fbpx
Начало » Бакалавър » Само 1% от преподаватели във Великобритания са чернокожи

Само 1% от преподаватели във Великобритания са чернокожи

  • bobi
  • 20 ян. 2021
  •  Коментарите са изключени за Само 1% от преподаватели във Великобритания са чернокожи

Според официална информация на BBC само 155 университетски преподаватели от над 23 000 са чернокожи във Великобритания.

Това е под 1%, както е и през последните години. Статистиката показва, че за изминалите 5 години само 50 нови длъжности са дадени на чернокожи, като за сметка на това са открити цели 3000 вакантни места. През 2014-та година е имало 105, а през 2020-та година – 155. Това са точните цифри, като от този 1% – 28% са жените, а останалите мъже.

Според Джо Грейди, които е ръководител на профсъюза на преподавателите – „Темпът на промяна е никакъв.“

„Университетите трябва да направи повече, за да осигурят квоти и на черкокожи, които достойно да представляват преподавателската професия. Нека се спре тази ужасна загуба на талант.‘“, добавя още д-р Грейди.

По темата се включва и Халима бегум, която е изпълнителен директор на Runnymede Trust, които се борят за равенство. Според нея цифрите са разочароващи и тотално необясними като дава пример с това, че една четвърт от британски завършили докторанти са чернокожи или от малцинствата. Голяма част от тях искат да се издигнат, но явно не им позволяват.

Много от преподавателите защитиха тезата, че трябва да има равенство за всички и че трябва да се работи повече в опитите за справяне с расизма.

Като поставим преподавателите, университетите имат и помощен академичен персонал. Там цифрите са сходни, като 2% са чернокожи, 10% азиатци, а останалата част са бели или смесени.

Проблемите не спират до тук. Освен, че не се допускат чернокожи, жените също заемат малък процент от преподавателите.

Според Баронеса Амос, която е първата чернокожа жена ръководител на университет в Обединеното кралство, всички тези цифри са дълбоко вкоренени предразсъдъци и стереотипи, които трябва да бъдат премахнат.

Много от университетите също са съгласни с думите на Амос и обещават, че ще има сериозни промени. Но кога – не се заемат със срокове.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top