fbpx
Начало » Бакалавър » Финанси – науката за управление на парите

Финанси – науката за управление на парите

Образование в сферата на финансите е сериозно начинание, но и една от най-добрите инвестиции за бъдещето. Ако интересите ви са насочени към икономиката и бизнеса, а работата с числа и аналитичното мислене ви се отдават, финансите са подходящ избор на специалност за вас.

Какво се изучава

Икономика

Математика

Счетоводство

Статистика

Иконометрия

Банкиране

Финансови пазари

Застраховане и осигуряване

Корпоративни финанси

Финансови инвестиции

Фондове

Данъчна политика

8 причини да уча финанси

  1. Сигурно намиране на работа – икономиката винаги ще има нужда от финансисти и финансови експерти, без значение дали е в растеж или упадък. Дипломата по финанси е ключ към намирането на добре платена работа в дългосрочен план.
  2. Отлични възможности за кариера – кариерата във финансови институции е привлекателна и обхваща работа на различни нива и позиции в застрахователни и пенсионни дружества, акционерни дружества, банки, инвестиционни фондове, счетоводни и одиторски фирми и т.н.
  3. Възможности за реализация в множество сфери – работата на хората с финансово образование далеч не се изчерпва във финансовите институции и посредници. Всяка една индустрия разполага с набор от професионалисти в сферата на финансите. Като финансист може да работите във всеки един сектор и във всяка една организация, от правителствени организации, през големи корпорации до малки местни компании.
  4. Програми за завършилите студенти без опит – много компании за финансови услуги разработват специални програми за току-що завършили студенти. Това са водещи имена в сферата като KPMG, Deloitte и PwC, които търсят амбициозни млади финансисти. Дипломата по финанси може да ви осигури страхотен старт в престижна компания с подробно разработена обучителна програма и ясен път на кариерно издигане.
  5. Обучение, основано на практиката – счетоводството и финансите са практически специалности, в които няма да бъдете затрупани от ненужна теория и абстрактни понятия.
  6. Международно поле на изява – пред студентите, завършили финанси в България или в чужбина, се отваря прозорец към кариерно развитие навсякъде по света.
  7. Предимство при основаване на собствен бизнес – знанията за функционирането на една компания, както и разбирането на начините за финансирането й са основно предимство за започването на свой бизнес  от студентите, завършили финанси.
  8. Специализиран фокус – обучението по финанси е тясно специализирано, което значи само едно: завършилите се учат да бъдат експерти в една конкретна сфера, за разлика от други специалности в същата област като бизнес администрацията, например.

Финанси в България

Финансовите специалности са част от портфолиото на почти всеки университет у нас. Предлагат се по-общи и по-специализирани програми в областта. Част от бакалавърските и магистърски програми са по Финанси, Икономика и финанси, Счетоводство, Финанси, счетоводство и контрол, Финансов мениджмънт и т.н. Обучението по финанси в България предимно е на български език. Когато става въпрос за счетоводство, е важно програмите да се базират на международните стандарти за обучение. При избор на програма и университет е добре да разгледате подробно описанието на модулите. Ако се стремите за развитие в международна компания или кариера в чужбина, ще искате знанията ви да развити според световните стандарти.

Пример за такава програма е програмата на Международния факултет на Шефилд у нас съвместно с Висшето училище по застраховане и финанси.

А ето и първите 10 университета в областта според последната класация на МОН:

 

Място Университет Резултат
1. Софийски университет „Св. Климент Охридски“ 68
2. Американски университет в България 66
3. Университет за национално и световно стопанство 64
4. Висше училище по застраховане и финанси 57
5. Нов български университет 55
6. Икономически университет 52
7. Висше транспортно училище „Тодор Каблешков“ 50
8. Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ 49
9. Стопанска академия „Димитър Ценов“ 48
10. Югозападен университет „Неофит Рилски“ 47

Източник: Рейтингова система на висшите училища в България, МОН 2016

 

Кандидатстване

 Финансовите специалности са едни от най-престижните в българските университети. Кандидатстването изисква подготовка, особено в първите университети от класацията. В Софийския университет специалността е част от Стопанския факултет и се нарича Икономика и финанси. За да кандидатствате там, добрите оценки в дипломата за средно образование не са достатъчни. Освен успех от дипломата и по-конкретно оценките по математика и чужд език, е необходимо да се явите или на матура по математика, или на кандидатстудентски изпит по математика. В УНСС приемът също е на база кандидатстудентски изпити. В някои от частните университети също ще трябва да се явите на изпити, а за тези с програми на английски ще ви е необходим сертификат за владеене на езика или вътрешен изпит.

