fbpx
Начало » Бакалавър » Софийският университет отбелязва своя патронен празник с тържество

Софийският университет отбелязва своя патронен празник с тържество

  • bobi
  • 25 ное. 2022
  •  Коментарите са изключени за Софийският университет отбелязва своя патронен празник с тържество

С академично тържество Софийският университет (СУ) „Св. Климент Охридски“ отбележи днес своя патронен празник, съобщи пресцентърът на висшето училище.

Празникът по традиция започна в 8:00 часа в академичния параклис „Св. Климент Охридски“, в Богословския факултет на Софийския университет (площад „Св. Неделя“ 19), където Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, духовен наставник на Богословския факултет, ще отслужи Света Божествена литургия. След службата, в 10:30 часа, литийно шествие се отправи към паметника на Св. Климент Охридски.

В 11:00 часа Академичният съвет на Софийския университет, начело с ректора проф. Анастас Герджиков, поднесе венец пред паметника на Св. Климент Охридски. Академичното тържество за празника се състоя в аулата на Софийския университет и започна в 11:15 часа. На него ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков поздрави академичната общност.

Деканът на Факултета по славянски филологии доц. д-р Бойко Пенчев произнесе академично слово на тема „Какво работи литературоведът“. Тържеството продължи с връчване на удостоверенията на новоизбраните професори за периода от 25 ноември 2021 г. до 25 ноември 2022 г.

На церемонията бяха връчени и следните награди: Голямата награда на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за научна и изследователска дейност, Наградата на Столичната община за най-добър млад учен на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за 2022 г., Годишните награди на Алма матер за учебната 2022/2023 година за патронния празник на СУ, Годишната стипендия за студентски постижения в радио или телевизионната журналистика на името на проф. Михаил Минков, Награда за най-добра студентска разработка в сферата на изтокознанието на името на проф. Александър Федотов.

Академичното тържество завърши с музикална програма на Университетския хор за старинна музика с диригент Красимира Цуцуманова.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top