fbpx
Начало » Бакалавър » Университетите в Нова Зеландия търсят международни студенти!

Университетите в Нова Зеландия търсят международни студенти!

  • bobi
  • 12 ное. 2021
  •  Коментарите са изключени за Университетите в Нова Зеландия търсят международни студенти!

Международните студенти в островната държава Нова Зеландия намаляват. Университетите се надяват страната да отвори границите до средата на следващата година, за да могат записванията да продължават. В момента студенти почти няма.

Както знаем, в страната има осем университета, които твърдят, че са записали минимална бройка международни студенти. Това се дължи на затворените граници от правителството и то за всички, освен за граждани на съответната държава. Причината е ясна – предотвратяване на разпространието на Ковид-19.

Крис Уилън, който е председател на университетите в Нова Зеландия заяви, че по техни данни имат около 14 000 студенти от други точки на света, като това е с 30% по-малко от 2019-та година – точно преди пандемията.

Въпреки това все пак е обнадежден, защото са очаквали бройката да е под 10 000. Според него това е удивително висок ръст, но все пак притесненията остават.

„Много чуждестранни студенти продължават образованието си у нас и след бакалавър. Въпреки че някои са се прибрали и учат дистанционно, те не са се отказали или преместили. Надяват се да завършат при нас и кой знае – дори да се преместят да живеят и работят в Нова Зеландия. Дали ще успеят, зависи от мерките на правителството за справяне с кризата“, бяха думите на Крис Уилън.

По принцип международното образование традиционно е един от приходите на Нова Зеландия, като по изчисления на островната държава в бюджета влизат около 3.5 милиарда долара.

Проблемите пред Нова Зеландия със студентите не е само в затворените университети и граници. Ако евентуално влязат граждани на друга държава, те нямат и къде да спят и живеят, защото всички хотели са изолационни центрове и са запазени за граждани на Нова Зеландия. Това е сериозна пречка, защото дори и образователните институции да приемат студенти, те нямат къде да ги настанят, докато правителството не премахне изолационната политика.

Все пак към момента се обсъжда ваксинирани хора да влизат свободно в страната и да се разрешат пътуванията. Това би отворило доста голяма част от границите.

Иначе ваксинирането в страната върви с много силни темпове, като сега са ваксинирани 90% от населението поне с 1 доза, а цели 80% – с две дози от ваксините.

Предвижда се до средата на 2022-ра година да бъдат отворени границите и следващата година университетите да приемат свободни студенти!

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top