fbpx
Начало » Бакалавър » ТОП 5 университети в Дания

ТОП 5 университети в Дания

  • bobi
  • 24 юни 2022
  •  Коментарите са изключени за ТОП 5 университети в Дания

Дания е една от най-популярните международни дестинации за обучение в Европа, благодарение на безплатното и висококачественото образование на английски език и иновативния подход на преподаване.

Масово чуждестранните студенти избират страната, поради високия жизнен стандарт и голямото разнообразие от учебни предмети в университетите.

Дания си е извоювала почетно място и в световните класации на най-добрите университети. Програмите в областта на инженерните науки, дизайна, компютърните науки, биологията (и всички други природни науки) се ползват с добро реноме в цял свят. Хубавото е, че обучението в датските университети почти винаги е свързано и с придобиването на практически стаж по специалността.

В Дания може да намерите над 500 университетски програми на английски език (отделно са тези, които се преподават на датски). Важно е обаче да правите разлика между различните нива на обучение, които се предлагат там. Проверете с каква степен на образование излизате след завършване на съответния курс, защото от това зависи каква реализация може да получите впоследствие. С дипломата за професионална квалификация например няма да може да продължите обучението си в магистърска програма.

Изисквания за прием:

За да кандидатствате в програмите на английски език във висше училище в Дания, не се изисква нищо по-различно от това в повечето европейски държави. Основното е да имате завършено средно образование и да притежавате диплома за средно образование, която да преведете и легализирате на английски език. Ако в момента на кандидатстването си все още сте ученик (тоест нямате диплома), необходимо е да предоставите академична справка от последните три години, преведена и легализирана на английски език. В случай че ви приемат, ще изискат да предоставите и дипломата си в определен срок преди започване на учебната година.

Доброто владеене на английски език е другото задължително условие. Нивото се доказва с някой от международните изпити като TOEFL, CAE, IELTS.

ТОП 5 университети в Дания

Както казахме, датските университети се славят като наистина много добри, но има няколко отличнителни учебни заведения, които винаги попадат в световните класации и са предпочитани пред повечето студенти.

Място Световен ранкинг Университет Град
1. 76 University of Copenhagen Копенхаген
2. 103 Technical University of Denmark Лингби
3. 147 Aarhus University Орхус
4. 305 Aalborg University Олборг
5. 353 University of Southern Denmark Оденсе
6. 603 Roskilde University Роскилде

Източник: QS World University Ranking 2021

University of Copenhagen

Копенхаген е един от най-добрите градове за живеене в света, а по инфраструктура е на трето място след Сингапур и Мюнхен. Има една специфична магия, която витае в града. Затова няма как универсиеттът в града да не е на почетното първо място. Затова виждаме и сериозен прогрес. Най-големият университет в Дания се изскачва с цели 7 места в световнния ранкинг и достига до 76-то място. Той е основан още през далечната 1479-та година и е второто най-старо висше учебно заведение в Скандинавия. В него учат почти 40 000 студенти и работят над 9000 души. Има общо шест факултета и около сто департамента и изследователски центрове.

Университетът печели перфектните си резултати поради добрата работа между студенти и преподаватели. Не бива да забравяме, че цели девет Нобелови награди са присъдени на изследователи от учебното заведение.

Друга гордост на университета е, че има едни от най-зелените кампуси в света, като се стреми да остави възможно най-малко отпечатък върху околната среда и климата.

Technical University of Denmark

На второ място е Техническият университет в Дания, създаден още през далечната 1829 г., като се издига с девет места до 103-та позиция в тазгодишната световна класация. Университетът се представя на отлично ниво по много от показателите, но най-вече спрямо работата между студенти и преподаватели, както и с многото си международните лектори. Това е и основното качество на учебното заведение – да превърне техническият университет в едно интернационално място.

Aarhus University

Университетът е създаден през 1928-ма година и въпреки, че пада с две класации надолу, Орхуският университет е на впечатляващото 147-мо място в света. Броят на студентите в учебното заведение е от 40 000, а голям процент от тях са интернационални от над 120 държави.

Орхуският университет се фокусира най-вече върху научно-изследователската дейност, като резултатите им са известни на целия свят. Най-силният им департамент е по археология, като заема 27-мо място в световните класации.  Може да откриете над 60 програми на английски език за бакалавърска и магистърска степен.

