fbpx
Начало » Бакалавър » Университетите очакват с 230 000 студента по-малко – облекчения в таксите

Университетите очакват с 230 000 студента по-малко – облекчения в таксите

  • bobi
  • 28 апр. 2020
  •  Коментарите са изключени за Университетите очакват с 230 000 студента по-малко – облекчения в таксите

Университетите са жизненоважни и от основно значение в нашето общество. Те дават допълнителна икономическа стойност на живота ни. Затова и постоянно има изследвания за въздействието на Covid-19 върху висшето образование. Последното изследване е на London Economics.

То показва, че сме изправени пред черна дупка, която е размер на поне 2.5 милиарда долара и то само във Великобритания. Затова оттук нататък са важни всички действия, за да се запази образователната система в относително добро състояние.

Анализът предполага, че около 230 000 студента ще се откажат от висшето си образование пред тази година в резултат на кризата и половината от тях са международни студенти, което е голяма част от финансовото състояние на всяко едно висше училище.

Финансовата буря е на вратата ни и затова университетите се опитват по всякакъв начин да се спасят – основното е помощ от правителството.

Университетите в Обединеното кралство са много уязвими, защото над 125 университета ще понесат спад в доходите си, а 91 от тях ще бъдат направо в критично финансово състояние.

Затова се използват всякакви механизми за облекчаване на финансовия удар. Единият механизъм е ясен – таксите навсякъде ще бъдат по-ниски, само и само, за да се запишат повече студенти. Другият механизъм го казахме – очаквана помощ от правителството, защото над 60 000 работни места ще бъдат загубени, както в университетите, така в сфери, които работят тясно по темата образование.

Ако университетите бъдат ударени, то това означава и голям проблем и в обществото, като цяло, защото ще имаме загуби в научните изследвания, конференции и всякаква друга дейност на територията на висшето училище.

Общо взето, разчита се много на двата механизма. Много студенти ще успеят с по-малко средства да се запишат в класни университети, което до този момент не е било. На това се надяват и висшите училища. Разчита се и на правителството – държавата трябва да се намеси, за да не загубим стотици хиляди студенти, служители и местни общности.

Изследователската общност е най-обезпокоена, защото не е тайна, че повечето служители от такъв тип нямат сигурност на работното място. Повечето са наети на срочни договори. А сега в тази криза има огромен риск да не бъдат подновени и тези учени да спрат с всякакви изследвания, които са жизненоважни за нас като нация.

Университетите също са изнервени. В момента не си сътрудничат, а дори напротив – опитва се да се състезават кой ще вземе повече студенти, за да успеят да оцелеят. Което може и да е добре за студентите, защото ще успеят да имат по-голямо спокойствие при кандидатстване и ще учат това, което искат.

За китайските студенти всичко е ясно – те бяха основен двигател. Но сега бройката ще спадне значително. Това ще изнерви допълнително обстановката. Засега повечето китайски студенти остават у дома до второ нареждане.

Какво точно ще се случи до септември – не е ясно. Ясни са само няколко факта – университетите ще са в криза, имат нужда от финансови инжекции и доста студенти ще бъдат облагодетелствани от тази ситуация. Но крайният резултат не е ясен. Дано да е с щастлив край. Ще следим ситуацията.

Материал на Борислав Борисов

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top