fbpx
Начало » Бакалавър » Студентите във Великобритания все пак ще се приберат за Коледа

Студентите във Великобритания все пак ще се приберат за Коледа

  • bobi
  • 29 окт. 2020
  •  Коментарите са изключени за Студентите във Великобритания все пак ще се приберат за Коледа

Наскоро ви информирахме, че хаосът свързан с Covid-19 във Великобритания рискува да остави студентите далеч от техните семейства по време на Коледните празници. Властите излязоха със становище за забрана за пътувания, за да няма струпвания на хора и разпространение на заразата.

И все пак, в Англия се работи активно и в другата посока – младежите да се приберат по време на ваканцията. Това ще се случва с нови тестове за коронавирус, при които резултатите излизат за един час. Така че почти един милион студенти могат да бъдат спокойни, че пътуване през декември може и да се осъществи.

И въпреки това, властите се притесняват, че пътувайки толкова много хора не се знае дали няма да се заразят от друго място, защото нивата на инфекцията са високи в доста части, както на страната, така и в Европа.

Но натискът на университетите към правителството става много голям, както и общественото неодобрение. Затова в момента се коментират бързите тестове и най-вече как да бъдат осъществени, защото бройката на студентите наистина е впечатляваща.

Другото притеснение е, че ако студент, който има негативен тест и се прибере в своята страна, връщайки се обратно – дали няма да бъде заразен и да пренесе заразата в страната.

В момента два университета – De Montfort, както и Durham, стартирах пилотните проекти за бързо тестване на Covid-19 сред своите студенти и изчисляват за колко време могат да се направят тестовете и чисто логистично как да се осъществяват по-бързо нещата.

И докато в Англия работят над бързите тестове, Шотландия, като независима територия, не е съгласна да пусне студентите обратно. Натискът отново е върху правителството и въпреки, че страната не е съгласна, все пак се коментират решения как да се случи самото прибиране.

Шотландия, заставайки зад тезата все пак студентите да останат в страната, дават за пример, че над 118 университета в обединеното кралство са били със заразени студенти и хиляди от тях са се самоизолирали. Това прави ситуацията изключително притеснителна.

Коментира се част от университетите да приключат по-рано учебната година и да има двуседмичен буфер, в които студентите да пътуват, за да не тръгнат по едно и също време.

Но това предложение идва по-скоро отново от Англия, а Шотландия все още го обмисля. По тази тема се включи и Джон Суини, който отново напомни, че ситуацията е доста променлива и ако вирусът все още се разпространява след месец, то студентите ще бъдат задържани в страната и през празниците. По-добре младежите да бъдат в коледна изолация, отколкото заразата да се разпространява, бяха крайните думи на Джон Суини.

Бързите тестове остават единствената надежда на студентите от Великобритания. Целта е обаче всеки тест да бъде изключително качествен и най-вече – ще се прилагат самостоятелно и няма да има нужда от лаборатория за обработка на резултата. Ако всички бъде ефикасно – студентите ще се приберат при семействата си.

Но тук идва и друг въпрос – след като младежите се приберат и изкарат празниците, какво ще се случва? Как ще бъдат върнат отново в кампусите без да има ново огнище и нова вълна?

И тук отново идва онлайн образованието и че може би след Коледа университетите ще трябва да преминат изцяло в дигитално образование. Но това, според Суини, никога не е ефикасен модел. Затова ще бъде краен вариант. А какво точно ще се случва – предстои да разберем!

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top