fbpx
Начало » Бакалавър » Стипендиант от Великобритания отиде в затвора… за нищо

Стипендиант от Великобритания отиде в затвора… за нищо

  • bobi
  • 28 ное. 2022
  •  Коментарите са изключени за Стипендиант от Великобритания отиде в затвора… за нищо

Международен студент, който кацна във Великобритания, за да получи своята университетска стипендия, беше задържан на границата и държан в ареста цели… 12 дни, защото не е успя да отговори на въпроси за неговия курс на обучение.

Сулав Хадка споделя, че е бил третиран като престъпник от служителите на гранична полиция, които го обявяват за фалшив студент, след като Сулав каца на летището в Манчестър. 23 годишният студент от Непал има валидна виза, лична карта и документ от университета, който показва, че е платил таксата си за обучение. Но въпреки това, кацайки, започва да бъде разпитван за целия курс на обучение, като е трябвало да отговори и какви са шесте му модули в курса, които ще изучава. Сулав не се справя с отговорите. Разпитван е и за преподавателите, които ще са в курса му, но той отново не ги знае.

Проблемът идва и от това, че има грешка в един от документите на неговата банка в Непал. Има прапописна грешка, която органите на реда заподозряват, като опит на Сулав да избегне имиграционния контрол. Така те мислят, че той не е студент и че затова няма идея какво има в самия курс на обучение.

И така… Хадка е преместен в центъра на извеждане на имигранти в Шотландия и му казват, че ще бъде депортиран. И макар, че университетът изпраща документите, че Сулав е студент и е платил всичко, той е задържан още цели 10 дни.

„Не мога да разбера защо ме държаха толкова време. Даваха ми някакви глупави причини за задържането ми, като аз можех да оправдая всяка една от тях.“, споделя Сулав.

В крайна сметка, развръзката е, че Министерството на вътрешните работи го освобождава, като му изпраща официално писмо, в което се казва, че всичко е внимателно прегледано и контролните органи за сбъркали. Но премеждията му не спират до тук. Тъй като е бил държан 12 дни в затвора, той изпуска срокът за записване на студенти в университета Йорк и така… той изпуска учебната година и трябва да се върне другата. Проблемът на Сулав е, че е взел хиляди паунда назаем, за да покрие таксите на обучение и полетите, а е изправен пред завръщане у дома, потънал в дългове…

Задържането му, заплахите за депортиране и изпуснатия семестър е травмиращ период за младежа от Непал. Той споделя, че е плакал всяка вечер в ареста, докато е чакал да научи съдбата си.

За него образованието по хотелиерство и туризъм в Йорк е възможност да промени бъдещето на семейството си. Планът му е в един момент да се завърне в Непал и да работи за разрастване на туристическата индустрия в родината му.

Все пак университетът също е разпитан защо не е запазил мястото на Сулав. Отговорът е, че е трябвало на определена дата да обявят всички незаписани студенти, за да могат други да вземат местата им. Към тази дата Сулав е бил в ареста, а от учебното заведение са разбрали, че той се връща в Непал. И така… борбата продължава. От Йорк не могат да върнат мястото му, но са предложили да му платят полетът наобратно към Непал, както и да поемат таксите му за виза и първата година на обучението му през следващата година. Към този момент отговор от Сулав няма.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top