fbpx
Начало » Бакалавър » Ще останат ли в историята бригадите в САЩ?

Ще останат ли в историята бригадите в САЩ?

  • netpro
  • 10 ное. 2016
  •  Коментарите са изключени за Ще останат ли в историята бригадите в САЩ?
Work and Travel USA 1

Това е въпросът, който вълнува много български студенти, които искат да се възползват от възможността да прекарат няколко месеца отвъд океана, а защо не и да останат там за по-дълго.

Съществува обаче реална опасност 45-тият президент на Щатите Доналд Тръмп да превърне работата и следването в Америка в непостижима мечта. В предизборната си кампания той заявява, че ако спечели, ще прекрати издаването на визи за обучение и работа по програмата J-1. Това ще засегне около 7000 български младежи годишно и около 300 000 общо от цял свят, които отиват в САЩ на бригада или студентски обмен. Целта му е да подтикне американските младежи да заемат освободилите се места.

Прави впечатление фактът, че през лятото на миналата година в Туитър г-н Тръмп изразява съвсем различно мнение по отношение на чуждестранните студенти и работещи в Америка.

„Когато чужденци посещават елитните ни училища и искат да останат в САЩ, те не бива да бъдат изхвърляни от страната.“

„Искам талантливи хора да идват в страната- да работят усилено и да станат граждани. Силиконовата долина се нуждае от инженери и т.н.“

Това са част от изказванията му, публикувани през август 2015. Нещо повече- в част от империята на Тръмп се наема работна ръка именно с визи по програмата J-1.  В предизборната си кампания, за сметка на това, той поставя като свой приоритет ограничаването на възможностите за работа за емигранти и стимулирането на местни и натурализирани американци да намерят своето място в американската икономика.

 

Противоречието между изказванията си той обяснява с разликата между мисленето на бизнесмена и на президента на САЩ. По негово мнение, работата на бизнесмена е да бъде по-продуктивен от конкурентите си, които биха се възползвали от всяка възможност за по-нископлатна работна ръка, докато задачата на президента е да представлява всеки работещ американец.

Автор: Евелина Дончева

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top