of Tokyo 23
2. Kyoto University 33
3. Tokyo Institute of Technology (Tokyo Tech) 56
4. Osaka University 75
5. Tohoku University 82
6. Nagoya University 118
7. Kyushu University 137
8. Hokkaido University 145
9. Keio University 201
10. Waseda University 203

 

Източник: QS Ranking 2022

 

  1. The University of Tokyo

Университетът в Токио е един от водещите изследователски учебни заведения в Япония. Освен това предлага курсове във всички академични дисциплини както на бакалавърско, така и на магистърско ниво, като същевременно провеждат изследвания във всички отрасли на академичните среди.

Университетът се стреми да осигури на своите студенти богата и разнообразна учебна среда, която осигурява възможности както за интелектуално развитие, така и за придобиване на професионални знания и умения.

Процентът на приемане в университета в Токио е 34.2% и с нарастваща тенденция този процент да намалее.

  1. Kyoto University

Университетът в Киото е вторият най-стар университет в Япония и един от най-добрите не само в Япония, но и в цяла Азия. Университетът е разделен на 10 факултета и е основан през далчната 1897-ма година. Има над 20 000 студента.

Понастоящем процентът на приемане от университета в Киото е 37%.

Някои от най-добрите им специалности са Инженерство, Хуманитарни науки и Право.

Департаментът по геофизика на университета и неговият изследователски институт са част от националния Координационен комитет за прогнозиране на земетресения.

  1. Tokyo Institute of Technology (Tokyo Tech)

Токийският технологичен институт е национален изследователски университет, разположен в Токио. Tokyo Tech е най-голямата институция за висше образование в Япония, посветена на науката и технологиите, един от първите пет национални университета. Обикновено се смята за един от най-престижните университети в Япония.

Токийският технологичен институт е основан от правителството на Япония като Токийско професионално училище на 26 май 1881 г.

Tokyo Tech е организиран в 6 училища, в рамките на които има над 40 отдела и изследователски центрове.

Токийският технологичен институт е носител на Нобелова награда за химия на доктора по медицина Хидеки Ширакава .

  1. Osaka University

Университетът в Осака е шестият най-стар университет в страната. Училището разполага с три главни кампуса: Минох, Суита и Тойонака. Университетът е създаден през 1931 г. с интегрирането на Колеж по наука и Медицински колеж в Осака.

Учебното заведение предлага качествено образование в областта на медицината, науките, правото и технологичните дисциплини. Сред известните възпитаници са икономистите Хайзо Такенака и Мичио Моришима.

  1. Tohoku University

Университетът Тохоку е държавен университет.

През 2017 г. правителството на Япония призна Тохоку като един от най-добрите университетите в Япония. Днес процентът на приемане в университета е 41%.  Тохоку разполага с редица академични програми. Предлагат се курсове по икономика, изкуства и инженерство. В Япония се твърди, че е един от най-добрите университети в Япония за международни студенти.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top