fbpx
Начало » Бакалавър » Хиляди студенти остават без европейски стипендии за успех.

Хиляди студенти остават без европейски стипендии за успех.

Причината за недостига е дупка между края на една европейска програма и началото на следващата. Според правилата можем да кандидатстваме за такава стипендия, ако сме студенти в редовна форма на обучение, не „влачим“ изпити и средният ни успех за предишните два семестъра е по-висок от добър 4.

Ако през миналата година над 20 хиляди души са получили 600 лева европейски пари на семестър, то сега бройките са наполовина. На финалната права парите от Европа са свършили и сега само част от сумата може да се покрие от министерството на образованието.

Ванеса е от студентите, които по-усилено вървят напред и гони висок успех. За това е получавала 600 лева на семестър европейска стипендия. Но вече не.

„Миналата година участвах за европейска стипендия, бройките бяха четири и се надявах и този семестър да се класирам, но бройката от 4, стана 3 и не мога да си обясня защо“, обяснява Ванеса, студент по „Иранистика“ в СУ „Св. Климент Охридски“.

Причината е, че университетите сами разпределя отпуснатите евросредства по различните специалности. Така може да се окаже, че тези, които отговарят на изискванията, са повече от наличните стипендии. Софийският университет отказа коментар по темата, но според данните, там са раздадени над хиляда стипендии. Те идват от министерството на образованието.

„Пари ще има, различна ще бъде методиката и различен ще бъде начинът, по който тези средства ще бъдат разпределяни между висшите училища и между студентите“, заяви доц. Мария Фъртунова от Министерство на образованието и науката.

Източник: Нова телевизия

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top