fbpx
Начало » Бакалавър » Цвети Чамова: В архитектурата няма само едно вярно решение

Цвети Чамова: В архитектурата няма само едно вярно решение

  • netpro
  • 28 апр. 2016
  •  Коментарите са изключени за Цвети Чамова: В архитектурата няма само едно вярно решение
Aachen RWTH PC

Казвам се Цвети Чамова и съм от София. Средното си образоване завърших в 73-то СОУ „Владислав Граматик“. През лятото на 2015 година завърших бакалавър по архитектура в RWTH- Aachen.  В момента работя като стажант в архитектурно бюро в Цюрих.

Защо се насочи към архитектурата? Какво те привлече в тази професия?

Процеса на проектиране, на създаване на  нещо ново, винаги ме е вдъхновявал. За това исках да се насоча към  специалност предлагаща творческа свобода. В архитектурата няма само едно вярно решение, нито очакване към конкретно такова. При всеки проект се минава през фазата на проба и грешка, на анализ в търсене на най-добрата архитектура. Всеки проект е ново начало, ново предизвикателство, нов бял лист. Освен това архитектурата е специалност, която обединява множество аспекти, както технически така и творчески, което предлага възможността човек да се специализира в различна насока. Тези фактори за мен правят професията атрактивна и бяха ключови във взимането на решение какво да следвам.

Как избра университета си и труден ли беше кандидат-студентския процес? Можеш ли дадеш някои съвети за бъдещите кандидат-студенти?

Както повечето кандидат-студенти така и аз при моето кандидатстване се ориентирах главно по публикуваните в интернет ранг листи. Другият главен фактор освен добрата репутация на университета за мен беше градът в който щях да уча. Аахен е малък град в Западна Райн-Вестфалия, намира се в непосредствена близост до Белгия и Холандия и предоставя много възможности за пътуване. Фактът, че градът е малък и в него живеят предимно студенти ми помогна да се интегрирам бързо, да намеря добри приятели и да го почувствам като свой.

Самият процес на кандидатстване не е труден, но изисква време докато се проучи какви са конкретните изисквания на всеки университет и събирането на всички документи от съответните институции.

Моят съвет към бъдещите кандидат-студенти е да започнат с подготовката възможно най-рано, за да имат време да се ориентират и да съберат съответните документи. В последните няколко години в социалната мрежа и интернет се появиха групи създадени от студенти за кандидат-студенти, които силно препоръчвам. В тези групи може да се осъществи контакт със студент в съответния университет, следващ съответната специалност. Повечето от тези студенти са много отзивчиви и винаги готови да помогнат със съвет.

Какво знаеше за архитектурата преди за започнеш да следваш? И имаше ли нещо, което те изненада в образованието?

Следването си започнах само с бегли познания по архитектура и известно количество лични впечатления. Това, което силно ме изненада беше, че по време на следването, в по голямата част от университетите, не се изучава математика. Поради факта, че за архитектурата винаги се говори като за силно техническа специалност аз имах убеждението, че математиката е неизменна част от следването – оказа се че греша.

Кое е най-трудното нещо за научаване в архитектурата?

Може би да мислиш за всичко наведнъж. Архитектурата е комплексна специалност и като такава се изисква при процеса на проектиране да бъдат съобразени много фактори.

Големият въпрос – България или чужбина. Какви са плюсовете и минусите на двете според теб и ти самата как взе своето решение?

Лично решението го взех лесно. Исках да пътувам, да опозная нови хора, нови култури, да разширя моя хоризонт и да получа добро образование. В допълнение моето семейство застана изцяло зад мен при взимането на решението да следвам в чужбина , което го направи още по- лесно.

Като минус на образованието в чужбина виждам факта, че си далече от семейството. Поради натоварената програма рядко се отдава възможност да се прибираш в България.

От друга страна животът в чужбина те научава да носиш отговорност, да се справяш сам с проблемите, отваря нови врати и дава много възможности.

Кое е най-важното нещо, което научи от университета и как си представяш бъдещата си кариера след 10 години?

Най- важното нещо, което научих в университета е, че от най-голямо значение е средата, хората от които си заобиколен. Те са тези, от които можеш да научиш най-много, и те са тези които допринасят за твоето развитие.

За това, след 10 години си представям, че ще съм заобиколена от стойностни хора, с дръзки идеи с които заедно ще създаваме добра архитектура.

И за финал, какво би казала на младите хора, които тепърва смятат да кандидатстват в специалност „Архитектура“?

За самото кандидатстване не се притеснявайте, ще се справите. Притесненията започват когато вече сте студент по архитектура. За това подгответе документите си, изпратете ги, а останалото време използвайте да се убедите че сте взели правилното решение.

 

 

 

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top