fbpx
Начало » Бакалавър » Топ британски университети „използват тайни списъци с чакащи“ поради несигурността покрай Covid-19

Топ британски университети „използват тайни списъци с чакащи“ поради несигурността покрай Covid-19

  • bobi
  • 05 мар. 2021
  •  Коментарите са изключени за Топ британски университети „използват тайни списъци с чакащи“ поради несигурността покрай Covid-19

Британските университети предприемат крайни мерки, за да осигурят прием на студенти за следващата академична година, като някои от тях са обвинени заради тайни списъци с чакащи, за да насърчат напусналите училище да приемат техните предложения на фона на несигурността относно резултатите на А-level изпитите.

Университетите, които се надпреварват за висококвалифицирани кандидати, се опасяват, че популярните университети – включително тези от Ръсел групата се стремят да се възползват от вероятната инфлация, като за втори път увеличават приема си на студенти, оставяйки по-малко популярни университети с по-малко кандидати, от които да избирате.

Високопоставена фигура в националния прием на университети заяви, че някои от най-конкурентните университети управляват несигурността с неформални списъци за изчакване, в които те се свързват с отделни кандидати извън официалния процес за прием, за да им кажат, че ако останат места могат да бъдат приети независимо от оценките им, което отказва студентите да приемат места в други институции. Той прогнозира, че подобни списъци на чакащите ще бъдат използвани по-широко тази година, което ще затрудни по-малко престижните университети да привлекат тези студенти.

Обвинението в „тайни списъци на чакащите“ беше потвърдено от един заместник-ректор, който каза, че някои университети са известни, че използват тактиката през предишни години.

Правителството обяви миналата седмица, че резултатите от A-level и BTec в Англия ще се основават на оценки на учителите, а не на изпити. Но решението да се оставят училищата без твърди национални насоки беше заклеймено като „катастрофално“ от заместник-ректор, който очаква промяната да доведе до по-високи оценки и повишена нестабилност в сектора, тъй като университетите биха били затруднени да предскажат точно колко студенти ще се класират за места.

По-високите оценки създават дилема за университетите, които са предлагали предложения на студенти преди промяната в политиката за оценяване. Това означава, че повече студенти ще се класират за по-широк спектър от курсове. Крайният срок за подаване на заявления за кандидатстване беше в края на януари, но много от кандидат-студентите вече бяха подали документи преди новината, че изпитите ще бъдат отменени.

Марк Корвър, експерт по прием и основател на DataHE, прогнозира, допълнителни 50 000 завършващи ще приемат студентски места за учебната 2021-22 година. Това се дължи на редица фактори, включително променящите се демографски данни, инфлация и лоши възможности за работа в пандемията.

„Много университети, с които говоря, обмислят усилено какъв може да е техният максимален капацитет за спешни случаи за 2021-22 г.

Миналата година много университети, които традиционно изискват високи оценки на A-level, активно набираха по-голям брой студенти от Обединеното кралство, защото се страхуваха от рязък спад в чуждестранните студенти извън ЕС. Тази година несигурността е свързана с доказателства за спада на студентите от ЕС след Брекзит, като данните, публикувани от приемащия орган на Ucas, показват спад от 40% тази година.

Бела Малинс, директор на прием в Университетския колеж в Лондон, заяви, че нейният университет не работи с никакви списъци на чакащите, но прави оферти предпазливо, след като миналата година беше затрупан от кандидати. „Повечето университети бяха доста внимателни с офертите си тази година заради случилото се през 2020 г.“, каза Малинс.

Някои университети отговориха, че са уважили възможно най-много кандидатури, което означаваше, че приемът на студентите на UCL се увеличава с 40%. Но в резултат на това други университети са загубили студенти, като Университетът в Съри вижда, че годишният прием на студенти намалява с 20%.

Корвър предупреди, че тазгодишните студенти от A-level ще бъдат по-малко подготвени за университет, тъй като повече от половината от времето им на обучение е прекъснато от блокировки и Covid, в сравнение с 25% за кохортата за 2020 г. „Правителството може да помогне, като предостави допълнителна подкрепа за постепенно възстановяване на пандемичните щети през следващите три години“, каза Корвър.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top