Aalborg University

На четвърто място е Олборгският университет, който се изкачва с цели 19 места в световната университетска класация, за да достигне до 305-то място. Отново най-големият показател, както и при другите университети, са международните студенти и преподаватели.

Университетът има няколко кампуса и в други датски градове, включително и Копенхаген. Студентите са над 22 000 и е един от най-големите в Дания.

University of Southern Denmark

Петият университет в Дания е университет на Южна Дания, който през тази година се изкачва с четири места в световната класация и вече е на 353-то място. Неговата оценка е висока, защото има изключително много международни студенти. За справка – всеки пети идва от място извън Дания и въобще извън Скандинавия.

Един от основните плюсове е, че се предлагат курсове по датски за чуждестранни студенти, така че няма да имате проблеми с езика. Иначе езикът на обучение, освен английски, е и немски.

Учебното заведение с над 20 000 студенти и повече от 3200 служители. Освен това, предлага и преподаване и научни изследвания в пет кампуса: Одензе, Колдинг, Есберг, Зондерборг и Копенхаген.

Университетът на Южна Дания осигурява първокласни възможности за обучение. Редица фирми, заради доброто му образование, разчитат на бъдещите си кадри именно да бъдат взети от студентската скамейка, така че, стажовете са важни за всички студенти.

Roskilde University

Университетът се намира в едно райско малко и спокойно градче – Роскилде на остров Зееланд. Жителите са близо 48 000, като ¼ от тях са студенти, които гарантира множество забавления и нови запознанства.

В учебното заведение учат над 14 000 студенти, като се залага и тук на академични проучвания. Най-силната страна на Роскилде са области като хуманитарни науки и бизнес.

Такси и разходи:

Официално студентите от Европейския съюз не заплащат такси в датските държавни университети. Това е единствената добра новина по отношение на цените.

Имайте предвид, че ако отидете в страната само заради безплатното обучение, трябва да сметнете какви ще са ви разходите и дали ще имате възможност да се издържате на високия жизнен стандарт в страната. Всеизвестно е, че Дания е сред най-скъпите европейски държави. Средно за живот ще са ви необходими поне 800 – 1 200 евро. Храната месечно ще ви струва към 300 евро в зависимост от вашите навици на хранене. Това е, разбира се, ако си пазарувате от големите хранителни вериги. Иначе, ако искате да седнете на ресторант една вечеря ще ви е 30 евро, а в кафето една безалкохолна напитка или бира – 5 евро.

Наема около 350 евро, ако сте в общежитие, и 450 евро, ако наемете самостоятелна стая.

И въпреки високите цени, не се лъжете, че лесно ще намерите квартира точно преди началото на семестъра. Трябва да започнете проучване няколко месеца преди да се преместите в Дания.

За транспортни разходи ще давате около 50 евро, защото толкова е месечната карта. Но въпреки студените дни, в страната масочо се използват велосипеди. Близо 50% от младите хора карат колело и само 30% използват градски транспорт. Особено в Копенхаген има една смешка, която си разказват жителите, а именно, че колелетата са повече от хората.

Работа и Реализация

Ако разчитате, че по време на обучението си в Дания, ще работите и с това ще подпомагате бюджета си, то това ще е трудна задача. Намирането на работа, особено в днешно време и то за чужденци, не е лесно, защото езикът ще бъде вашата голяма пречка. Освен това обучението в повечето университети е интензивно и съчетаването на двете неща на момент е непосилно. Официално като жител на ЕС имате право да неограничен брой часове работа, но трябва да сте наясно, че немалка част от доходите ви ще отива за плащане на данъци. Вариант е, ако може да си го позволите, да работите единствено през лятото с цел да натрупате необходимия ви стаж.

И все пак, масово студентите, които завършват в Дания, често остават там и да работят и най-често именно по специалността си. Придобитите умения по време на следването ви се оказват изключително полезни много датски компании проявяват интерес към чужденците. Важно условие е да владеете вече датски език, защото това ще улесни започването ви на работа. Заплатите са високи почти във всяка сфера, поради датските закони, които регламентират минимално заплащане за всяка сфера. А работата ще ви очарова в Дания, защото в повечето случаи работите в спокойна среда, а сигурността и възможностите са развитие са огромни.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top