fbpx
Начало » Бакалавър » Симона Христова: Медицината е моята мисия в живота, която ми носи удоволствие и вдъхновение всеки ден

Симона Христова: Медицината е моята мисия в живота, която ми носи удоволствие и вдъхновение всеки ден

  • netpro
  • 28 апр. 2016
  •  Коментарите са изключени за Симона Христова: Медицината е моята мисия в живота, която ми носи удоволствие и вдъхновение всеки ден

Име: Симона Христова

Университети: Улм

Специалност: Медицина

Държава: Германия 

Здравейте, скъпи читатели и бъдещи студенти. Казвам се Симона Христова и съм на 25 години, родом от красивото  Велико Търново. През 2009 година завърших Езикова гимназия „Проф. Д-р. Асен Златаров” в родния си град и малко по-късно започнах да уча Медицина в университета в Улм, Германия. В момента правя последните месеци от така наречената „Praktisches Jahr”, тоест последната ми година на обучение, която е изцяло практическа. През май тази година е последният ми държавен изпит и завършването ми. Свободното си  време  обичам да прекарвам с приятелите си или спортувайки.

Защо Германия

Към Германия се насочих, най-вече заради добрата ми подготовка по немски език от Езикова гимназия. За никой не е е тайна обаче, че в областта на медицината, федералната република е една от водещите страни в света. Предимството е, че нивото на образованието е доста високо, а таксите в университета – доста приемливи. За мен беше и важно и да има работа за студенти, за да мога да се издържам.

Улм избрах, защото първо исках да живея в Южна Германия и второ, защото е сравнително нов университет, който набира много скорост в развитието си през последните години. Например тази година нашите студенти бяха на първо място в Германия по оценка от първия държавен изпит по медицина. Първите две години в Улм са доста трудни , защото всички доценти изискват огромни знания, но по-късно, човек разбира, че си е струвало.

Защо точно медицина

Ако трябва да бъда честна,  истината е, че винаги съм искала да бъда лекар, но от друга страна се опитвах да се отклоня от този път и да се реализирам в по-лека професия. След седми клас имах огромни колебания между Природо-математическата гимназия и Езикова, но в крайна сметка реших да ставам учителка по немски език или преводач. Но както в повечето случай, човек не може да избяга от съдбата си. През цялото време целият ми интерес бе насочен към медицината  и когато един ден ни разказаха за възможността за кандидатстване в Германия, знаех че това е моят шанс. Беше доста трудно решение, но и до ден днешен не съжалявам и за миг за него.  Това е моята мисия в живота, която ми носи удоволствие и вдъхновение всеки ден. Бих избрала медицината втори път , ако отново стоях пред този избор.

Кандидатстването

Важното е подготовката на документите да започне на време, защото това отнема доста време и нерви. Има фирми, които извършват цялата услуга, но това пък струва пари. Аз се обърнах към фирма за превод и легализации, в която бяха доста добре запознати с кандидатстването в чужбина и не ми взеха много допълнителни пари за съветите им.  Кандидатстването  става в интернет на www.hochschulstart.de, където има и доста информация за приема и сроковете за записване. Най-важни са високата оценка от дипломата и добро ниво на немски език (за Медицина в повечето университети C1 ).

Медицина в Германия е доста труден избор, но когато човек наистина го иска, е напълно възможно. Важна е силна  мотивация, дисциплина и сила на характера. Когато човек прави това, което иска, дори и шестте години минават като един миг.

Финансирането

Самото обучение не е скъпо, такси няма в почти всички университети, но се плащат около 150 евро на семестър за поддръжка на университета. В библиотеката имаше винаги най-новите учебници, затова не ми се е налагало да си купувам такива. За квартира, храна и основни нужди трябват някъде около 600 -700 евро на месец. Ако се излиза по-често за развлечение, и повече, но това е вече субективно.

Немските ми колеги получаваха така наречения „Bafög“, тоест максимум 670 евро на месец, спрямо доходите на семейството им , от който трябва да върнат около половината след години. За жалост , ние българите имаме право на него, ако сме живели вече 5 години тук и за нормалния период на специалността ни. Тоест при медицината, която е 12 семестъра и половина, за последните два семестъра .

Има и възможности за студентски заеми към почти всички по-големи банки. За стипендии е малко по-трудно, защото се изискват много високи оценки, а в началото това е доста трудно , но не невъзможно.

Аз лично работих почти през цялото време почасово и така се издържах. Има доста работа и се намира лесно, стига човек да може да съчетава нещата. Работила съм доста различни неща, но най-дълго като сервитьорка, тъй като с добри бакшиши можех да се издържам изцяло сама. В болницата също може да се работи за към 450 евро на месец, а ако има търсене – и за повече.

Забавленията

Мога да кажа, че да живееш в Германия е доста интересно, културата е доста различна. Въпросът със забавленията отново е субективен. Ако човек има повече пари на разположение може да си прекарва чудесно. Аз лично не мога да се оплача .  Чрез допълнителната ми работа се запознах с  много хора и излизах доста често, макар да работех всеки уикенд. Познавам и хора, който изобщо не излизаха. Както казах, въпрос на време, пари и умение да съчетаеш всичко заедно.

Има страхотни кътчета в Германия и човек може да се забавлява много, стига да има възможност. Имам доста да наваксвам с пътуванията, но  и това ще стане.

Кариерна реализация

Има много добра възможност за реализация тук и достатъчно работни места за лекари. По принцип търсенето става чрез обяви на сайта на съответната клиника, но доста често и чрез  инициативна молба за работа.

Дипломата ни се признава почти в цял свят, но примерно, за работа в Америка трябва да се издържат държавните изпити и на английски език, за да се признае .

Практики и Еразъм в други държави също не са проблем и – доколкото знам – няма ограничения.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top