fbpx
Начало » Бакалавър » Софтуерно инженерство – специалността на бъдещето!

Софтуерно инженерство – специалността на бъдещето!

  • bobi
  • 22 февр. 2023
  •  Коментарите са изключени за Софтуерно инженерство – специалността на бъдещето!

Живеем във високо технологични времена. Заобиколени сме от автономни автомобили, умни домове и дори цели градове, и всичко това не е фантазия, а самата реалност, в която всички ние живеем.

Този експоненциален технологичен бум ще продължава да ни изумява и занапред. Съвсем скоро ще съществуват такива изобретения и технологии, каквито дори Артър Кларк, Айзък Азимов и Жул Верн не са си представяли. Именно през този век се твърди, че ще стъпим на Марс и ще създадем изкуствен интелект, който да разрешава редица глобални проблеми.

Пред нас седят редица въпроси, с които може да се преборим, като световния глад, недостига на енергия, както и лекуването на редица болести, които не сме могли преди. Това отваря един необятен свят от възможности пред нас и е въпрос на себеосъзнатост, изисквана от всеки от нас като индивид, за да успеем да уловим вълната и да се развиваме успоредно с нея. Не забравяйте, че хората се страхуват от технологии, когато не ги разбират.

Софтуерното инженерство е и ще продължава да бъде ключовият двигател на този процес и създателят на бъдещето на човешката цивилизация.

В конкретика…

Професиите, свързани с информационни технологии са високо търсени през последните години, както в България, така и по света и с право се наричат „професии на бъдещето“. Статистиките сочат, че студентите завършили подобни специалности намират добра професионална реализация веднага след получаването на дипломата, а някои дори още в  процеса на обучение. Това, както и фактът че стартовите заплати в сектора са доста по-високи от тези в други сфери, ги прави изключително атрактивни и перспективни за съвременните млади хора.

Едно от най-често цитираните определения за това що е софтуерно инженерство е на Филип Лаплан: „Софтуерното инженерство е систематичен подход към анализа, проектирането, оценяването, прилагането, тестването, поддръжката и повторната разработка на софтуер, или с други думи приложение на инженерната наука към софтуера”. Това определение ни е полезно, защото показва всички важни аспекти на работата на софтуерния инженер. Хората често свързват професията само с един етап – „писането” на програми, но реалността е доста по-сложна.

Какво ще учите?

В учебните програми са включени основни теоретични направления като: анализ и спецификация на изискванията, спецификация на програми, разработване на програми, управление на качеството на софтуера, управление на софтуерни проекти, документиране, тестване, управление на софтуерните конфигурации, така и практически направления при разработването на софтуера, включително тези, случващи се в големи и сложни системи. Освен това, сериозно внимание се отделя на математическите дисциплини, свързани със специалността. Чрез разнообразни избираеми дисциплини, практикуми и възможност за стажуване в софтуерни фирми специалността се стреми да приближи обучаемите колкото може по-близо да бъдещата им работа.

България

В България има голямо търсене на кадри именно в областта на програмирането, информационните технологии и компютърните системи. Те са необходими както на родния бизнес, така и на много чуждестранни компании, които изнасят тези си дейности в България. И тук е важно да отбележим, че общоприетото изказване „защото сме евтина работна ръка” не е точно. Работещите в тази сфера получават минимум четири-цифрени заплати.

Топ 10 университети в България (Информатика и компютърни науки)

Място Университет Град
1. Софийски университет „Св. Климент Охридски“ София
2. Американски университет в България Благоевград
3. Нов Български Университет София
4. Университет за библиотекознание и информационни технлогии София
5. Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“ Велико Търново,

Враца

6. Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ Пловдив, Смолян, Кърджали
7. Бургаски свободен университет Бургас
8. Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“ Варна, Смолян
9. Икономически университет – Варна Варна
10. Русенски университет „Ангел Кънчев“ Русе, Разград, Видин, Силистра

 Източник: Рейтингова система на висшите училища в България 2020

Рейтингова система на МОН е единствената родна класация, която оценява качестовото на образованието в родните университети.

Работейки върху този материал с изненада открихме, че специалности на ТУ София не са включени в класацията.

В общи линии на челните места се открояват СУ „Св. Климент Охридски”, Американският университет в България и Нов български университет. Като изненада може да се определи доброто представяне и на Университет за библиотекознание и информационни технлогии, което заема четвърто място веднага зад НБУ.

