fbpx
Начало » Бакалавър » Сградата на Софийския университет има нужда от основен ремонт

Сградата на Софийския университет има нужда от основен ремонт

  • bobi
  • 24 апр. 2024
  •  Коментарите са изключени за Сградата на Софийския университет има нужда от основен ремонт

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Георги Вълчев алармира пред БНР, че сградата на най-старото висше училище в България, както и тази на университетската библиотека, са в изключително тежко състояние.

Редица ректори молят държавата да отпусне необходимите средства за основен ремонт и на Ректората, и библиотеката.

Сградата деградира, а покривът е един от основните проблеми, подчерта той и допълни: „Нуждае се от цялостна реконструкция. Дори над Аулата, най-тържественото пространство в сградата на СУ, дървената конструкция, която носи този великолепен купол, е компрометирана. В следващите години ние рискуваме действително да стигнем до тежки поражения“.

По думите му към момента няма помещения, които да не се ползват, но има такива, които са с тежки поражения от течове.

Настояването е за планирана в рамките на няколко години цялостна реконструкция на двете сгради и дворното пространство. На държавата ще бъде предложено и изграждането на подземен паркинг. Ректорът е категоричен, че това е напълно възможно: „В минали години са правени такива предварителни проекти, но не са отпускани средства“.

Предварителните разчети сочат сума между 80 и 100 млн. лв. за ремонта, посочи ректорът в интервю за предаването „Преди всички“. Той обясни, че тази сума не може да бъде инвестирана наведнъж, защото университетът не може да затвори врати. По думите му реконструкцията ще бъде в рамките на 4-5 години, за да се обхване цялата сграда.

„Освен финансова подкрепа, трябва да получим и институционална подкрепа от държавата“, категоричен бе проф. Вълчев. Според него проблемите във висшето образование изискват дълготрайни решения.

„Като хора, които стопанисваме тази сграда, сме длъжни да алармираме за сериозните проблеми в нея. Полагаме всички усилия и грижи да я поддържаме в добро състояние, да обновяваме отделни аудитории, но с бюджета, който държавата отпуска, не сме в състояние да спрем тази видима деградация на сградата. Това е един от символите на централната част на София, един архитектурен символ въобще на пиетета на българската нация към образованието, онзи възрожденски порив за промяна, за модернизация, което да става през образованието“, коментира ректорът.

Проф. Вълчев се надява да получат подкрепата от държавата, за да се върне достолепието на тази сграда. Ако не срещнат нужното разбиране, колективните органи на Университетът могат да вземат решение за протести, предупреди той.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top