Финанси в чужбина

Ако трябва да определим къде е най-престижно да се изучават финанси, отговорът би бил ясен: Великобритания и САЩ. Техните университети доминират световните класации за обучение в областта на финанси и счетоводство. Двете държави са двата глобални финансови центъра, а професионалните им финансови институции определят международните счетоводни стандарти. Университетите в  САЩ и Великобритания създават стабилни връзки с индустрията, а студентите са търсени специалисти от редица международни корпорации. Разбира се,   това не значи, че финанси трябва да се изучават непременно там. Множество университети в Холандия, Германия, Франция и Испания също предлагат качествени програми в областта. Азиатското образование, особено в сферата на бизнеса и финансите, също не е за подценяване. Ето и подредбата на международната класация на QS World University Rankings:

 

Топ 10 университета в Европа

Място в Европа Място в света Университет Държава
1. 4. University of Oxford Великобритания
2. 5. London School of Economics and Political Science (LSE) Великобритания
3. 9. University of Cambridge Великобритания
4. 12.  

London Business School

Великобритания
5. 19. The University of Manchester Великобритания
6. 32. The University of Warwick Великобритания
7. 33. Bocconi University Италия
8. 38. Imperial College London Великобритания
9. 39. HEC Paris School of Management Франция
10. 42. INSEAD Франция

Източник: QS World University Rankings By Subject 2017

 

Топ 5 университета в САЩ

Място в САЩ Място в света Университет
1. 1. Harvard University
2. 2. Massachusetts Institute of Technology (MIT)
3. 3. Stanford University
4. 6. University of Pennsylvania
5. 7. University of Chicago

      Източник: QS World University Rankings By Subject 2017

 

Топ 5 университета в Азия

Място в Азия Място в света Университет Държава
1. 17. The Hong Kong University of Science and Technology Хонг Конг
2. 18. National University of Singapore (NUS) Сингапур
3. 21. Nanyang Technological University Сингапур
4. 23. The Chinese University of Hong Kong Хонг Конг
5. 28. The University of Hong Kong Хонк Конг

    Източник: QS World University Rankings By Subject 2017

 

Кандидатстване

Процесът по кандидатстване в програмите по Финанси в чуждестранните университети включва стандартния набор от документи:

  • Диплома за завършено средно образование или бакалавър;
  • Сертификат за владеене на английски или друг чужд език;
  • За университетите от САЩ: SAT и/или GRE/GMAT (за магистърски програми).

Някои от най-престижните университети в чужбина могат да филтрират големия наплив от кандидати и с допълнителни изпити. Най-важното при кандидатстването в чужбина е подготовката на необходимите документи и явяването на изпитите за езикови сертификати възможно най-рано.

 

Кариерна реализация

Както вече споменахме, индустрията на финансовите услуги обхваща голямо разнообразие от дейности в разнообразни сфери. Приложение на образованието по финанси може да намерите във финансовия отдел на всяка една компания от който и да е сектор. И не само – по-долу са изброени само част от финансовите институции, в които работят професионалисти с образование в сферата на финансите:

  • Корпоративни финанси – разработване на финансовата стратегия на дадена компания, приготвянето на финансови отчети, координация с външни одитори;
  • Търговски банки – кариерната реализация включва позиции на банкови специалисти, кредитни инспектори и т.н.
  • Инвестиционно банкиране – позициите в тази сфера са свързани с посреднически услуги в търговията на акции, облигации, ценни книжа и другифинансови инструменти;
  • Инвестиционни фондове – позиции като финансов анализатор, търговец на финансови инструменти, мениджър на портфолио и т.н.;
  • Счетоводство и одит – позиции на счетоводители и одитори в специализирани външни компании;
  • Застрахователни и пенсионни дружества – управление на активи във фондове.

 

Материал на Милена Узунова

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top