Топ 10 университети в Света (Computer Science and Information Systems)

Когато говорим за „инженерство” има едно висше училище, което винаги застава на първо място. Изглежда и добавянето на думата „софтуерно” не променя това, съответно MIT (Massachusetts Institute of Technology) оглавява и тази класация изготвена от QS World University Rankings. Освен него, и други американски университета намират място в челната десетка, в компанията на 2 британски, ЕТH и EPFL oт Швейцария, както и Националният университет на далечен Сингапур.

Място Университет Държава
1. Massachusetts Institute of Technology (MIT)

 

САЩ
2. Stanford University САЩ
3. Carnegie Mellon University

 

САЩ
4. National University of Singapore (NUS)

 

Сингапур
5. University of California, Berkeley (UCB)

 

САЩ
6. University of Oxford

 

Великобритания
7. Harvard University

 

САЩ
8. University of Cambridge

 

Великобритания
9. EPFL

 

Швейцария
10. ETH Zurich – Swiss Federal Institute of Technology

 

Швейцария

 Източник: QS World University Rankings 2021.

Топ 10 университети в Европа (Computer Science and Information Systems)

Както видяхме и в предишната таблица, Великобритания е една от водещите страни, когато става дума за „Софтуерно инженерство“. Освен нея и Швейцария, е важно да отличим и Германия, която е една от най-популярните дестинации за българите, желаещи да изучават тази специалност. Стабилната икономиката на Германия и доброто образование по немски език в средните училища у нас са сред водещите причини за това. Техническите специалности и високите технологии са на почит в страната и образованието в тази насока определено е с високо качество. За Нидерландия и Франция важи сходното, като тези 2 държави можем да ги отличим с добра материална база, качествено образование и поносими за българските семейства цени. Обучението често се провежда на английски език, което улеснява чужденците.

Място в света Университет Държава
6 University of Oxford

 

Великобритания
8 University of Cambridge

 

Великобритания
9 EPFL

 

Швейцария
10 ETH Zurich – Swiss Federal Institute of Technology

 

Швейцария
16 Imperial College London

 

Великобритания
23 UCL

 

Великобритания
26 The University of Edinburgh

 

Великобритания
35 Technical University of Munich

 

Германия
35 Université PSL

 

Франция
40 University of Amsterdam

 

Нидерландия

 Източник: QS World University Rankings 2021.

С какви знания ще излезете от университета?

  • Ще имате фундаментални знания и умения за анализ, проектиране, разработка, тестване, внедряване и поддържане на софтуерни технологии и системи. Ще познавате съвременните теории, практики, подходи и средства за разработка на софтуер като структурно програмиране, техники за тестване на системи, техники за доказване на коректността на програми. Ще можете да участвате в специфицирането, проектирането и реализирането на софтуерни продукти
  • Ще можете да работите ефективно в екип, ще умеете да преодолявате конфликти при реализацията на проект, да намирате приемливи компромиси по отношение на цената, времето, знанията, съществуващите системи и организации. Ще демонстрирате разбиране на важността на преговарянето, навици за ефективна работа, за ръководене, за добра комуникация.
  • Ще умеете да намирате подходящи решения в една или повече приложни области. За целта ще използвате софтуерно-инженерни подходи, съобразени с етични, социални, юридически и икономически аспекти. Ще демонстрирате разбиране, че можете да прилагате общоприети теории, модели и техники, които са основа на идентифицирането на проблема, а също анализ, проектиране, разработка, реализация, верификация и документиране на софтуера.

Професионална реализация

Бакалаврите по софтуерно инженерство могат да прилагат знанията и уменията си като софтуерни инженери в организации и фирми, свързани с проектиране и разработка на софтуер. Могат да работят като аналитици, проектанти, разработчици, специалисти по контрола на качеството, ръководители на проекти, експерти, консултанти и др. в бизнес организации или в публичната администрация. Специалистите по Софтуерно инженерство са сред най-добре платените специалисти, а търсенето им на пазара на труда е традиционно високо.

Да работим ли в България?

Когато говорим за софтуерно инженерство има една съществена разлика. Днес човек може да работи за определена компания от всяка точка на света, особено когато говорим за работа свързана с компютри. България впрочем има и един от най-бързите Интернет услуги, което е сериозно предимство. Чуждестранна заплата и български разходи – това е напълно възможно в този бранш.

Като цяло сте избрали път, който гарантира сигурност и развитие през следващите десетилетия, така че пред вас стои едно страхотно пътешествие. Опитайте се да вземете колкото е възможно повече от невероятните професионалисти, които ви преподават, и бъдете търпеливи, постоянни и упорити. Статистиката е във ваша полза – 100% от тези, които не са се отказали, са успели!  И най-важното – забавлявайте се, докато учите.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top