fbpx
Начало » Бакалавър » ТОП 10 най-стари университети в света

ТОП 10 най-стари университети в света

 • bobi
 • 04 февр. 2021
 •  Коментарите са изключени за ТОП 10 най-стари университети в света

Кой е най-старият университет в света? Вероятно първият отговор, който идва в съзнанието на повечето хора, са университетите в Оксфорд или Болоня, но според ЮНЕСКО и книгата на рекордите на Гинес университетът „Ал-Карауин“ е „най-старата съществуваща и постоянно действаща образователна институция в света.“

 1. „Aл-Карауин“, Мароко

Това е най-старият университет в света, който не е прекъсвал образователната си дейност от създаването си до днес, според ЮНЕСКО и Guinness World Records. Самият университет Ал-Карауин е кръстен на джамията „Карауин“ в Мароко, най-старата джамия в Магреб и люлката на цивилизацията на мюсюлманските Малики.

Основан е от мюсюлманката Фатима ал-Фихри през 859 година, като през следващите столетия е едно от най-авторитетните в Ислямския свят. През 1963 година то е преобразувано в държавен университет. Преподаването е съсредоточено главно в областта на ислямското богословие, право, сравнителна юриспруденция и класически филологии.

 1. „Ал-Азхар“, Египет

Университетът е създаден през 970 година. Първоначално е бил медресе, известно като център на сунитското мюсюлманско движение. Открит през 972 година от Фатимидите като център на ислямското обучение. Неговите ученици изучавали Корана и ислямския закон в детайли, заедно с логика, граматика, реторика и изчисляване на лунните фази. Той е един от първите университети в света и единственият оцелял модерен университет със светски предмети в учебната програма. В наши дни той е главният център на арабската литература и ислямския свят.

 1. Болонският университет, Италия

Разположено в италианския град Болоня и основано през 1088 година, висшето училище се счита за най-стария университет в Европа.

В известен смисъл се приема за Алма матер на всички съвременни университети. Водещ във всички европейски, а и световни университетски мрежи и класации – Europaeum и Утрехтска мрежа и др. Алма матер на няколко папи и едни от най-известните италиански и световни учени.

Сред известните възпитаници на първия средновековен и оцелял център на академизма в Европа са Булгарус, Вилхелм Тирски, Данте Алигиери, папа Сикст IV, Николай Коперник, Бенито Мусолини, Романо Проди, Умберто Еко и други.

 1. Оксфордският университет, Великобритания

Основан е през 1096 година в Оксфорд. Висшето училище разполага с най-стария университетски музей в света.

Днес той е сред най-уважаваните и най-добрите британски висши училища, особено в областта на историческите и политическите науки. Поради качеството на британските университети е челно място в Европа. Член е на университетското обединение Europaeum.

 1. Саламанският университет, Испания

Най-старият университет в Испания, създаден през 1134 година. Това е първата европейска институция, получила статуса „университет“.

Постепенно университетът се разраства и става един от най-престижните в света. През 15 век са създадени колежи за бедни студенти и е изградено студентско общежитие на името на Свети Вартоломей. Университетът става папски до 21 май 1852 година, когато теологическите специалности са закрити под натиска на революционните настроения по време на т.нар. испанска революция.

На 25 септември 1940 г. папа Пий XII възстановява в отделен Папски университет в Саламанка изучаването на теологическите науки.

 1. „Кеймбридж“, Великобритания

Висшето училище е основано през 1209 година. Това се случва, след като някои учени напускат университета в Оксфорд след спор. Слави се с най-строгите изисквания към кандидатите за следване във Великобритания. Намира се в едноименния град Кеймбридж на около 80 км северно-североизточно от Лондон.

 1. Университетът в Падуа, Италия

Този университет, подобно на „Кеймбридж“ е създаден след напускането на професори и учени от Болонския университет. Основан през 1222 от голяма група студенти и преподаватели, напуснали Болоня, търсейки по-голяма академична свобода. В него са преподавали Петрарка и Галилей, получили са образованието си личности като Данте и Коперник.

 1. Неаполитанският университет „Федерико II“, Италия

Счита се за първия държавен университет в Европа. Създаден е през 1224 година от римския император Фридрих II. Той е основната академична институция на Неапол и един от най-важните университети в Италия. Известен е с това, че е най-старият университет, основан чрез държавна разпоредба и е считан за най-стария светски и държавен университет в света. Първоначално обаче той не е публично достъпен, а е предназначен за обучението на бъдещите ръководители и водачи.

Сред неговите възпитаници са Тома Аквински, Джордано Бруно, Никола Ромео, Енрико Де Никола, Джорджо Наполитано и мн. др.

 1. Университетът в Тулуза, Франция

Основано през 1229 година, висшето училище е за кратко затворено през 1793 година заради Френската революция. Днес е разделен на три отделни университета; на брега на Гарона е Висшата школа по изящни изкуства, основана през 18 в. (в нея е учил Енгър). Техническите науки са представени от: École Nationale Supérieure d’Électronique, d’Électrotechnique, d’Informatique, d’Hydraulique et des Télécommunications (ENSEEIHT), Националното училище за гражданска авиация (École nationale de l’aviation civile ENAC), École nationale supérieure des ingénieurs en arts chimiques et technologiques (ENSIACET)

 1. Университет на Коимбра, Португалия

Университетът е създаден през 1290 година в Лисабон. През 1537 година е преместен в град Коимбра. С около 20 хиляди студенти и днес Университетът е измежду основните образователни и изследователски центрове на Португалия.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top