fbpx
Начало » Бакалавър » Успехът на програмата „Еразъм“ в шест цифри

Успехът на програмата „Еразъм“ в шест цифри

  • netpro
  • 16 ян. 2017
  •  Коментарите са изключени за Успехът на програмата „Еразъм“ в шест цифри
camp11

ЕС може да губи популярност, но същото не може да се каже за програмата „Еразъм“. 30 г. след създаването й програмата за обмен на студенти и преподаватели между университетите е смятана за един от най-големите успехи на Евросъюза.

Началото е плахо. Но програмата набира все повече сили и е позволила на над пет милиона души да живеят известно време в чужбина. Френският вестник Les Echos разказва за успеха на „Еразъм“ в шест цифри.

1987 г.

 

Програмата „Еразъм“ е одобрена на 15 юни 1987 г. от Съвета на министрите на образованието в ЕС. Дължи името си на холандския хуманист Еразъм Ротердамски, който между XV и XVI в. обикаля Европа и пледира за мир.

Тя цели да развие европейското сътрудничество в областта на висшето образование, като насърчава обмена между европейските студенти и преподаватели. Първоначално програмата обхваща 11 държави – Германия, Белгия, Дания, Испания, Франция, Гърция, Ирландия, Италия, Холандия, Португалия и Великобритания, и функционира благодарение на партньорството между университетите.

В първата година участват само 3200 студенти. През 2014 г. програмата е кръстена „Еразъм+“ и вече е достъпна в 33 държави, към които трябва да се добавят 169 страни партньори. Тя е разширена към стажанти и административни служители. Честванията по повод 30-годишнината на програмата започнаха на 9 януари и ще продължат през цялата година.

5 милиона

Над пет милиона души са се възползвали от програмата в последните три десетилетия, от които 3.3 милиона студенти. Европейската комисия говори за „поколение Еразъм“. То е имало възможност да научи чужд език, да открие нова култура и…да преживее напояващи купони.

16.4 милиарда

camp21

 

Програмата „Еразъм“ получи бюджет от 16.4 млрд. евро за периода 2016-2020 г. спрямо 3.1 млрд. евро през 2007-2013 г. Това ще позволи на четири милиона души да живеят в чужбина. През 2012 г. бюджетните ограничения застрашиха програмата, но опасността беше отстранена.

Програмата „Еразъм“ предоставя стипендия на всеки студент. Тя варира от 150 до 400 евро на месец, в зависимост от разходите за живот в приемащата държава.

Номер 1

Любов към езика на Сервантес, много слънце, евтини жилища: Испания е предпочитаната дестинация от европейците. Тя е приела 39 277 студенти в периода 2013-2014 г. Германия и Франция допълват топ три.

Испания е и страната, която изпраща най-много студенти в чужбина в същата година – 37 235, пред Франция, Германия и Италия.

27%

Според анкета на Европейската комисия 27% от бившите студенти на програмата казват, че са намерили настоящия си партньор или партньорка по време на престоя си в чужбина. Брюксел съобщава още, че около един милион бебета са се родили в „Еразъм“ двойки от 1987 г. насам.

14.1%

Обикновен спад или тенденция, свързана с Брекзит? През декември Кеймбриджкият университет изрази безпокойство, че молбите за записване от младежи от държави членки на ЕС за 2017 г. в рамките на програмата „Еразъм“ са намалели с 14.1%, до 2651 спрямо 2277.

Източник: profit.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top