fbpx
Начало » Бакалавър » С 20 % се увеличават средствата за студентски стипендии

С 20 % се увеличават средствата за студентски стипендии

  • netpro
  • 02 юни 2016
  •  Коментарите са изключени за С 20 % се увеличават средствата за студентски стипендии
a

С 20% ще бъдат увеличени средствата за студентски стипендии, които се отпускат от  държавата. Това обяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева след петата работна среща с представители на студентските съвети, на Министерство на финансите, на Съвета на ректорите и на МОН. Това ще стане с промяна на ПМС № 90, а средствата от близо 1 млн. лв. за тази академична година ще се осигурят от резерви на МОН.

За следващата година ще се заложат близо 3 млн. лв. за стипендии, защото се вдига минималният и максимален праг на размера, който се отпуска. Ако досега минимумът бе 50 лв., ще стане 70 лв. Максимумът сега е 120 лв., но скача на 150 лв.

Студентите подкрепиха политиката на министерството да стимулира качеството в образованието със стипендии за успех. Затова вече критерият за стипендия ще бъде само „среден семестриален успех“. Ще продължат да се дават стипендии и по право – на сираци, майки и др.

От 200 лв. на 300 лв. се увеличава и размерът на специалните стипендии – награди за постижение. В постановлението ще бъде записано още, че висшите училища изплащат стипендиите за всеки предходен месец до 5-о число, а не накуп.

Студентите настояват в средносрочната бюджетна прогноза за следващите три години да се заложи 10% увеличение на средствата за стипендии.

Представителите на студентите се съгласиха, че не е разумно и вече не настояват за промяна в проекта за европейските стипендии, защото това ще доведе до значително забавяне и ще лиши от средства онези, които имат право на такава подкрепа. А политиката за стимулиране на т. нар. приоритетни професионални направления, или по-точно проблемни, като педагогика, инженерни специалности и др., вече е вход.

Министър Кунева подчерта, че е за устойчива политика в образованието и благодари на студентите за постигнатото разбирателство. По думите й европейски стипендии не могат да заместят националната държава в грижата и за студентите. Проектът за европейски стипендии след години може да не продължи, но държавата трябва да изпълнява ангажимента си, допълни вицепремиерът.

 

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top